Te-ai hotarat sa iei pilule contraceptive? 10 lucruri de care sa tii cont

Tips and tricks

Te-ai hotarat sa iei pilule contraceptive? 10 lucruri de care sa tii cont

Inainte sa iei pentru prima data pilule anticonceptionale este important sa discuti cu medicul tau. Iata aspectele de care trebuie sa tii cont atunci cand te hotarasti sa iei pilule anticonceptionale:

1. Varsta

Pilulele anticonceptionale pot fi administrate incepand de la debutul menstruatiei si pana la varsta de 50 ani, daca nu exista factori de risc.

2. Fumatul

Riscul de infarct miocardic la utilizatoarele de pilule anticonceptionale nefumatoare nu este crescut. Riscul de probleme cardiace si de infarct miocardic creste insa la utilizatoarele de pilule anticonceptionale fumatoare.

De aceea, utilizarea pilulelor anticonceptionale nu este recomandata la femeile peste 35 ani fumatoare. Aceste femei pot lua pilule anticonceptionale doar daca s-au lasat de fumat de peste 1 an.

3. Obezitatea

Utilizarea pilulelor anticonceptionale la femeile cu un indice al masei corporale (IMC, BMI) > 35 este asociata cu un risc crescut de infarct miocardic si tromboembolie venoasa. Prin urmare, la aceste femei nu sunt recomandate de regula pilulele anticonceptionale.

4. Hipertensiunea arteriala

Utilizarea pilulelor anticonceptionale nu este de regula recomandata daca tensiunea arteriala este in mod constant la valori peste 140/90 mmHg.

5. Tromboembolia venoasa

Utilizarea pilulelor anticonceptionale la femeile cu istoric de tromboembolie venoasa sau mutatii trombogenice cunoscute nu este de regula recomandata. Riscul relativ de tromboembolie venoasa creste de pana la 5 ori in prezenta utilizarii de pilule anticonceptionale. Nu sunt necesare investigatii speciale de sange inaintea administrarii pilulelor anticonceptionale. Daca suferi de o boala de sange, este bine sa consulti si un medic hematolog inainte de a incepe sa utilizezi pilule anticonceptionale.

6. Accidentul vascular cerebral

Riscul de accident vascular cerebral la utilizatoarele de anticonceptionale este foarte mic.

7. Migrena

Utilizarea pilulelor anticonceptionale nu este de regula recomandata la femeile de orice varsta care sufera de migrena.

8. Cancerul de san

Riscul de cancer de san la utilizatoarele de pilule anticonceptionale este redus in comparatie cu riscul de baza. Acest risc redus se mentine timp de 10 ani dupa intreruperea pilulelor.

9. Cancerul de col uterin

Riscul de cancer de col uterin (cancer cervical) la utilizatoarele de pilule anticonceptionale este foarte mic, dar creste proportional cu durata de utilizare a pilulelor.

10. Interactuni cu alte medicamente

Pilulele anticonceptionale pot interactiona cu alte medicamente luate concomitent.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou