Lacul Cuejdel – baraj natural

Travel Chic

Lacul Cuejdel – baraj natural

Lacul Cuejdel – cel mai spectaculos lac de baraj natural din Romania si probabil unul din lacurile cu cel mai mare potential de distrugere din Romania.

Oare cine nu a auzit de Lacul Rosu si de legenda legata de formarea acestui lac, considerat in toate manualele de geografie ca fiind singurul lac de baraj natural din Romania? Considerat o adevarata minune a naturii, Lacul Rosu se afla in Judetul Harghita la limita cu Judetul Neamt si s-a format in mod natural prin bararea cursului de apa Bicaz, in urma alunecarii unui versant din muntele Ucigasu. Nici nu e de mirare ca lacul poarta numele de Lacul Rosu, nume dat fie in urma legendei care spune ca pe acel versant ce a blocat fagasul normal al Bicazului erau un ciobanas cu oile lui si sangele lor ar fi colorat apa in rosu, fie din cazul Paraului Rosu – apa ce strabate zone cu straturi de oxid de fier ce dau apei o culoare rosiatica.

Totusi, nu Lacul Rosu este subiectul nostru, ci Lacul Cuejdel, aflat aproximativ in aceeasi zona, in Judetul Neamt, in apropiere de Piatra Neamt. Acest lac, extrem de putin mediatizat, s-a format in urma a doua alunecari de teren ce au avut loc in anii 1978 si 1981. Se considera ca acest lac inca nu si-a atins maximul ca suprafata si volum, deoarece alunecarea de teren a versantului ce a dus la blocarea albiei raului Cuejdi, inca mai este activa din punct de vedere geologic.

Acest lac, nu numai ca este mai mare din toate punctele de vedere, ca Lacul Rosu, dar el este chiar cel mai mare lac de baraj natural din intreaga Europa, avand o suprafata de peste 150 ha. Practic, este o perla neslefuita deoarece accesul la acest lac este actualmente extrem de dificil, fie pe un drum ocolitor de 60 km, pornind din Piatra Neamt, fie cu piciorul strabatand minunatele paduri ce strajuiesc depresiunea Cracau-Bistrita. Inca acest colt de natura neintinata arata mirific si cei ce iubesc natura asa cum este ea, ar trebui sa se grabeasca, deoarece sunt nenumarate proiecte care vizeaza construirea unui drum de acces catre acest lac si construirea de unitati de cazare turistica.

Evident, construirea unui drum de acces va face ca acest lac sa iasa din anonimatul in care inca se afla si va aduce multe beneficii localnicilor, insa natura va avea de suferit prin interventia antropica ce va modifica frumusetea inegalabila a acestor locuri. Vor aparea pensiuni, hoteluri, locuri de popas si implicit gunoaie aruncate necontrolat, retele de canalizare nefinalizate, ce asemeni altor statiuni de munte nu au o statie de epurare.

Pe langa aceste mici probleme ce ar putea aparea in viitorul apropiat la Lacul Cuejdel, mai exista o alta problema cu adevarat majora, data de instabilitatea barajului natural prin versantul ce a blocat cursul de apa Cuejdi. Aceasta alunecare de teren inca mai are energie potentiala si este considerata inca activa, iar volumul urias de apa, aflat in spatele acestui baraj natural alcatuit in principal din pamant si sisturi cristaline, apasa cu o forta uriasa asupra acestui baraj “de ocazie”. Rezultatul este fisurarea in mai multe locuri a barajului si apa ce se scurge ajunge pana in Raul Cuejdi ce se trece prin resedinta de judet: Piatra Neamt, unde Cuejdiul ajunge la finalul calatoriei sale varsandu-se in Bistrita.

Pana la urma, intr-un fel sau altul interventia antropica este necesara pentru punerea in valoare si pastrarea acestui lac cu adevarat minunat. Ramane de vazut, in anii viitori, daca vom reusi sa ne promovam cum trebuie valorile si sa cream un turism ecologic, bazat pe respectul fata de natura si necesitatea de prezervare a acesteia.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou