Sus paharul!

Fara sort

Sus paharul!

Gustul aniversarilor romantice, gustul reusitelor in afaceri, gustul evenimentelor fericite din familie, gustul sarbatorilor de peste an si, in fine, gustul dulce si inconfundabil al unui Nou An… este intotdeauna gustul sampaniei!

Cat despre vin, lista este cel putin la fel de lunga, de la prezenta lui fierbinte si mirosind a scortisoara de la poalele partiei de sky si pana la stralucirea lui discreta in lumina lumanarilor de la cina romantica…

Fie ca vrei sa faci un cadou… spumos, fie ca ai organizat o petrecere la tine acasa si din meniu nu pot lipsi sampania si vinul, cateva informatii despre aceste simboluri al sarbatorii iti vor fi folositoare.

Daca nu te afli intr-un magazin de specialitate, unde ai la dispozitie pe cineva cu care sa te consulti in alegerea produsului, eticheta va fi… "specialistul" tau. Citeste-o cu atentie pentru ca indiferent de marca si vechime, eticheta iti va furniza informatii despre: podgoria in care a fost produs vinul, tipul de struguri intrebuintat, anul recoltei si continutul de alcool. O alta informatie importanta este legata de cantitatea de zaharuri naturale continute: pana la 4 grame de zahar/litru pentru vinul sec, intre 4 si 12 grame de zahar/litru pentru vinul demisec, intre 12 si 50 de grame de zahar/litru pentru vinul demidulce, peste 50 de grame de zahar/litru pentru vinul dulce. Calitatea vinului este redata prin prescurtari standard: cel mai slab calitativ este "vinul de masa", urmat de cel cu Denumire Controlata (DC), de cel cu Denumire de Origine Controlata (DOC); urmeaza Denumire de Origine Controlata si Trepte de Calitate (DOCC), Cules la Maturitate Deplina (CMD) si Cules Tarziu (CT).

Odata ce l-ai cumparat, cea mai buna modalitate de conservare este urmatoarea: pentru vin rosu – de la 16 la 19 grade Celsius, pentru vin rose – de la 12 la 16 grade Celsius, vin alb – de la 10 la 12 grade Celsius si sampanie sau vin spumant – de la 6 la 8 grade Celsius.

In functie de eveniment, sunt recomandate – cu un mare grad de aproximare – anumite produse. Daca ai invitat la masa seful si colegii de birou, ar fi frumos sa alegi o sampanie mai speciala, care sa puncteze un moment "memorabil" in meniul tau. Pentru o sarbatoare in familie, alege un zglobiu vin rose sau demisec. O petrecere cu prietenii trebuie sa fie punctata, de asemenea, de un moment spumos, iar o cina romantica va castiga in pasiune prin prezenta unui indraznet vin rosu.  

Nu uita de importanta paharelor potrivite fiecarui tip enumerat si de necesitatea potrivirii de gust cu restul meniului!

In rest, "Sanatate si Noroc!"



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou