Mâncarea ca modă – Secolul vitezei
Fara sort
Secolul XX este unul prin excelenţă al modelor, evenimentele culinare fiind imediat preluate de mase şi transformate în “must-uri” pentru cei ce-şi doresc să fie în pas cu moda. Astfel, după ce în 1904, pliculeţul de ceai a fost inventat în America.
Toţi căutau în băcănii noua descoperire pentru un mic dejun sau un 5 o’clock în pas cu lumea bună.
În acelaşi an, cea mai comandată băutură răcoritoare a devenit Ice Tea-ul, imediat după ce a fost prezentată pentru prima dată la un târg din St. Louis. Douăzeci de ani mai târziu, odată cu prezentarea la Expoziţia Universală de la Paris, caviarul era găsit pe mesele cele mai sofisticate din Europa.
În anii ’50, lumea bună gătea cu… televizorul, chef-ul Raymond Oliver fiind primul cu un show culinar la televiziune, popularizând reţete care până atunci erau mai puţin accesibile tuturor.
Şi astăzi? E cool să mănânci sushi, organic food sau să bei licuado, pink martini şi cocktail-uri pe baza de şampanie. Asta e la modă acum. Adică azi. Că mâine, sigur vom descoperi alte găselniţe şi ne vom îngrămădi cu toţii în magazine sau restaurante unde putem găsi mâncarea "în vogă" pentru a nu fii "so out" din lumea atât de pretenţioasă a fashion victimelor.