Salsa Fresca
Fara sort
Tomatillo este sursa de inspiraţie a multor gusturi şi arome mexicane. Şi nu de puţine ori, sursa multor confuzii. Orice Mexican este mândru să-ţi arate grădina lui şi să-ţi dezvăluie fructele zemoase şi aromate de tomatillo (şi nu sunt foarte asemănătoare cu tomatele…
sunt mai mici, mai pietroase, verzi şi îmbină arome de măr, lămâie şi plante aromatice) şi toate secretele despre cum să le creşti, cum să le adulmeci şi cum să le judeci pârgul. Iar gospodina casei, îţi va prepara în câteva minute un savuros Tomatillo Salsa Fresca.
La noi, găseşti cu greu tomatillo în grădini, dar roşiile înlocuiesc cu succes ingredientul magic al acestei reţete proaspete, vii şi pline de culoare. Imaginaţi-vă: roşul sângeriu al roşiilor, amestecat vârtos cu albul cepei şi al usturoiului şi roşul aprig al ardeilor chili (serrano sau jalapeno).
Vi s-a făcut poftă de proaspăt şi culoare? Încercaţi!
Alegeţi 2 roşii mari şi dulci, bine pârguite
Tăiaţi-le în cuburi mici şi zemoase
Căutaţi 1 ardei chili cât mai iute şi curăţaţi-l de sâmburi ca să mai stingeţi din focul pasiunii lui
Sacrificaţi-l fără milă în cuburi care să înfrunte roşul tomatelor
O ceapă şi un căţel de usturoi tăiate mărunt vor completa aromele aprige din farfurie
Amestecaţi totul cu sare şi un vârf de cuţit de zahăr
Întregiţi perfecţiunea aromelor cu două linguriţe de coriandru
Şi ca să înduplecaţi şi mai bine dragonul din farfurie, aruncaţi peste el sucul unei lime stoarse bine
Îmbucaţi minunata salsa cu nachos (chips-uri din tortilla) şi veţi vedea toate culorile Mexicului, iar în urechi veţi auzi sigur "Besame Mucho".