4 deserturi pentru 4 anotimpuri

Fara sort

4 deserturi pentru 4 anotimpuri

Fiecare sezon ne aduce deliciile lui unice. Putem sa ne bucuram din plin de o simfonie de arome, profitand de fructele care sunt la indemana si accesibile mai ales ca pret. In acelasi timp, atunci cand ne apuca nostalgia dupa o vara parfumata cu miros de pepene de exemplu, putem sa ne alinam cu un desert estival, care sa evoce pentru noi stralucirea luminoasa a verii.

 

Vara

Salata de pepene galben cu vin


2 pepeni galbeni mici, 250 grame struguri negri, 1/2 litri vin rosu

Pepenii se taie in jumatati si se curata de samburi. Boabele de strugure se spala bine si se impart in parti egale pe cele 4 jumatati de pepene. Peste se toarna vinul.

Totul se pune la rece si se serveste dupa ce vinul a patruns in fructe.

Toamna

Salata de fructe de toamna

1 kg mere, 1 kg pere bine coapte, 1/2 kg prune bine coapte, 1/2 struguri de masa, 200 g zahar, 100 ml lichior de cirese, 500 g frisca, 100 g miez de nuca

Merele si perele se curata separat de coaja si se taie subtire, pe lungime. Prunele se spala cu apa rece, se pun intr-o strecuratoare si se introduc intr-un vas cu apa clocotita 2 minute. Se scot intr-un vas cu apa rece, si se lasa sa se scurga.

Acum vor fi curatate de coaja cu usurinta: se desfac in jumatati, se curata de samburi si se taie sferturi.

Strugurii se spala si se scurg.

Se amesteca fiecare componenta cu zahar. Se pregatesc cupele si se asaza in fiecare cupa straturi alternative din fiecare componenta (mere, prune, pere, struguri), se stropesc fructele in cupe cu coniac sau lichior, apoi se decoreaza cu frisca.

Miezul de nuca se prajeste usor in cuptor apoi se marunteste si se pudreaza in toate cupele peste frisca.

Se pun la frigider inainte de servire. Se poate prepara si fara alcool, eventual cu sirop de fructe.

Iarna

Salata de fructe de iarna

1 portocala, 3 lingurite zahar pudra , 2 linguri gelatina de coacaze , 1 borcan compot de cirese , 1 lingurita nuci taiate , 2 mere, 50 g stafide , 100g frisca

Portocala se taie in feliute subtiri si se amesteca cu zaharul, ciresele din compot, merele taiate cubulete, stafidele oparite, gelatina de coacaze si nucile.

Se asaza intr-un castron si se acopera cu frisca dupa care se tine la rece o ora.

Primavara

Salata de capsuni

1.5 kg capsuni, 100 g frisca, 250 g zahar, 100 ml coniac, 25 ml lichior de cirese

Capsunele  se spala si se scurg printr-o strecuratoare. Intr-un bol mare se amesteca impreuna cu lichoirul, coniacul si zaharul pudra.

Cantitatea rezultata este suficenta pentru 10 cupe de salata. Frisca se adauga la sfarsit, in fiecare cupa, dupa gust.

Pofta buna si sanatoasa!



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou