Gustul Portugaliei

Fara sort

Gustul Portugaliei

Arta culinara portugheza este destul de putin cunoscuta in lume, ramanand oarecum in umbra preparatelor spaniole, atat de laudate. Insa, influentele mediteraneene, europene si arabe au creat in Portugalia o bucatarie bogata si variata, cu preparate simple, condimentate cu cele mai exotice arome: piper rosu, ghimbir, coriandru, sofran, nucsoara si vin de Porto.

Ingredientele de baza ale bucatariei portugheze sunt pestele, fructele de mare, carnea de porc, ouale, supele si prajiturile, gatite dupa retete europene, dar condimentate in stil arab.

Daca te vei opri la un restaurant traditional portughez si vei comanda meniul zilei, nu iti va lipsi de pe masa caldo verde, supa lor de baza, obtinuta din cartofi cu varza si carne, carnaciori picanti cu mamaliga si vinul verde (un must verde racoritor).

Bucatarii portughezi gatesc cu multa carne, menita sa le confere energie clientilor sai, iar recomandarea lor este ciorba Açorda de Marisco, din paine si fructe de mare, iar ca felul doi, Leitao Assado, un porc fript la gratar si foarte condimentat. Portughezii imbina in farfuriile lor carnea de porc si scoicile sau fructele de mare, intr-un preparat numit Carne de Porco a Alentejana, un preparat traditional din carne de porc inabusita in vin, cu ceapa si coriandru, servit cu scoici.

Specialitatea nationala a portughezilor este Bacalhau, cod uscat si foarte sarat, preparat dupa o varietate atat de mare de retete, incat este imposibil sa nu gasesti una si pe gustul tau. Pestele se asociaza la portughezi cu legume (rosii, cartofi, varza, ceapa, ardei, broccoli, conopida), dar si cu orez.

Portughezii prefera salatelor din legume inabusite sau fierte la aburi, in combinatie cu diverse carnuri sau paste. Leguma lor de baza este rosia!

Portughezii folosesc cu intelepciune bogatia Atlanticului si nu exista masa fara peste sau fructe de mare, in fiecare regiune servindu-se bucate specifice ca: sepia, crevetii, molustele, sardinele si macroul sau friptura de ton. Mancarea lor este foarte sanatoasa, carnea nu este prajita ci doar rumenita la gratar si este asociata cu legume si vin de Porto.

Desertul portughezilor este format din: pepeni galbeni, struguri, banane, portocale si ananas, insa si patiseria lor este bine dezvoltata si recunoscuta prin preparate ca: Pastéis de Nata (o tarta cu crema de vanilie si scortisoara).

Orice masa traditionala portugheza este acompaniata de celebrul vin de Porto si de lichiorul bagaço.

Daca ajungi in Portugalia nu ocoli restaurantele cu mancare traditionala, pentru ca vei avea o surpriza deosebit de placuta!



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou