Mâncarea ca modă – opulenţa barocă
Fara sort
În perioada barocă, Europa gastronomică a atins noi culmi odată cu accesul mai uşor la o gamă foarte largă de condimente. Iar o masă care se respecta arăta cu-adevărat spectaculos: porţelanuri fine, centerpiece-uri, vase de cristal, argintării complicate sau tacâmuri din aur.
La curtea de la Versailles a lui Louis XIV au fost stabilite regulile de servire la o masă "à la française", care erau considerate singura metodă civilizată de dining.
Un prânz baroc includea întotdeauna desert "chocolate brandy", foarte apreciat la marile curţi din epocă. În acele vremuri, ciocolata era foarte cool, fiind considerată o băutură potrivită doar celor bogaţi şi puternici. Chef-ii marilor curţi se întreceau, inventând noi reţete exotice care să includă acest ingredient magic. Şi medicii care se respectau recomandau clienţilor de prim rang ciocolata ca un tonic foarte gustos şi elitist.
Pentru a pregăti "CHOCOLATE BRANDY" pentru 6 persoane, şeful bucătăriei regale avea nevoie de:
CHOCOLATE BRANDY
- 3 ouă, albuşurile separate de gălbenuşuri
- 200 g de ciocolată amăruie topită
- 3 linguri de brandy
- pricomigdale
- ¼ pint de frişcă
Începea prin a amesteca gălbenuşurile cu ciocolată şi brandy-ul. Bătea albuşurile spumă şi le includea în mixtură cu ciocolată. Tăia pişcoturile în câte 3 felii. Într-un pahar, punea la bază pişcoturile şi turna deasupra mixtura cu ciocolată şi repeta straturile până umplea paharul. În final, răcea bine paharele şi garnisea cu frişcă.