Halloween-ul romanesc

Fara sort

Halloween-ul romanesc

Cine zice ca romanii nu au legende interesante? Chiar daca tinerii oraseni merg la discoteca sau la mall sa sarbatoreasca Halloween, avem sarbatori cel putin la fel de puternice in simbolism. De exemplu, 29 noiembrie, ajunul sarbatorii Sfantului Andrei, este zisa si “noaptea strigoilor”, fiind noaptea celor mai puternice descantece de dragoste.

Aparitia in calendar a celor doi sfinti-mosi, Mos Andrei si Mos Nicolae asociate cu inceputul iernii si punerea in miscare a haitelor de lupi sunt semne evidente de imbatranire si degradare a timpului calendaristic. Ordinea se deterioreaza neincetat, ajungand in noaptea de 29 spre 30 noiembrie (Noaptea Strigoilor) la starea simbolica de haos, cea de dinaintea creatiei.

Folclorul abunda in personaje de groaza care ar face oricand de rusine personajele palide Halloweenului, daca ar avea ocazia. Legenda vampirului a fost popularizata de un strain, Bram Stoker, insa exista in folclorul nostru o alta figura legata de simbolismul lupului, varcolacul. A auzit oare Vestul de strigoii de apa si de uscat, de vite si de stupi, de ploi si de foc? Sau de strigoii vii care se bat crunt cu strigoii morti sau de oameni care se transforma in pricolici si in moroi? In credintele poporului roman de pretutindeni, in aceasta noapte spiritele mortilor ies din morminte si umbla.

Conform unei complicate combinatii de credinte, ziua de 30 noiembrie ii apartine Sfantului, noaptea fiind impartita intre apostolul crestin si vechea divinitate precrestina denumita generic Santandrei. Simbolurile duble sunt intalnite la tot pasul. Principalele simboluri se refera la animale – mai ales lupii, la spirite rauvoitoare si nu in ultimul rand, la ritualurile de dragoste.

In noaptea de Sfantul Andrei, ca sa-si viseze ursitul, fata isi pune sub cap 41 de boabe de grau si daca viseaza ca-i ia cineva graul, se va marita. Unele fete isi pregatesc turte magice, pentru acestea obiceiul cerand ca fata sa isi aduca apa cu gura, pentru ca ursitii vor veni, in vis, cu apa sa le potoleasca setea.

Ziua Sfantului Andrei, este socotita drept inceput de iarna, numindu-se din aceasta cauza "Andrei-de-iarna". La venirea noptii se pot face observatii meteorologice: daca luna va fi plina si cerul senin, se zice ca iarna va fi cu moina. Daca luna va fi plina si daca cerul va fi intunecat, daca va ninge sau va ploua,inseamna ca peste iarna vor fi zapezi mari si grele.

Sarbatoarea este dedicata unor obiceiuri precrestine, destinate sa asigure protectie oamenilor, animalelor si gospodariilor. Se spune ca lupii se aduna, iar Sfantul Andrei imparte prada pentru iarna care incepe, fiecarui lup. In partile vestice ale tarii exista in folclor o figura care personifica puterea umana asupra naturii dezlantuite. I se spune “Valva Lupilor” (in traducere aproximativa: “Shepherd of the Wolves”). Acesta (de cele mai multe ori, barbat) preia intrucatva rolul Sfantului Andrei si imparte lupilor o anumita prada, ca masura de aparare impotriva instinctelor lor necontrolate.

Avem o tolba plina cu povesti despre strigoi morti, strigoi vii, pricolici, moroi, varcolaci si alte aratari. Nu avem obiceiul sa sculptam dovlecii, dar folosim virtutile usturoiului. Nu avem vampiri, dar avem un folclor bogat si fascinant. Aceste zile au povestile lor lasate din mosi-stramosi, dar daca le ignoram, vor inceta sa mai existe.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou