Mâncarea ca modă – La ceai cu Regina Victoria
Fara sort
Încet, încet m-am apropiat de perioada victoriană, eră a extravaganţelor pentru upper şi middle class. Mesele victoriene includeau de multe ori 9 feluri de mâncare, chiar dacă multe dintre ele erau foarte puţin consistente.
Pentru prima oară în istorie, au fost înfiinţate şcolile de bucătărie, în timp ce cărţi de reţete ale unor chefi foarte apreciaţi în epocă (Agnes B. Marshall şi Isabella Beeton) făceau furori.
Victorienii au început să adopte o mulţime de obiceiuri care se învârteau în jurul ritualului mesei, în concordanţă cu maxima lui Beeton: "Un loc pentru fiece lucruşor şi toate lucruşoarele la locul lor".
Instituţia "ceaiului de după-amiaza" a fost inventată tot acum şi a devenit foarte chic în rândul clasei de mijloc, în timp ce pentru nobili era de bon ton să servească mic-dejunuri copioase, prânzuri frugale şi cine târzii.
Odată cu succesul five o’clock-ului, hotelurile luxoase şi-au deschis camere de ceai, iar ceainăriile au început să facă concurenţa cafenelelor.
Ceaiurile dansante erau petrecerile acelor vremuri, locuri de socializare foarte importante pentru domnişoarele care căutau un potenţial soţ. Iar la aceste party-uri, nu lipseau sandwich-urile care acompaniau de minune ceştile aburinde de ceai.
Iata cateva reţete simple şi foarte gustoase:
SANDWICH CU CASTRAVEŢI
Tăiaţi feliile de pâine în triunghiuri mici sau pătrate (după ce aţi îndepărtat coaja) şi ungeţi-le cu unt. Tăiaţi castraveţii în felii foarte subţiri şi prindeţi-le între două bucăţi de pâine.
SANDWICH CU TON
Amestecaţi o conservă de ton cu maioneză şi condimente, până obţine o pastă bine legată. Ungeţi pe felii de pâine pregătite ca şi pentru sandwich-urile cu castraveţi. Puteţi garnisi şi cu felii de castraveţi.
SANDWICH CU SOMON
Ungeţi feliile de pâine cu cremă de brânză. Puneţi între feliile de pâine bucăţi subţiri de somon.