3 biserici ortodoxe de vizitat in Turcia

Travel Chic

3 biserici ortodoxe de vizitat in Turcia

Cand te gandesti la Turcia, iti vin in minte celebrele moschei si palate otomane, nicidecum bisericile crestine. Si totusi, in Istanbul ai ocazia sa gasesti o parte din marturiile crestine ale vechiului Constantinopol.

Daca ti-ai planuit vacanta de vara in Turcia nu ezita sa vizitezi cateva dintre bisericile ortodoxe.

1. Catedrala Sfanta Sofia, leaganul crestin al Bizantului

Hagia Sofia, Sfanta Sofia (din greaca “Sfanta Intelepciune”) a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astazi muzeu in Istanbul, Turcia. Considerata de unii autori drept cea de a opta minune a lumii antice tarzii, Sfanta Sofia este oricum o glorie a geniului constructiv uman.

In 325 a fost construita dar a ars intr-un incendiu in anul 404. Reconstruita de Theodosiu al II-lea in 415, biserica a fost din nou arsa, in timpul Rascoalei Nika din 532. Cladirea si-a primit forma finala in 537 sub imparatul Iustinian I. Prima biserica (basilica) de pe acest loc a fost construita de Constantin cel Mare. Era foarte importanta pentru ortodoxismul timpuriu si pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectura bizantina. Interiorul sau decorat cu mozaice, coloanele de marmura si acoperisul sunt de o mare importanta artistica. Templul insusi era atat de bine decorat artistic incat se crede ca Iustinian ar fi zis “Glorie Dumnezeului care m-a ajutat sa savarsesc o astfel de lucrare! Solomon, te-am depasit!”.

biserici de vizitat

Catedrala Sofia, Istanbul

Cupola centrala e o adevarata minune arhitectonica, atat prin marimea ei (diametrul de 31 m), cat si inaltimea la care e ridicata (54m), datorita careia pare suspendata in vazduh, luminata de cele 40 ferestre de la baza ei. Catedrala era o constructie remarcabila, domul este unul dintre cele mai mari, cu doar cativa centimetri mai mic decat domul Pantheonului.

Biserica a reprezentat centrul vietii religioase a Imperiului Roman de Rasarit timp de aproape 1000 de ani. Se spune ca slujbele tinute in Sfanta Sofia erau atat de grandioase incat participarea la una din aceste slujbe a determinat delegatia cneazului Vladimir I sa opteze pentru crestinarea rusilor de catre Patriarhia de Constantinopol.

Ultima ceremonie crestina a fost tinuta la data de 29 august 1453. In prezent oficialitati ale Patriarhiei Ecumenice si ale Sfantului Scaun intreprind demersuri pentru restituirea Sfintei Sofia catre Biserica Ortodoxa.

2. Biserica Vlaherne, scena marilor miracole

Biserica Maicii Domnului din Vlaherne – Blachernae – este o biserica ortodoxa aflata in orasul Constantinopol (astazi, in orasul Istanbul din Turcia). Aceasta este cea mai cunoscuta si importanta biserica inchinata Maicii Domnului, din intreaga capitala a Bizantului, dupa Catedrala Sfanta Sofia.

vacanta

Biserica Vlaherne

Cu toate ca astazi din biserica initiala se mai pastreaza doar cateva ruine, aceasta a ramas vie in constiinta credinciosilor din toata lumea crestina, aflati pururea sub purtarea de grija a Maicii Domnului.Istoria Bisericii Vlaherne, care s-a raspandit ca un fulger in intreaga lume crestina, se intinde pe toata perioada de existenta a Imperiului Bizantin, marile evenimente legate de aceasta aflandu-se in foarte stransa legatura cu insasi istoria orasului.

3. Patriarhia Ecumenica, inima Bisericii Ortodoxe

Unica institutie crestina care a rezistat in fata navalirii otomane, Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului a fost creata acum mai bine de 1.500 de ani, avandu-si originea in prima biserica crestina intemeiata de Sfantul Apostol Andrei, in anul 38.

Ea este inima Bisericii Ortodoxe si locul unde s-au format dogmele si traditia ortodoxe.

concediu

Patriarhia ecumenica

Pana in anul 1453, Patriarhia Ecumenica s-a aflat in apropierea Bisericii Sfanta Sofia, iar din anul 1601 pana azi, se gaseste in Districtul Phanar.

In vecinatatea ei, poti vizita Biserica Sfantul Gheorghe si te poti inchina la moastele Sfintilor Ioan Gura de Aur, Grigorie Teologul, Eufimia, Teofana Imparateasa si Salomeea.

Tot aici vei regasi cele mai scumpe odoare ale Patriarhiei Ecumenice: o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, numita “Ocrotitoarea Bizantului”, si unul dintre cuiele care au fost batute in trupul Mantuitorului.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou