Mâncarea ca modă

Fara sort

Mâncarea ca modă

De curând am citit un studiu antropologic despre “mitul nutriţiei”. Autorul susţinea că dacă odinioară, alimentele în vogă erau un privilegiu doar pentru cei bogaţi, odată ce toţi au avut acces la tot felul de ingrediente arome şi condimente, lumea a şi început să fie preocupată să gătească şi…

să caute mâncăruri la modă. Astfel a fi "trendy" a devenit un "must" pentru regulile nutriţiei, iar specialiştii au susţinut toate aceste tendinţe propovăduindu-le şi ca preparate sănătoase.

Astăzi asistăm la o adevărată "religie" a mâncărurilor sănătoase: vegetariene, bogate în fibre, scăzute în colesterol pentru că e la modă şi e şi sănătos! Dar de fapt, multe din aceste preparate sunt considerate de mulţi specialişti nu tocmai "nutritionally correct", dar ce să-i faci dacă e la modă?

"Food snobbism", la fel ca şi fratele lui "Fashion snobbism", e întâlnit la tot pasul, este abordat cu nonşalanţă şi nu sunt puţini cei care fac o adevărată obsesie să comande la restaurant doar "fashionable food", să organizeze petreceri cu catering în tendinţe sau să găsească mâncare care să conţină neapărat ingrediente "trés chic".

Astfel, m-am decis să fac şi eu o incursiune într-o scurtă istorie a gastronomiei pentru a înţelege mai bine cât de puternică a fost legătura dintre modă şi…mâncare!

YUMMY DABADOO! 

Ca un elev studios şi cuminte am început cu omul preistoric. Am trecut repede mai departe pentru că tot ce am putut afla a fost că "trufandalele" acelor vremuri erau în special insectele, moluştele, şopârlele şi păsările…Nu mulţumesc!

AVE CEZAR!

Am continuat cu antichitatea şi nu mică mi-a fost mirarea să aflu cât de sofisticate erau gusturile atunci şi cât de sănătos mâncau romanii, grecii sau egiptenii.

Şi de-atunci a început nebunia modei! De exemplu, aristocraţii nu pierdeau nici un festin fără să servească antilopă, fructe exotice din colonii sau mâncăruri pe bază de carne de fazan sau mistreţ.

Dar tot cei din clasa de mijloc mâncau mai sănătos! Mesele lor (doar două pe zi) se compuneau mai mult din vegetale, brânzeturi şi fructe. Sună bine, nu?

Şi ca să mă conving de plinătatea aromelor şi gusturilor lumii antice am şi gătit câteva reţete din acele vremuri:

ALITER BAEDINAM SIVE AGNINAM EXCALDATAM (Miel la aburi)

Ingrediente:

  • 10 cotlete de miel
  • 1l de vin alb
  • 100 ml de ulei de măsline
  • 2 cepe mari, tăiate
  • 2 linguri de coriandru măcinat
  • 1 linguriţe de piper măcinat
  • 1 linguriţă de chimen măcinat

Am pus cotletele în cratiţa, împreună cu ceapa şi condimentele. Am adăugat uleiul şi vinul, am acoperit vasul şi l-am pus pe foc, timp de 50-60 de minute. Am scos cotletele, iar sosul l-am îngroşat cu amidon. Un preparat demn de Cezar!

TIROPATINAM (un fel de Soufflee)

Ingrediente:

  • 500 ml de lapte
  • 6 ouă
  • 3 linguri de miere de albine
  • un vârf de cuţit de piper măcinat

Am îndulcit laptele cu mierea, am adăugat ouăle şi am amestecat totul bine. Am copt pe foc mic până s-a legat bine, am adăugat piper şi am gustat un desert dulce ca ambrozia!

CAVALERII MESEI ROTUNDE

În Evul Mediu, istoricii spun că era fashionable ca mâncărurile să fie servite pe rând: mai întâi supa, fructele şi legumele (salata şi varza). Condimentele erau întotdeauna servite la început pentru că se credea că pregătesc digestia.

Urmau apoi mâncăruri pe bază de carne de vită, porc, peşte şi nuci. În finalul festinului erau aduse prăjiturile şi lichioruri dulci. Vinurile şi brânzeturile erau servite pe parcursul întregii mese. Petrecerile regale trebuiau să includă şi extravaganţele "solteties", care erau reprezentări ale sfinţilor, eroilor sau soldaţilor de frunte, făcute din zahăr.

Paştele au fost aduse în Italia de triburile germanice care au invadat zona în secolul V. Marco Polo este atestat de mulţi ca cel care a adus la Veneţia "noodles", la întoarcerea din China. Şi se spune că au fost cu-adevărat la modă în acea perioadă. Un "forever fashionable", după cum se vede!

Vreţi sa aflaţi cum arată menu-ul unui festin stil "King Arthur"?

MAKEROUNS (Tăiţei cu brânză)

În Evul Mediu, se credea că brânza ajută digestia, aşa că de multe ori era servită înainte de începerea mesei. Această reţeta pe bază de brânza este probabil străbunica macaroanelor de astăzi.

Ingediente:

  • 450 g tăiţei cu ou
  • 1 lingură de ulei
  • sare
  • 2 căni de brânză cheddar rasă
  • 100 g de unt

Fierbeţi tăiţeii în apă cu sarea până sunt al dente. Într-un vas amestecaţi o parte din unt şi brânză. Aşezaţi deasupra tăiţeii şi iarăşi un strat de unt şi brânză. Serviţi fierbinte.

Chiftele cu condimente

Ingrediente:

  • Carne de viţel tocată
  • Sare
  • Cimbru
  • Pătrunjel tăiat mărunt
  • Bacon
  • Sovarv (marjoram) tăiat mărunt
  • Fenicul
  • Piper
  • Ulei de măsline

Amestecaţi toate ingedientele şi faceţi mici bile din compoziţie. Într-o tigaie, înfierbântaţi uleiul şi prăjiţi crochetele de carne. Serviţi cu pătrunjel proaspăt tăiat deasupra.

A DAUCE EGRE (Peşte în sos dulce-acrişor)

Ingrediente:

  • Filet de morun
  • Ulei de măsline
  • Oţet de vin roşu
  • Zahăr
  • Ceapă
  • Nucşoară
  • Pudră de cuişoare
  • Black pepper

Într-un vas puneţi peştele şi adăugaţi apa astfel încât să acopere 2/3 din peşte. Coaceţi peştele, scoateţi-l din vas şi lăsaţi-l să se scurgă de sos.

Într-un alt vas, combinaţi celelalte ingediente, folosind zahărul şi oţetul astfel încât să obţineţi un gust dulce acrişor. Fierbeţi sosul astfel obţinut, până se înmoaie bine ceapa.

Prăjiţi peştele în ulei de măsline, până devine crispy în exterior. Serviţi peştele cu sos.

CHIRESAYE (CHERRY PUDDING decorat cu flori)

Ingrediente:

  • Cireşe proaspete fără sâmburi
  • Suc de cireşe
  • Unt moale
  • Zahăr
  • Pesmet
  • Vin roşu semi-dulce sau suc de struguri
  • Flori de zahăr

Faceţi un piure de cireşe. Amestecaţi cu suc de cireşe, până obţineţi o compoziţie foarte apoasă. Amestecaţi cu untul şi vinul. Adăugaţi pesmet până obţineţi o compoziţie ca de pudding. Adăugaţi zahăr după gust. Fierbeţi pe foc, amestecând în continuu. Aşezaţi pudding-ul în vase speciale, decoraţi cu flori de zahăr.
 

RENEAISSANCE CUISINE

În perioada Renaşterii, în Europa au fost aduse foarte multe ingrediente de pe pământurile nou descoperite incluzând porumbul, cartofii, ciocolată (Thanks God!!!), arahidele, vanilia, roşiile, ananasul, chilli şi curcanul.

Cei mai puţin norocoşi şi cu mai puţini bani în buzunar mâncau în special pâine neagră (foarte sănătos!), brânzeturi sau lactate.

Servitorii din casele mari aveau foarte des la mese carne de vită, pâine albă, pudding-uri, peşte (în special cod). De asemenea ei aveau acces şi la…sare.

Aristocraţii mâncau mai multe feluri de mâncare la o masă combinând carnea de pasăre, de vită sau vânat cu legumele, fructele şi vinurile nobile.

La desert, era de bon ton să ai jeleu sau produse de patiserie. O trufanda foarte apreciată la mesele care se respectau era ananasul, care nu lipsea de la festinurile regale.

Un meniu foarte trendy includea de obicei: tartă cu spanac, supă verde cu brânză şi ouă, pui prăjit, tartă cu scorţişoară, castane prăjite cu trandafiri.
 
Vă dau doar o reţeta şi veţi înţelege ce înseamnă "o masă regească":

TARTĂ CU SCORŢIŞOARĂ
  • 4 gălbenuşuri de ou
  • 2 căni cu lapte
  • 1/2 linguriţă de scorţişoară
  • 1/2 cană de zahăr
  • aluat de tartă congelat

Amestecaţi scorţişoara cu zahărul, adăugaţi laptele şi gălbenuşurile şi amestecaţi bine cu un tel. Puneţi mixtura în aluatul de tartă aşezaţi în formă şi coaceţi la 375 grade pentru 50-60 minute.

AROMA UNUI VIS DE VARA

Perioada elizabetană a fost una foarte…dulce, mâncărurile conţinând de cele mai multe ori zahăr, migdale, vanilie sau fructe. Foarte chic era ciocolata, pe care o găseai la desert doar la aristocraţi.
 
Imaginaţi-vă o seară la palatul Reginei Elisabeta, cu oaspeţi de prim rang, unde conversaţia inteligentă şi ascuţită era surclasată doar de mâncărurile alese. "Meniul unei nopţi de vară" într-un palat unde stăpâna era un arbitru al eleganţei includea întotdeauna FRENCH TOAST, foarte populară în perioada Tudorilor la curtea Palatului Hampton.

French Toast

Ingrediente:

  • Gălbenuşuri de ou
  • Sare
  • Pâine
  • Unt
  • Zahăr

Separaţi gălbenuşurile de albuşuri şi amestecaţi-le bine. Adăugaţi sare. Tăiaţi pâinea în felii. Încălziţi untul într-o tigaie, treceţi pâinea prin gălbenuşuri şi prăjiţi-o în tigaie. Puneţi zahăr pe pâine şi serviţi fierbinte.

Sfârşitul primei părţi… Va urma!



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou