Cum sa prepari baclavaua?

Fara sort

Cum sa prepari baclavaua?

Baklavaua este un desert bogat, foarte dulce, plin de nuca si scortisoara, inbibat cu un sirop gros de miere. Este caracteristic bucatariei turcesti, dar si altor tari din centrul si sud vestul Asiei. Acestui desert dulce i se pierd originile in negura timpului. Atat turcii, cat si grecii isi atribuie reteta originala, insa a ramas in istorie cu numele de “Byzantine favorite”.

In Turcia, considerata tara natala a acestei prajituri, exista o reteta veche din 1871, care iti dezvaluie o coca subtire imbracata cu haine de nuca si miere si coapta simplu, in cuptor de piatra.

In Bosnia-Herzegovina, baklavaua este bogata in nuci si prinde culoare tarditionala, servindu-se cu precadere in lunile sfinte ale Ramadanului.

In Iran, baklavaua ia forma de diamant, este mai uscata si stropita cu apa de trandafiri pentru savoare.

In Afganistan, baklavaua este triunghiulara si acoperita delicat cu o crusta delicioasa de fistic. Si daca ti-am trezit pofte aromate cu iz pagan de un desert ce te va transporta in alta lume, ne-am gandit sa iti oferim si patru retete traditionale, ca sa ai pe ce pune mana…

Baklava turceasca

Lasa la dezghetat un pachet de 500 g de foi de patiserie cateva ore si apoi acopera-le cu un prosop umed pana le folosesti. Prepara o umplutura din nuca macinata (2 cani), zahar (150 g), scortisoara, putina miere si coaja de lamaie. Pune intr-o tava jumatate din foile de placinta, unse pe fiecare parte cu putin unt, toarna apoi umplutura si acoper-o cu restul foilor (unse si acestea individual cu unt). Cresteaza usor suprafata prajiturii (in forma in care doresti sa o tai dupa coacere) si apoi pune-o la cuptor. Cand se rumeneste bine e gata. In acest timp poti face un sirop din apa, miere, zahar si rom, pe care il torni peste prajitura, cand o scoti din cuptor.

Baklava egipteana

La fiecare reteta metoda de preparare este aceeasi, difera doar ingredientele. Pentru o baklava egipteana iti trebuie: 8 foi de placinta, 350 g fistic decojit si tocat, 100g unt, iar pentru sirop: 150g zahar, 1 lamaie si ulei de portocale (poti folosi si lichior de portocale).

Baklava libaneza

Foloseste aluat fin de patiserie, pentru umplutura ai nevoie de: nuci, alune si fistic, maruntite, putin zahar si 2 linguri apa de trandafiri. Pentru sirop: apa, zahar, sucul de la o lamaie si apa de trandafiri.

Baklava greceasca

Iti trebuie 500g de foietaj (foile se ung cu ulei de masline, nu cu unt), pentru umplutura foloseste: nuci taiate in bucati mari, scortisoara, cuisoare, nucsoara si zahar; pentru sirop: apa, miere si vanilie.



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou