Cum sa-ti ingrijesti bucataria?

Fara sort

Cum sa-ti ingrijesti bucataria?

O gospodina buna stie ca intretinerea bucatariei este o problema primara. In bucatarie trebuie sa domneasca curatenia si ordinea desavarsita.

Vasele si uneltele necesare pregatirii bucatelor sunt: cratite, oale, tigai (de diferite marimi), castroane, funduri de lemn, linguri de lemn, batator de carne, facalet, planseta pentru aluat, batator de ou, razatoare, masina de tocat carne, capace, lingura de spuma.

Dupa intrebuintare, aceste vase nu trebuie ingramadite si lasate sa astepte pentru a fi spalate, impreuna cu tacamurile, farfuriile, paharele etc. care s-au folosit la masa. Acestea trebuie spalate, sterse si asezate la locul lor, in timpul lucrului, treptat, de indata ce nu mai este nevoie de vasul sau unealta respectiva. Vasele se spala cu apa fierbinte si putin detergent, se freaca cu praf si sarma si se clatesc cu apa curata. Astfel vei evita dezordinea in bucatarie si vei ramane cu nimic murdar dupa terminarea pregatirii mesei. Dupa servirea mesei iti raman pentru spalat numai farfuriile, vasele in care s-a servit mancarea, tacamurile si paharele. Ele se spala cu apa fierbinte si detergent, se clatesc cu apa curata si se sterg.

Masa din bucatarie pe care s-a lucrat se spala cu apa fierbinte si detergent, se freaca bine, se clateste cu apa curata si se sterge bine cu un stergar uscat. Nu trebuie sa faci economie la apa calda.

Dupa terminarea gatitului, aragazul se curata si se sterge bine. Podeaua se matura sau se spala daca este nevoie. Chiuveta trebuie spalata bine si frecata cu praf. Gunoiul care se strange in timpul gatitului se scoate afara.

Nu este bine ca vasele si tacamurile sa ramana nespalate de pe o zi pe alta. A doua zi, resturile de sos si grasime sunt uscate, se spala mult mai greu, bucataria prinde miros neplacut, vara se aduna muste si apar gandaci.

In timpul prepararii bucatelor, trebuie sa porti un halat sau un sort curat si o boneta sau o basmaluta. Astfel eviti caderea vreunui fir de par in mancare si in acelasi timp nici parul tau nu va prinde miros de mancare. Trebuie sa te speli des pe maini, dupa curatarea zarzavaturilor, inainte si dupa pregatirea aluaturilor, inainte si dupa spalarea, taierea si aranjarea carnii, etc. Este igienic si in acelasi timp contribuie la pastrarea mainilor mai frumoase si mai curate.

Curatenia si ingrijirea au un loc foarte important in bucatarie, intrucat temelia sanatatii familiei se pune aici.



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou