Petrecere in stil mediteranean
Fara sort
Daca ma intreaba cineva care este tara care m-a impresionat din punct de vedere gastronomic, as raspunde fara sa stau prea mult pe ganduri: Grecia! Numai cand ma gandesc la minunatiile de pe masa, mi se face pofta!
Din vizita mea destul de scurta la Salonic, pe langa bagajul plin ochi de haine, pantofi si genti, m-am mai intors cu ceva in plus… si anume niste kilograme. Cine poare rezista in fata unor asa bunatati?
Daca te gandesti sa organizezi o petrecere cu tematica, mai ales in aceasta perioada cand soarele a inceput sa straluceasca atat de frumos, iti propunem sa alegi stilul mediteranean. De pasaport nu ai nevoie, doar de o masa in stil grecesc, multi prieteni gurmanzi si o curte unde sa-ti desfasori activitatea, dar asta este optional.
Decor
In stilul mediteranean culorile predominante sunt albastrul si galbenul (evident ca ele fac trimitere la marea albastra si la sorele auriu). Alege o vesela viu colorata, iar daca modelul imita mozaicul… o sa primesti un punct in plus. Adauga in mijlocul mesei un castron mare plin cu lamai, o sa va ajute sa intrati in atmosfera "a la grec".
Aperitiv
Pentru aperitive ai nevoie de: masline de toate formele si culorile (negre, verzi, cu gogosar sau cu alune/migdale), branza feta, rosii, castraveti, ardei gras, chips-uri de pita, hummus, tsatziki (iaurt cu castravete si usturoi) si multa multa lipie (ei ii spun "pita" so o servesc calda). Toate stropite cu ulei de masline si mangaiate de o aroma fina de oregano ("Rigani").
Salata
De pe masa nu trebuie sa lipseasca faimoasa salata greceasta sau "horiatiki". Pentru prepararea ei ai nevoie de: rosii, ardei gras, ceapa, castraveti, masline, branza feta, oregano si ulei de masline. Este o salata pe cat de simpla, pe atat de buna!
Fel principal
Grecii se dau in vant dupa specialitatile din peste si fructe de mare. Aproape in toate restaurantele si tavernele lor se servesc specialitati din peste si fructe de mare: sardine, anchoa, calamar, creveti, caracatita sau scoici. Uimeste-ti si tu invitatii cu un meniu bogat in astfel de ingrediente: cocktail de creveti, calamari pane, caracatita la gratar stropita cu otet, ulei de masline si oregano.
Desert
La desert poti sa-ti faci toti invitatii sa se linga pe degete la propriu cu ajutorul unei portii de baclava, un desert traditional grecesc.
Nu uita nici de bautura lor traditionala: Ouzo – daca adaugi apa peste el, o sa capete o culoare alba-laptoasa.
Ps: o petrecere in stil mediteranean nu inseamna nimic fara muzica specifica, iar la sfarsit, daca vreti sa condimentati si mai mult petrecerea, puteti sa va puneti pe spart farfurii!