16 reguli pentru un film de vacanţă de autor

Gadgets

16 reguli pentru un film de vacanţă de autor

Dacă vrei să nu-ţi enervezi prietenii, atunci prima regulă şi singura este să nu filmezi deloc. Dacă totuşi te încăpăţânezi să iei camera video în vacanţă şi să o şi foloseşti, iată 16 reguli pentru un film de Oscar:

 

Ce cameră?

1. Alege o cameră video care funcţionează cu casete dv sau are un hard disk intern: sunt mai uşor de folosit şi se conectează uşor la calculator. Nu uita că cele care sunt prea mici sunt mai greu de ţinut ferm în mână şi rişti să ai imaginea mişcată.

2. Acessoriile indispensabile sunt: o baterie reîncărcabilă şi un trepied telescopic, de preferat. Este mult mai uşor de transportat.

3. Asigură-te că funcţionează conexiunea firewire, cea care leagă camera de calculator. Aşa vei putea viziona filmul pe televizor fără să transferi imaginile pe un dvd.

Şi acum la treabă…

4. Ţine camera cu ambele mâini, cât mai aproape de corp. Picioarele trebuie să fie depărtate, la nivelul umerilor, pentru stabilitate. Camera are un stabilizator de imagine, dar pe automat corectează doar micromişcările.

5. E mai bine să foloseşti efecte la montaj şi nu în timpul filmării. Păstrează materialul filmat original cât mai curat. Vei decide la montaj ce efecte vrei să aplici.

6. Foloseşte zoom-ul cu moderaţie. Întotdeauna hotărăşte cadratura şi zoom-ul înainte să începi înregistrarea.

7. Variază cadraturile. Foloseşte trei planuri: cadru larg, ca să poată privitorul să-şi facă o primă impresie despre locul în care vă aflaţi şi despre atmosferă, cadru mediu, destinat protagonistului filmului, gros-planul, amănunte ale protagonistului sau ale mediului înconjurător. Plan-detaliile sunt utile la montaj ca să fragmentezi cadrele prea lungi.

8. Pentru cadrele panoramice, ia ca punct de referinţă linia orizontului care trebuie să fie întotdeauna dreaptă. Mişcarea trebuie să o faci de la dreapta spre stânga. Niciodată nu te întorci înapoi.

9. Preferă să setezi camera pe automat. Monitoarele de control sunt foarte mici şi, în modul manual, te poate înşela.

10. Nu filma de la o distanţă prea mare. Când filmezi  o persoană care vorbeşte, încadreaz-o în centrul ecranului. Dacă se uită la un obiect sau o persoană care se află în dreapta lui, lasă un spaţiu între el şi punctul de interes.

11. Dacă filmezi copii, fă-o de la înălţimea lor. Ca să nu fie prea obositor pentru tine, ţine camera mai jos şi înclină ecranul LCD.

12. Cine vorbeşte trebuie să stea suficient de aproape de microfon. Începe să filmezi cu câteva secunde înainte de a vorbi şi încheie câteva secunde după ce şi-a încheiat discursul.

13. În ce priveşte lumina, ţine minte că cea frontală este cea mai puţin potrivită pentru că aplatizează subiectul. Cea laterală, în schimb, dă tridimensionalitate imaginii, dar lasă în umbră o parte a subiectului. Lumina de fundal cade direct pe spatele subiectului, întunecându-l. Cel mai bine e să foloseşti un panou reflectorizant deschis la culoare care concentrează lumina pe subiect.

Când montezi…

14. Ordinea în care decizi să montezi secvenţele filmate este singurul lucru care contează pentru ochii spectatorului. Nu te teme să tai. Nu uita că "less is more".

15. Există în comerţ softuri de montaj. Optează pentru varianta cea mai simplă care o să-ţi permită să efectuezi operaţiunile indispensabile: transferarea imaginilor de pe cameră, reordonarea lor, eliminarea sau modificarea volumului sunetului original, inserarea unei noi coloane sonore, grafică pentru intro şi pentru final.

16. Stilul cel mai potrivit de montaj pentru un film de vacanţă este videoclipul: maximum 15 minute.  Primul lucru pe care trebuie să-l faci e să alegi muzica şi să încerci să o sincronizezi cu imaginile, schimbând cadrul o dată cu ritmul muzicii. Viteza este dată de lungimea secvenţelor. Grafica – scrierea titlurilor – trebuie să fie simplă şi lizibilă. Nu uita să-ţi scrii numele la final, ca orice regizor care se respectă.

Vizionare plăcută!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou