Bucataria japoneza – Kyuho

Fara sort

Bucataria japoneza – Kyuho

Bucataria japoneza este una dintre cele mai rafinate si mai sanatoase din lume. La o masa portiile sunt mici, bogate, frumos aranjate, cu un continut exclusiv de produse naturale. Japonezii tin mereu cont de sezon, astfel fiecare ingredient este, potrivit conceptului shun, specific unei perioade anume, in care calitatile sale nutritive sunt optime.

Baza tuturor mancarurilor sunt orezul si pestele. Japonezii nu consumau in trecut aproape nici un alt fel de carne, insa acum, sunt printre cei mai scumpi producatori de carne de vita din lume.

Mancarea traditionala japoneza este sushi. Acesta are o istorie de peste 1300 de ani. Principiul acestui fel de mancare consta intr-o bucata de peste infasurata in orez macerat in otet, servit cu putin hrean japonez – wasabi.

Exista 6 moduri de preparare a acestui minunat sushi, in functie de zona, cel servit la un restaurant traditional este o adevarata experienta.

Principalele tipuri de sushi sunt: Nigiri (orez cu ton, crevete, caracatita si ou), Gunkan (orez, alge si fructe de mare), Norimaki (orez cu alge si diferite umpluturi), Temaki (conuri din alge cu orez, fructe de mare si legume), Oshi (peste si orez) si Chirashi (orez, fructe de mare, ciuperci si legume proaspete).

Japonezii au o bucatarie complexa, uneori ciudata, insa extrem de gustoasa si destul de scumpa. Vei gasi sandvisuri de toate felurile in supermarket (de la ton cu maioneza, la rom, frisca si stafide intre doua felii de paine).

Pe strazile din marile orase automatele fac legea. Aici gasesti aproape orice, de la sucuri si ceaiuri, pana la inghetata de ceai verde, energizante, lapte si cafea. Bautura traditionala a japonezilor este sake-ul, care se bea inainte si dupa masa.

In timpul mesei se poate consuma bere, vin alb, ceai sau apa, pentru ca sake-ul nu "merge" decat cu sashimi (peste crud in sos de soia).

O masa clasica japoneza incepe cu sashimi, continua cu o portie mica de sushi si se termina cu o supa miso cu orez. Felurile de mancare sunt servite in recipiente minuscule, iar invitatii gusta din fiecare fara sa manance pe saturate. Este considerata o impolitete sa servesti pe cineva cu ajutorul betigaselor (acesta fiind un vechi obicei funerar budist). Japonezii fie pun toate bolurile cu preparate pe masa fie iti intind farfuria sa alegi ce iti place.

Atentie la folosirea betigaselor: nu se lasa pe masa si nici in bolul de mancare, iar bucata pe care ai ridicat-o se mananca pana la sfarsit si nu se pune inapoi in farfurie. Daca ai folosit capetele betigaselor pentru a manca, te vei servi dintr-un bol comun cu celelalte extremitati.

O regula strict japoneza este sa mananci tot orezul din farfurie. A lasa chiar si "urme" de orez in bol este o dovada de lipsa de politete si este un gest jignitor pentru cei care te-au servit. La masa nu se fumeaza sub nici o forma, insa ai voie sa sorbi taiteii din supa zgomotos pentru a arata ca iti place ce mananci. Dupa anumite feluri aromate cu peste se recomanda o plescaitura de multumire si nu cuvinte de lauda.

Pana la urma, daca ai ocazia sa vizitezi Japonia te vei adpata din mers traditiilor sale, oamenii fiind deosebit de primitori si dornici sa te invete.

Principiile alimentatiei japoneze ar trebui urmate ca o dieta pe termen lung!



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou