Rasfat culinar sicilian

Fara sort

Rasfat culinar sicilian

Istoria complexa a Siciliei a lasat urme adanci in arhitectura, peisaje, cultura si obiceiuri. Mai mult decat atat, arta culinara este cea mai mare dovada a civilizatiilor ce si-au pus amprenta pe trecutul Siciliei.

Grecii au adus Siciliei strugurii si maslinele ai au invat populatia sa faca vin. Romanii au adus fasolea, mazarea, lintea si cerealele. Arabii au adus migdalele, semintele de anason, caisele, anghinarele, scortisoara, portocalele, fisticul, sofranul, susanul, spanacul si orezul. Tot arabii au introdus in bucataria siciliana si combinatia dulce-acrisoara a stafidelor cu legumele si pestele.

Mai mult decat atat, arabii au inceput amoroasa idila siciliana cu dulciurile, cu inghetata, martipanul si bomboanele cu fructe. Francezii au adus traditia lor culinara si bucatari renumiti pentru familiile aristocrate, iar spaniolii o multitudine de alte ingrediente.

In ziua de azi, se poate manca foarte bine oriunde in Sicilia, fie ca preferati preparatele mai sofisticate sau pe cele traditionale.

Vinuri siciliene

Potrivit legendei, Dionysus, cunoscut si sub numele de Bacchus, este zeul care a adus placere omenirii si vin Siciliei. Cert este faptul ca in Sicilia se face vin de multe secole. In ziua de azi, vinul face parte din dieta siciliana.

Este un vin autentic, foarte bun la gust si de o calitate superioara. Vinul pe care il veti gusta in Sicilia are acelasi gust ca acum cateva sute de ani, deoarece retetele s-au pastrat cu fidelitate. Iata cateva dintre vinurile pe care le puteti degusta in Sicilia, vinuri ce vor fi o adevarata incantare pentru simturile voastre.

Vinuri rosii: Nero D’Avola sau Shiraz, Etna Rosso (facut din struguri crescuti pe pantele vulcanice si fertile ale Etnei), Cerasuolo di Vittoria, faimosul vin al provinciei Ragusa.

Vinuri albe: Bianco D’Alcamo, foarte popular in toata Sicilia, Marsala, faimosul vin produs de englezul John Woodhouse in 1773. Cu toate ca are o reputatie de vin dulce, Marsala se gaseste si in varianta de vin sec.

Mangiare vero siciliano

Pasta con pesce spada (paste cu peste spada)

Ingrediente:

  • Penne sau Fusilli – 400 gr.
  • peste spada – o bucata groasa de 2 cm taiata marunt in cubulete
  • rosii decojite – o cutie
  • o ceapa si cativa catei de usturoi
  • menta
  • ulei de masline
  • vin alb
  • sare si piper

pastaPreparare: taiati ceapa si usturoiul si calitile in putin ulei de masline. Adaugati apoi pestele si lasati sa se rumeneasca. Stropiti cu putin vin alb si dati focul mic. Adaugati apoi rosiile, sarea, piperul si menta si lasati-le pe foc timp de cateva minute. Gatiti separat pastele "al dante" si adaugati-le apoi in tigaie alaturi de peste.

Serviti preparatul fiebinte, decorat pe frunze de menta. Daca doriti, mai puteti adauga in farfurie si cubulete de vinete prajite.

Parmigiana di melanzana (vinete prajite in sos tomat)

Ingrediente:

  • 500 ml sos tomat
  • 4 vinete
  • ulei de masline
  • 150 gr. parmezan
  • frunze de busuioc proaspat
  • sare

parmigianaPreparare: taiati vinetele in felii groase de 1 cm si presarati apoi sare peste ele. Prajiti vinetele intr-o tigaie cu ulei de masline, pana cand acestea se rumenesc. Puneti intr-un vas straturi de vinete, sos tomat si parmezan. Serviti preparatul ca aperitiv cald, alaturi de paine prajita cu mozzarela.

Acestea fiind spune… va doresc pofta buna!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou