Arta culinara din Grecia
Fara sort
Grecia este cunoscuta pentru locurile incarcate de istorie, motiv pentru care a fost intotdeauna o destinatie adorata de turisti. Un alt avantaj al grecilor sunt preparatale culinare precum shaorma greceasca sau salata cu bucati mari de branza feta, asezonata cu un strop de ulei de masline.
Radacinile bucatariei grecesti s-au format in casele oamenilor. Grecia este o tara agrara, iar gospodinele au gasit metode inventive pentru a utiliza fiecare produs de sezon.
Cele mai importante ingrediente de pe teritoriul Greciei sunt semintele, legumele, vegetalele, uleiul de masline, produsele lactate, pestele si fructele de mare.
Mancarea greceasca "urmareste" sezoanele. Gospodinele pur si simplu nu gatesc anumite legume daca nu este sezonul lor. Anumite preparate se consuma numai la ocazii speciale, Magiritas, o supa din miel si tarta cu oua si lamai, se consuma doar de sarbatoarea Good Saturday, porcul de Craciun si Anul Nou, iar pestele la mesele solemne de dupa o inmormantare.
Pranzul si cina sunt cele mai importante mese ale zilei. Micul dejun este format doar dintr-o ceasca de cafea, acompaniata de o prajitura.
Meniurile includ salate proaspete din legume de sezon si fructe. Dulciurile fac parte din meniurile festive si nu se consuma zilnic.
Multe restaurante grecesti isi fac reclama sustinand ca au mancare preparata in casa si servesc gratare de porc si miel, peste proaspat la cuptor si salate de fructe.
Preparate grecesti
Principalele preparate grecesti sunt:
- Fructele de mare, acestea sunt preparate la gratar si sunt servite cu ulei de masline si zeama de lamaie.
- Uleiul de masline, acesta se consuma mai mult decat in oricare alta tara.
- Pepenii galbeni, aceste fructe din Argos sunt celebre si foarte gustoase.
- Branza din Creta, aceasta are o textura tare, dar cremoasa si se prepara din lapte de capra.
- Pestele proaspat, acesta este preparat in cele mai diverse moduri in toate restaurantele din Grecia.
- In Chios se cultiva citrice si dulciuri pe baza de lamai si portocale.
- O mancare traditionala din Corfu este mamaliga cu tocanita de legume verzi.
- Vanata este o leguma foarte apreciata in insulele grecesti.
- Branza feta este preparata in Grecia din lapte de oaie, nu de vaca.
- Macedonia produce cele mai bune vinuri din Grecia!
Retete culinare grecesti
Retete culinare grecesti recomandate:
- Salata greceasca
- Dovlecei cu branza
- Salata fructe de mare
Forum Mayra: "Exploreaza Europa in 10 pasi".