5 statiuni balneare din Romania

Travel Chic

5 statiuni balneare din Romania

Daca inca nu te-ai hotarat unde vrei sa-ti petreci vacanta de vara iata cateva dintre cele mai apreciate statiuni balneare ale Romaniei, care cu siguranta te vor ajuta sa iti reincarci bateriile:

1. Baile Herculane

Este cea mai veche statiune balneara din Romania si una dintre cele mai vechi din lume, fiind atestata documentar in anul 153 e.n. Puterea tamaduitoare a izvoarelor termale de aici a fost descoperita inca din perioada in care romanii construiau primele castre in Dacia,in prezent statiunea fiind renumita in toata lumea (denumirea sa provine de la zeul Hercule).

Principalul factor terapeutic al statiunii este reprezentat de izvoarele sulfuroase, termo-minerale si cloruro-sodice, indicate atat pentru tratamentele de cura externa cat si pentru cele de cura interna. In cura externa ele sunt folosite pentru tratarea unor boli de piele; boli ale sistemului nervos periferic; boli ale aparatului locomotor; intoxicatii cu plumb si alte metale grele; boli ale aparatului respirator; afectiuni ginecologice; in cura interna: boli ale tubului digestiv si ale glandelor anexe; boli de nutritie; unele boli ale rinichilor si cailor urinare.

Pe langa proprietatile curative ale izvoarelor termale din zona, turistii pot admira si peisajul de o frumusete rara, de aici putand fi realizate excursii si drumetii pe diferite trasee turistice. Toate acestea pot determina orice turist sa revina aici, devenind client fidel al hotelurilor, motelurilor si pensiunilor din zona.

baile herculane

Baile Herculane

2. Calimanesti – Caciulata

Este considerata perla statiunilor balneoclimaterice de pe valea Oltului, fiind renumita pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul sau si pentru multitudinea punctelor de interes turistic din zona. Se incadreaza in categoria statiunilor balneare de interes general din Romania (conform Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie).

Factorii naturali de cura sunt reprezentati de apele minerale sulfuroase, clorurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene folosite in tratarea unor afectiuni ale tubului digestiv (gastrite cronice, colite cronice); afectiuni hepatobiliare; afectiuni renale si ale cailor urinare; afectiuni metabolice si de nutritie (diabet zaharat, obezitate); afectiuni reumatismale inflamatorii (artroze); afectiuni neurologice periferice; afectiuni respiratorii, afectiuni asociate (ginecologice, dermatologice, cardiovasculare, astenie, boli profesionale).

calimanesti-caciulata

Calimanesti - Caciulata

3. Baile 1 Mai

Statiunea Baile 1 Mai este situata in judetul Bihor, la numai 2 km de Baile Felix si 4 km de Oradea, intre satele Rontau si Haieu. Cunoscuta de-a lungul timpului si sub numele de Baile Episcopiei (sec. XV-XVII), statiunea s-a facut remarcata mai ales datorita apelor minerale si a namolului sapropelic extras din lacul aflat in localitate, utilizate in tratarea unor afectiuni reumatismale, afectiuni ale sistemului nervos central si periferic si afectiuni ginecologice.

Statiunea se bucura de un climat de tip continental moderat de ses, temperatura medie anuala fiind de 10,5 °C, iar cea din perioada estivala, de 21,3 °C. Presiunea atmosferica medie este de 770 mm coloana de mercur.

Baza de tratament din Baile 1 Mai va pune la dispozitie personal calificat si servicii de care puteti beneficia in timpul vacantelor petrecute aici.

Efectul benefic al apelor termale din statiune a fost descoperit cu foarte multi ani in urma. Primele tratamente care se faceau erau cu namolul extras de pe fundul albiei paraului Peta si din jurul izvoarelor termale. Acesta era aplicat direct pe partile dureroase ale corpului si asa s-a descoperit efectul de vindecare si ameliorare a bolilor reumatice.

Baile 1 Mai

Baile 1 Mai

4. Sovata

Renumele Statiunii se datoreaza lacurilor Ursu (46.000 m2), Alunis (9.000 m2), Verde (5.000m2), Negru, Rosu, Mierlei si Serpilor, cu ape clorurate (cu concentratie mare – de la 40 la 250 gr/litru) si sodice, prezentind fenomenul de heliotermie (vara, temperatura apei variaza in functie de acumularea caldurii solare in apa sarata, apa calda fiind protejata de un strat de apa proaspata provenita din raulete, care nu se amesteca cu apa sarata, ci se mentine la suprafata, actionind ca un izolator termic). Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18, 4 m adancime), cel mai mare lac heliotermal, sa varieze intre 10-20°C la suprafata, 30-40°C la adancimea de 1 m si 40-60°C la adancimea de 1, 5 m.

Statiunea beneficiaza de dotari multiple pentru bai calde, in cada sau bazin, cu apa minerala sarata prelevata din lacuri; pentru tratamente ginecologice si impachetari cu namol cald; bazine pentru kinetoterapie, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie; saune; sali de gimnastica medicala; plaje pe malul Lacului Ursu si Lacului Alunis.

Sovata

Sovata

5. Covasna

Numita si statiunea celor 1000 de izvoare minerale sau statiunea inimii, aceasta mica localitate aflata in curbura Carpatilor este cunoscuta datorita apelor minerale si a aerului care ajuta la tratarea afectiunilor cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica, hipertensiune arteriala), boli hepato-biliare, boli digestive. Spitalul de recuperare a bolilor cardiovasculare din Covasna este cunoscut atat in tara cat si in strainatate ca unul dintre cele mai renumite spitale de acest gen din Romania si chiar din Europa. Daca tot sunteti in Covasna puteti sa vizitati printre altele Planul Inclinat ( unic in Europa), Balta Dracului si Cetatea Zanelor.

Covasna

Covasna

Vacanta placuta!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou