Daca EL ar vorbi

In doi

Daca EL ar vorbi

Barbatii sunt soti si tati, frati si fii. Uneori ii intelegem, alteori nu. Uneori am vrea sa ne vorbeasca mai mult, alte ori sa taca. Si totusi, daca ei ar vorbi si si-ar deschide sufletul in fata noastra poate ca i-am iubi mai mult decat o facem.

"Daca barbatii ar vorbi… 7 chei pentru intelegerea psihologiei masculine" este titlul unei carti scrise de Alon Gratch. Reputat psiholog din New York el propune o radiografie a sufletului masculin, bazata pe numeroase cazuri de psihoterapie, care descopera sapte trasaturi fundamentale: rusinea (baietii nu plang), indiferenta emotionala (nu stiu ceea ce simt), insecuritatea (ma oboseste sa fiu primul), autoimplicarea (priveste-ma, asculta-ma, atinge-ma), agresivitatea (iti arat eu cine este seful), autodistructivitatea (sunt un ratat), nerabdarea sexuala (vreau sex acum).

Premisa lui Gratch, foarte simplificata, este ca barbatii se comporta ca atare deoarece se afla intr-un conflict permanent cu partea feminina a psihicului.

"Femeile trebuie sa fie «detectivi» pentru a afla ce gandesc barbatii cu adevarat."
Dorim sa-i intelegem, sa ne vorbeasca, sa putem comunica, insa de multe ori acest lucru nu este atat de usor. Si atunci ne intrebam, oare chiar isi doresc sa fie intelesi? Daca da, de ce nu ne ajuta sa-i putem intelege? Se inchid in ei sau ies cu baietii la bere. Prefera sa faca multe alte lucruri decat sa ne vorbeasca.

Ne-am obisnuit sa credem ca doar femeile se aduna pentru a se confesa si sustine. Cand barbatii se strang impreuna, fie beau o bere (sau mai multe) fie se uita la fotbal, fie se descarca injurand, fie fac politica… Despre ei, despre ce-i doare cu adevarat, despre greutatile si ranile lor sufletesti nu vorbesc niciodata.
Alon Gratch spune ca “daca barbatii ar fi cu adevarat muti, atunci ei ar comunica prin sex”.

Viata sexuala este probabil cel mai util instrument pentru cunoasterea unui barbat. El comunica mai usor atunci cand este in pat. Arena sexuala este locul in care barbatii isi etaleaza in mod natural conflictele emotionale care, pana la urma, nu au nicio legatura cu sexul.

Partea buna este ca limbajul sexual masculin nu este o limba total straina, ci este mai degraba un dialect care poate sa fie descifrat si de femei.

Apararea absentei emotionale are un aspect sexual: incercand sa simta cat mai putin, multi barbati evita sa empatizeze cu partenera, ceea ce reprezinta un avantaj in cazul in care impunerea unilaterala a dorintelor ii aduce mai aproape de ceea ce doresc ei.

De multe ori ne dorim sa spunem celuilat ceea ce simtim, dar ne lipseste curajul. Cu toate ca ei sunt crescuti in ideea ca trebuie sa fie curajosi cand vine vorba despre ceea ce simt, nu au curaj si se ascund in spatele lui "nu stiu ce simt" sau "nu sunt pregatit sa-ti vorbesc".

Tendinta barbatilor de a trai doar in mintea lor si de a se distanta de sentimente genereaza probleme in relatiile intime. Partial, solutia consta in cautarea sentimentelor acolo unde sunt si nu acolo unde lipsesc, adica sa „cresti” si sa intampini cu bratele deschise orice sentiment, chiar si unul neplacut, cum ar fi furia sau depresia.

Barbatii sunt dificili. La suprafata, sunt adeseori distanti si-ti dau impresia ca nu poti avea incredere in ei. Chiar daca este greu cu ei, fara ei ne este si mai greu. Asadar, haideti sa incercam sa-i intelgem si sa-i ajutam sa ne vorbeasca.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou