Retete de cafea
Fara sort

Ne-am gandit sa-ti prezentam o serie de retete moderne pentru prepararea cafelei, preluate din literatura straina. Aceste retete se bazeaza pe anumite ingrediente, care, adaugate in cafea, ii confera un caracter cu totul specific, care se aliniaza celor mai moderne pretentii si celor mai sofisticate gusturi.
1. Cafea „Vieneza"
Este o cafea tare, servita rece, in pahare, acoperita la suprafata cu un strat de inghetata presarata cu razatura de baton de ciocolata neagra.
Cantitati si ingrediente (pentru 8-10 persoane):
- 1 l extract de cafea
- 1 l smantana proaspata
- 1 l sirop alb de 18° Beaume
- 1l inghetata de vanilie, ciocolata
- 100 g de razatura de ciocolata neagra
Poti folosi orice alt sortiment de inghetata, rezultatul fiind bineinteles diferit la gust si corespunzator fiecarui sortiment.
Mod de preparare:
- amesteca extractul de cafea cu smantana si siropul alb pastreaza in frigider pana in momentul utilizarii
- pune in fiecare pahar cate un cub de gheata si toarna deasupra amestecul pregatit si tinut la frigider, pana la inaltimea de 2 cm sub marginea paharului
- asorteaza fiecare pahar cu o „coroana" de inghetata dintr-unul din sortimentele amintite si presara razatura de ciocolata neagra deasupra. Serveste rece.
2. Cafea Granita
Prepara o cafea tare si las-o sa se raceasca. Apoi, bate-o spuma cu ajutorul unui mixer. Toarn-o in pahare sau cesti serveste-o cu un cub de gheata si o lingurita de smantana proaspata.
3. Cafea Irish
Pune cate doua bucati de zahar cubic in fiecare pahar (trebuie sa fie cu picior si rezistent la caldura).
Adauga in fiecare pahar 50 ml Whisky, deasupra caruia adaugi cafea tare foarte calda pana la o inaltime de 2 cm sub marginea paharului. Bate usor smantana proaspata toarn-o in cafea, lasand-o sa curga lejer in cesti de-a lungul partii dorsale a unei linguri. Smantana nu se poate amesteca cu cafea si ea va ramane la suprafata. Serveste cafeaua calda si fara lingurita.
4. Cafea Braziliana
Pregateste un amestec in proportii egale de cafea si cacao, ambele calde. Asteapta sa se combine complet acest amestec si adauga zahar dupa dorinta. Serveste cafeaua calda.
5. Cafea Melanj vienez
Bate 4 galbenusuri de ou treptat si incorporeaza 125 g de zahar pudra. Adauga 3 dl de cafea tare foarte calda si 3 dl de lapte fiert. Bate in continuare acest melanj, pana la aparitia unei spume slabe. Toarna preparatul in 4 pahare mari, incalzite in prealabil si acopera din abundenta cu smantana proaspata. Serveste cafeaua calda.