Cum sa pregatim salatele?
Fara sort
Salatele difera dupa forma si gust. La noi gasesti o gama variata de salate. Este foarte indicat sa nu alegi salate cu frunze subtiri, ofilite sau cu varfuri maronii. Cu siguranta nu au gust. Ca sa alegi o salata frageda trebuie sa tii cont de culoare si frunze ferme si sanatoase.
Ce trebuie sa stii cand pregatesti o salata ?
Ca sa realizezi o salata buna nu trebuie sa alegi prea multe ingrediente. Este suficient sa adaugi trei salate si poti realiza o portie consistenta.
Cheia unei salate delicioase consta in adaugarea diferitelor legume in salata. Iti recomandam sa folosesti castraveti, rosii, ridichi, morcovi, sfecla, ardei, varza, porumb, ceapa, masline, telina sau avocado.
Pentru a suplini proteinele din salata este indicat sa adaugi ingrediente precum carnea de pui, curcan, vita, pastrama, sunca, ton sau oua fierte.
Combinatiile pot fi nenumarate. Conteaza sa iti folosesti imaginatia de fiecare data cand pregatesti o salata.
Sanatate din salate
Salatele contin foarte putine calorii si mai mult de 90% apa. Totodatata ele contin un numar mare de vitamine si minerale, esentiale pentru buna functionare a organismului.
Vitaminele A, C, potasiul sau fierul continute de acestea te feresc de foarte multe boli.
Insa daca folosesti seminte sau nuci in exces nu uita ca acestea contin foarte multe calorii. Si rezultatul nu va fi acela pe care il astepti. Mare grija si cu ingredientele precum branza, carnea afumata sau puiul prajit, care daca sunt consumate in exces cresc nivelul colesterolului din sange, pentru ca au foarte multe grasimi saturate.
Pont: incearca sa consumi mai multe tipuri de salate cu frunzele verde-inchis, pentru ca acestea au cu 50% mai mult beta caroten decat cele cu frunze deschise.
Nici o salata fara dressing
Orice salata este mult mai gustoasa daca este servita cu un dressing pe cinste.
In Europa de Sud cel mai utilizat dressing este vinaigrette, iar in Europa de Est se folosesc mai mult sosurile care au la baza maioneza.
Chiar si la dressing combinatiile pot fi nelimitate, in functie de gust, si pot contine de la miere sau mustar, pana la branza albastra sau sos de usturoi.
Ingredientul principal care nu trebuie sa lipseasca intr-un dressing de salata este chiar "aurul lichid" si anume uleiul de masline.