Descopera iile brodate manual: by Iulia Martinescu

Sesiuni de stil

Descopera iile brodate manual: by Iulia Martinescu

Arta confecţionării costumelor populare este printre puţinele care au rămas încă vii în nordul judeţului Mehedinţi, mai exact la Ponoarele şi localităţile învecinate. Aici, numeroase creatoare populare au păstrat tradiţia şi îndeletnicirile părinţilor, creând un produs de o frumuseţe rară, acea ie brodată manual.

Îmi doresc să ducem mai departe meşteşugurile populare, să-i ajutăm pe tineri să vadă frumuseţea şi valoarea tradiţiilor populare şi să revină la tot ce e românesc!” Iulia Martinescu

Arta confecţionării costumelor populare este printre puţinele care au rămas încă vii în nordul judeţului Mehedinţi, mai exact la Ponoarele şi localităţile învecinate. Aici, numeroase creatoare populare au păstrat tradiţia şi îndeletnicirile părinţilor, creând un produs de o frumuseţe rară, acea ie brodată manual.

Meşteşugul datează de sute de ani şi cu toate că istoria a adus multe schimbări asupra acestor locuri, femeile continuă să brodeze ii cu aceeaşi pasiune şi dăruire cu care o făceau la începuturi.


Orice ie brodată manual se fabrică din pânză topită de in, cusută cu bumbac sau mătase, într-o multitudine de modele şi culori. Pentru ca o ie să ajungă să fie purtată de dumneavoastră este trecută prin mai multe etape :

  • Croiala iei în 4 bucăţi (faţă, spate şi două mâneci) în funcţie de mărimea dorită;
  • Alegerea modelului care ulterior va fi cusut pe fiecare dintre piesele croite; după cum spuneam se utilizeaza cel mai mult mătasea – ca şi fir de cusut a modelelor, iar pentru tivirea gulerului este utilizată de obicei aţa de bumbac. Cusutul se realizează manual cu acul.
  • Finisarea iei brodată manual prin încheierea celor 4 bucăţi de pânză, pe care a fost anterior cusut modelul ales iniţial.

Realizarea iei durează aproximativ 2-3 săptămâni, munca depusă fiind una extrem de solicitantă prin nivelul de detaliu şi acurateţea cu care trebuie lucrat fiecare centimetru a modelului ales. Poti comanda iile brodate de Iulia Martinescu de pe http://www.romanianlabel.ro/

Rezultatul este de fiecare dată o ie brodata manual unică, care poate să îşi găsească locul în orice colţ din lume, ducând astfel un pic din imaginea tradiţiei româneşti peste tot. Este unică deoarece este lucrată manual, nu sunt facute în serie, iar lucrătura difera de la femeie la femeie.

Modele de ie brodata manual

Iile pot fi atât cu mânecă scurtă cât şi cu mânecă lungă. În procesul de producţie al unei ii nu se ţine neapărat cont de mărimile standard ale unei cămăşi, de exemplu, pe care o întâlnim în comerţ dat fiind caracteristicile de croială a acesteia.

O ie brodată manual presupune o croială dreaptă în talie, cu mânecile largi, fiind un articol extrem de lejer şi comod de purtat. Reglarea lăţimii acesteia între umeri, respectiv a lungimii mânecilor se face prin intermediul jnururilor puse la nivelul gâtului şi a mâinilor.

Când vedem o ie brodată manual, gândul ne sare întotdeauna la un costum popular în care această ie este parte integrantă, la obiceiuri şi tradiţii locale, ne duce cu gândul la sat. Şi aşa şi este, acolo la sat s-a născut ia, iar frumuseţea acesteia este rodul a sute de ani de muncă a celor care au avut şi continuă să aibă această îndeletnicire. Aşa că putem spune că o ie brodată manual este purtată atunci când îmbrăcăm un costum popular, la anumite ocazii sau evenimente speciale care solicită un astfel de port.

Tinute cu ie

Ultimii ani însă ne-au arătat că o ie brodată manual este o piesă obligatorie în garderoba oricărei femei, fără nici o legătură directă cu portul popular.

Ia poate fi purtată oricând, fiind un obiect vestimentar în tendinţele actuale; fie că o combinăm cu o fustă, cu o pereche de pantaloni sau pur şi simplu cu o pereche de cizme şi o curea, o ie brodată manual va atrage întotdeauna atenţia atât prin unicitatea sa şi prin elementele de design care o fac extrem de actuală, influente regasim si in colectia Chanel toamna iarna 2014-2015.

În plus faţă de cele menţionate, ia este un obiect vestimentar foarte lejer şi confortabil de purtat, iar calitatea materialului o face indispensabilă în zilele toride de vară.

În concluzie, fie că o achiziţionaţi pentru dumneavoastră, fie ca doriţi să faceţi un cadou special cuiva, o ie brodată manual vă va scoate întotdeauna din anonimat, fiind un element de autenticitate şi calitate, caracteristici întâlnite din ce în ce mai rar la majoritatea produselor actuale.


 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou