Ceremonia ceaiului

Fara sort

Ceremonia ceaiului

Weekend-ul trecut ma simteam atat de plictisita de iesirile la o cafea intr-o banala locatie (acelasi loc, aceeasi cafea, acelasi croissant), incat m-am hotarat sa organizez eu ceva mai special. M-am documentat, m-am organizat si mi-am invitat prietenele sa participe la o ceremonie a ceaiului.

Am luat ca model ceremonia ceaiului din Japonia – Chanoyu, un aspect foarte important din cultura lor. Cu secole in urma, preotii budisti credeau ca ceaiul are o legatura cu idealurile pasnice, asa ca am devenit si noi mai linistite si am incercat sa savuram fiecare ingititura.

Obiectivul lor era de a-si purifica simturile si de a cultiva armonia si unitatea intre mediul inconjurator, oameni, ustensile, ceai, si toate celelalte elemente implicate in ceremonie.

Sa va povestesc cum a fost. Sa incepem cu inceputul:

1. Pentru a organiza o astfel de ceremonie este nevoie de o gazda – adica eu (sau tu)! Mai departe… si mai multi invitati – mi-am sunat toate prietenele si le-am spus ca le pregatesc ceva special. Nu au intarziat sa apara.

Ceremonia trebuie sa aiba loc in camera principala sau in gradina
. Cum blocurile vechi nu vin cu o gradina aferenta, m-am hotarat sa tin ceremonia in sufragerie, pe podea, pe un covoras de tipul unei rogojine. Daca locuiesti la curte, poti sa "abuzezi" de vremea frumoasa de afara si sa organizezi ceremonia in gradina.

2. Cand oaspetii sunt poftiti inauntru ei trebuie sa se descalte si sa se spele pe maini (le-am rugat pe fete sa faca acelasi lucru).

3. Dupa ce oaspetii au fost poftiti, ei trebuie sa observe pentru cateva minute camera, ustensilele, gazda. Nici nu a fost nevoie sa le indrum pe fete sa faca acest lucru pentru ca deja se holbau la noua mea rogojina si la minunatul set pentru servit ceaiul pe care tocmai il achizitionasem.

tea
4. Gazda aduce ustensilele pentru ceai si incepe prepararea acestuia. Apoi umple un ceainic de metal cu apa si o fierbe deasupra focului. Apoi, una cate una, gazda toarna niste pudra de ceai verde (Matcha) in castroanele ceramice pentru ceai si amesteca cu apa firbinte.

De obicei ceaiul este insotit de dulciuri (facute din fasole si lapte batut), dar eu le-am oferit invitatilor mei prajituri in adevaratul sens al cuvantului.

5. Ceaiul este servit, iar in timp ce se soarbe se face un schimb de complimente. Ei bine noi ne-am limitat la a relata ce se mai intamplase nou de cand nu ne-am mai vazut.

6. Ceremonia ceaiului dureaza in medie patru ore, dar la noi a durat mai mult. Am stat la discutii pana s-a terminat si ceaiul si prajiturile si pana ne-a amortit corpul de la pozitia nu prea confortabila de pe rogojina.

Eu m-am distrat foarte tare, asa ca va sfatuiesc sa organizati la voi acasa o astfel de ceremonie… putin adaptata la zilele noastre.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou