Crepe francaise

Fara sort

Crepe francaise

“Prajiturile sunt facute din unt si dragoste”, spune un proverb norvegian. Trebuie sa recunostem faptul ca pentru multe dintre noi desertul este cea mai buna parte a unei mese. Poate de multe ori poftim la ceva dulce, dar nu avem timpul si rabdarea necesara pentru a prepara retete elaborate.

Prajiturile din comert nu prea sunt o optiune cand vrei ceva dulce. Multe dintre ingrediente nu sunt de cea mai buna calitate: coloranti sintetici, margarina sau untura in loc de unt si creme cu multa faina si gelatina.

Desertul trebuie sa fie foarte fin, sa imbine arome placute, iar calitatea primeaza intotdeauna. Asa ca cel mai bine va apucati chiar voi de a pregati o surpriza dulce pentru cei dragi. Si ce poate fi mai simplu si mai rafinat decat un desert frantuzesc menit sa indulceasca zilele posomorate de toamna?

Crema de zahar ars, spuma de ciocolata, tarta cu mere, placinta cu lamaie si bezea. Sunt doar cateva preparate dulci traditionale frantuzesti, deserturi ce arata clar cat de rafinata este bucataria frantuzeasca si cat de mult pret se pune pe detalii, arome sau procesul de preparare.

Daca va ganditi ca bucataria frantuzeasca este prea complicata, aflati ca nimic nu poate fi mai simplu decat un desert originar din frumoasa si romantica Franta. Oricine ajunge in aceasta tara, remarca fara dar si poate un desert pe care si noi il preparam destul de des si cu mult succes: clatitele (crepe).

Clatitele pot fi gasite cu mare usurinta in Franta, de fapt, clatite puteti manca la fiecare colt de strada. Sunt calde, pufoase si cu fel de fel de umpluturi dulci. Noi va aducem o reteta de clatite chiar din Franta.

Clatite traditionale frantuzesti

Ingrediente:

  • 2 cani cu faina
  • 2 1/2 cani cu lapte
  • 4 oua
  • 2 lingurite de unt
  • sare
  • vanilie
  • ulei vegetal pentru prajit

Mod de preparare: Amestecati faina cu sarea intr-un castron. In mijloc puneti ouale, sarea si vanilia. Turnati apoi laptele putin cate putin, pentru a evita formarea cocoloaselor. La final adugati untul incalzit putin in prealabil. Puteti adauga si scortisoara in compozitie.

Un alt "truc" al clatitelor frantuzesti este separarea galbenusului de albus si baterea albusurilor spuma. In asa fel clatitele vor iesi mult mai fragede.

Acestea fiind spuse, voila, aveti compozitia de clatite. Acum nu mai trebuie decat sa puneti un pic de ulei intr-o tigaie si sa turnati aproximativ un polonic de compozitie, in cazul in care optati pentru o tigaie mare. Lasati clatita sa se rumeneasca timp de 1 minut si apoi intoarceti-o cu o spatula pentru alte 30 secunde.

Clatitele frantuzesti pot fi servite cu un sos facut din zahar brun si unt sau cu miere si nuci, cu crema de ciocolata. Nu uitati insa! Celebrele crepe sunt servite mereu impaturite in 4 si nu rulate ca tortilla.

Bon Appetit!



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou