Bomboane vs. cocktail-uri

Fara sort

Bomboane vs. cocktail-uri

Inca de la nastere si continuand pe parcursul vietii, descoperim lucruri noi si savuram diverse tipuri de bomboane si bombonici menite sa ne imbogateasca experienta. Aceste „bomboane” reprezinta stimulii cu care ne bombardam simturile de-a lungul vietii din diverse motive mai mult sau mai puntin fondate.

Primele senzatii pe care le descoperim (in cele mai multe cazuri) ca si copii sunt de natura vizuala, sonora, tactila si gustativa (miros si gust) si din punctul meu de vedere o bomboana pentru a fi considerata satisfacatoare trebuie sa atinga aceste simturi.

Ca si copii, cand vedem pe un raft intr-un magazin o bomboana viu colorata, ambalata intr-un material stralucitor, imaginatia incepe sa lucreze si intervine pofta, acel popular „plouat in gura”. Cand ne vedem mandrii posesori ai acelei bomboane, desigur dupa diverse tertipuri folosite pentru a o obtine, o privim putin, o tinem in mana, ii desfacem ambalajul si ascultam sunetul pe care il face si abia apoi descoperim gustul ei.

Desi scopul acelei bomboane este sa fie dulce si gustoasa, adica sa stimuleze papilele gustative, noi amplificam acea senzatie finala trecand printr-un ritual care are rostul de a ne excita si alte simturi. De-a lungul timpului evoluam, crestem atat in varsta, cat si in experienta si raspunsul nostru la un set de stimuli se diminueaza incet, incet. Acesta este motivul pentru care suntem intr-o continua cautare a unui nou tip de bomboana care sa aiba acelasi rezultat asupra noastra si se intampla sa descoperim cocktail-urile.

Cocktail-urile din ziua de azi nu sunt nimic altceva decat niste bomboane pentru copii mari, iar arta prepararii cocktail-urilor a evoluat atat de mult incat un barman bun poate recrea cu usurinta aromele copilariei.

De ce este un cocktail de fapt o bombonica? Cum spuneam, o bomboana este de fapt o metoda de a ne coplesi si rasfata simturile, iar un cocktail poate avea acest afect asupra oricarei persoane.

Cand comandam un cocktail intai intervine anticiparea, care duce la „efectul plouat in gura”, apoi il vedem in fata noastra si ne stimuleaza mai mult sau mai putin vizual. Este foarte important ca un cocktail sa arate bine atat in momentul cand ajunge in fata consumatorului, cat si pe parcursul procesului de creare, deoarece vazul are influenta foarte mare asupra celorlalte simturi, in special asupra celor gustative.

Este testat ca indiferent de gust sau miros, daca un cocktail nu arata bine… persoana care l-a comandat nu il va consuma cu placere sau chiar il va refuza. Modul in care un cocktail arata in faza finala este ambalajul si culoarea bomboanei, de fapt primele lucruri care ne atrag, de aceea este important ca un cocktail sa apara intr-un pahar potrivit si ornat cu bun gust.

Vazul este singurul simt stimulat independent, deoarece in etapele urmatoare ale ritulaului savurarii unui cocktail celelalte simturi sunt bombardate simultan creand o avalansa de senzatii. Dupa ce bautura a ajuns in fata consumatorului acesta poate simti aromele mai puternice din bautura, cum ar fi menta la Mojito, romurile si bitter-ul din Mai Tai sau aroma subtila de coaja de portocala la Cosmopolitan.

Urmatorul pas este incantarea unei formule de salut si uneori ciocnirea paharelor, lucru care desi este considerat ne la locul lui de multe persoane cu gusturi „fine”, este foarte important. Sunetul acelor cuvinte spuse, fie ca sunt un simplu „Noroc” sau un toast mai elaborat, acompaniat de clinchetul paharelor are scopul de a introduce in ecuatie simtul auditiv. Apoi bautura se gusta si aici intervine iar simtul tactil deoarece avem parte de diverse senzatii la nivelul buzelor, iar apoi simtim gustul si restul aromelor pe care mirosul nu le detecteaza.

Un cocktail bun ne lasa dorind la mai mult, dar din pacate exista multe persoane foarte dezamagite de acest fenomen din cauza unor experiente neplacute si asta datorita barmanilor slab pregatiti.

Un cocktail bine facut este tot timpul o placere si merita sa fie tratat cu tot fastul necesar si savurat de la inceput pana la sfarsit, dar cu precautie deoarece este una din "bomboanele" cu efecte adverse.

www.bar-mix.ro 



Tag-uri: , ,

feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou