Cum sa prepari un kebab?
Fara sort

Kebabul este o specialitate originara din sud-vestul Asiei, un platou cu mai multe tipuri de carne intalnit peste tot in lume. Daca vei cere la un restaurant sau pe strada un kebab vei primi cu siguranta un shish kebab sau un döner kebab, servit cu paine, salata si dressing.
In Asia insa, vei fi servit cu un platou cu gratar, carne prajita, fiarta sau tocata din miel, vita, pui, porc, peste, fructe de mare sau chiar tofu.
La fel ca alte produse traditionale aduse de emigranti sau calatori, kebabul a devenit o parte integranta din bucataria multor tari din lume.
Denumirea de "kebab" provine din Persia si reteta originala consta in carne prajita, nu la gratar. Insa traditia provine de la soldatii arabi care obisnuiau sa prajeasca in foc, carnea infipta pe sabiile lor. Se spune ca in India acest fel de mancare se serveste din timpuri indepartate, mai intai fiind prezent doar la mesele festive, apoi devenind tot mai accesibil, fiind servit chiar si la micul dejun.
Varianta de kebab original o poti gasi acum in: Turcia, Persia, Arabia Saudita, Cipru, Irak, Pakistan, India, dar si unele regiuni din Africa.
Shish kebabul este originar din Turcia si consta de fapt intr-o frigaruie de carne prajita pe gratar, cu adaos de fructe sau legume (vinete, rosii, ardei, ceapa sau ciuperci). Se poate folosi orice fel de carne la prepararea lui.
Doner kebab este o bucata de miel, vita sau pui pusa pe o spira rotativa si prajita la flacara. Din acesta provin cunoscutele: shaworma, tacos al pastor (Mexic) si gyros (Grecia). Se serveste in general alaturi de o lipie, cartofi frantuzesti, salata si sosuri condimentate, iar turcii il numesc "kebab pizza".
In tari europene, ca Germania – a fost declarat un produs delicios de fast-food, insa in Marea Britanie s-au luat masuri impotriva acestuia, datorita cantitatilor mari de sare si grasime continute.
Tot in Turcia se preapara un kebab mult mai sanatos, din carne cu ceapa, usturoi, cimbru si alte condimente, fierte in suc propriu in vase de pamant.
Iti oferim o reteta de kebab pe care o poti prepara acasa sau la iarba verde, la gratar!
Ingrediente:
- carne de miel, vita sau pui
- vin rosu
- coriandru, ghimbir, chimen, sare, paprika
- ceapa, ardei iuti, usturoi
- iaurt
Poti sa prepari o marinada pentru carne si sa lasi sa se patrunda aromele si apoi sa tai carnea in bucati mici. Apoi, pui bucatile de carne pe frigarui alternand cu ardeii si ceapa. Le pregatesti la gratar!
Sau poti prepari un amestec din ceapa, ardei iuti si coriandru, iar in alt vas poti amesteca iaurtul cu toate condimentele. Toarna aceste amestecuri peste carnea tocata in prealabil. Formeaza chiftele asemanatoare cu burgerii si prajeste-le pe gratar sau pe plita. Le poti servi cu salata si paine proaspata!