Istoria ciocolatei
Fara sort
Astazi vrem sa va ghidam pasii pe un drum tare, tare dulce. O sa incercam sa facem o scurta istorie al celui mai bun si mai delicios desert, ciocolata! Pasiune, decadenta, lux si atingeri fine!
Globalizarea
Prima masina de ciocolata a fost produsa in anul 1780, in Barcelona, pecetluind astfel drumul unei noi industrii. Mai tarziu a fost posibila realizarea ciocolatei in variante mult mai cremoase si mai fine.
Tot acum avea sa vada lumina zilei si prima tableta de ciocolata solida. Aceasta a fost realizata de catre Fry & Sons (o firma din Marea Britanie) prin anii 1800.
Faimoasa ciocolata cu lapte
In anul 1875 Daniel Peter a realizat prima ciocolata cu lapte, in Elvetia bineinteles! Ciocolata a devenit atat de populara in lume, incat si in timpul celui de-al doilea razboi mondial soldatii primeau transporturi de ciocolata cu lapte.
Chiar si astazi, ciocolata cu lapte este cel mai cautat sortiment.
Ciocolata astazi
Astazi? Avem ciocolata neagra, alba, cu lapte, cu alune, cu crema, cu fructe, praline si cate si mai cate!
Ciocolata neagra
Ciocolata neagra sau ciocolata amaruie este un amestec de cacao si unt de cacao cu zahar. Ea contine minimum 35% cacao, dar proportia depinde de fiecare fabricant in parte.
Ciocolata cu lapte
Ciocolata cu lapte contine conform reglementarilor UE impuse un minim 25% substanta uscata de cacao si 12 % substanta solida de lapte (in general lapte praf sau lapte condensat).
Ciocolata alba
Ciocolata alba este ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si alte arome. Nu contine cacao pudra sau alte preparate din cacao, de aceea are o culoare apropiata de alb.