3 lucruri despre sexism

Sexperiente

3 lucruri despre sexism

Sexismul presupune ca exista standarde sexuale duble intr-o societate, adica o relatie inegala intre activitatea sexuala a barbatilor si a femeilor. Sexismul sustine un fapt biologic neplacut potrivit caruia barbatii sunt mai puternici, iar femeile mai slabe. Acest lucru este reflectat si in zona sexualitatii, mai mult in perioadele anterioare ale istoriei decat in prezent.

Si totusi, se spune ca sexismul este “a doua noastra natura”. In practica, inegalitatea sexuala inseamna ca barbatii sunt mult mai sexuali decat femeile si ca acestea, spre deosebire de ei, nu au o nevoie clara de sex, iar daca o au, este de asteptat sa aiba un control permanent asupra acestei nevoi pentru ca altfel s-ar alege cu o reputatie proasta.

Sexismul reprezinta ideologia suprematiei barbatesti, cu intreaga multime de credinte care o alimenteaza. Patriarhatul este forma de organizare sociala care intareste aceasta ideologie. La fel ca si rasismul, sexismul are caracteristici paternaliste. Se considera ca “sexul superior” isi extinde bunavointa parinteasca fata de fapturile omenesti inferioare denumite “sexul slab”.

Sexismul se manifesta in prezent in forma unor discriminari mai “subtile”: eliminarea tacita din profesiile si pozitiile cu castiguri ridicate, educatie practica si sportiva diferita pentru baieti si fete, orientarea fetelor catre profesii “feminine”, desconsiderarea autoritatii femeilor in diferite domenii si chiar in comportamente private (de exemplu desconsiderarea refuzului avansurilor sexuale), utilizarea imaginilor media inferiorizante (imaginea femeilor nu este cea a utilizatorilor de minte ci de trup).

1. Sexismul ii avantajeaza pe barbati

Cred ca majoritatea cititorilor sunt familiarizati cu ideea potrivit careia barbatii adauga o anumita valoare statutului lor cu experienta sexuala, in timp ce aceleasi actiuni ale femeilor le pateaza reputatia. Daca aruncam o privire in trecut, cu siguranta vei realiza ca si tu ai gandit la fel, ba chiar e posibil inca sa o faci, ceea ce nu are o valoare neglijabila. Acest lucru se reflecta in special in adolescenta si chiar mai tarziu in viata.

2. Sexismul “nu permite” un asemenea comportament femeilor

Asta e! Standardul sexual dublu este un raspuns la toate disputele cu privire la intrebarea de ce barbatul este un rege sexual, iar femeia o usuratica pentru toata lumea. In mod inconstient aderam la aceste standarde si le tratam ca pe un lucru natural.

3. Un important rol in manifestarea sexismului il are umorul sexist (bancuri despre logica feminina, despre blonde…)

El influenteaza modul in care oamenii se confrunta realitatea inconjuratoare. Contactul cu umorul sexist creeaza conditii care ar permite unor barbati sa-si exprime atitudinea lor negativa fata de femei. Un astfel de umor ofera o posibilitate inofensiva barbatilor de a-si exprima atitudinea lor negativa fata de femei, fara a se teme de condamnarea din partea altor oameni si de responsabilitate. Intr-un oarecare sens, umorul sexist indeplineste functia de “eliberator” pentru prejudecati.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou