De ce sa aleg cereale integrale?
Dieta&Fitness
Auzi tot mai des cat de bune sunt pentru tine cerealele integrale. De ce sunt bune? De ce sunt sanatoase si de ce nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta zilnica? Iti spunem noi astazi! Afla totul despre beneficiile oferite de cerealele integrale!
Ce sunt cerealele integrale?
Sunt niste carbohidrati complecsi, ceea ce inseamna ca sunt mult mai bune pentru aparatul digestiv decat produsele rafinate de panificatie.
Cerealele integrale pastreaza toate componentele esentiale ale boabelor proaspete:
- fibre (din membrana exterioara)
- vitamina B
- minerale (fier, magneziu, cupru, fosfor si zinc)
- proteine
- amidon (din membrana interioara a bobului)
- antioxidanti
- germeni (din partea interna)
De ce sa alegi cereale integrale?
Printre principalele beneficii oferite de cerealele integrale se numara:
Protejeaza inima – o dieta ce contine cereale integrale inseamna o dieta sanatoasa cu mai putine grasimi, deci mai putine boli de inima.
Glicemia – inlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale poate reprezenta o modalitate simpla si importanta de mentinere a unui nivel sanatos al glicemiei si al insulinei, ceea ce inseamna ca riscul de a face diabet scade.
Mentine greutatea – datorita continutului slab de grasimi si ridicat de fibre, cerealele integrale iti dau o senzatie de satietate, iar foame nu o sa-ti dea batai de cap pentru mai mult timp; in acest fel nu o sa simti nevoia de a ciuguli intre mese.
Ajuta digestia – ajungem iar la fibre si iti spunem ca tot datorita lor tranzitul tau intestinal o sa fie mai sanatos, iar (implicit) digestia mult mai buna; in plus, stimuleaza functiile colonului, prevenind aparitia tumorilor si reducand frecventa cancerului la nivelul sistemului digestiv (stomac, colon, vezica).
Portia recomandata
Nutritionistii recomanda cel putin trei portii de cereale integrale pe zi. Cum poti consuma aceasta cantitate? Incluzand in alimentatia ta zilnica orezul brun, paste din grau integral, paine din cereale integrale sau fulgi, biscuiti si batoane din cereale integrale.
Concluzia? Renunta la consumul de orez alb, faina alba, paine alba si paste fainoase (cerealele rafinate isi pierd, ca urmare a procesului de rafinare, majoritatea substantelor nutritive si o mare parte din continutul de fibre) si incearca sa consumi grau, mei, orez brun, amarant, orz mare, secara, porumb si hrisca.