3 supe frantuzesti
Fara sort
“Francezii o fac cel mai bine” – asa spune o vorba. Si se pare ca se aplica exact la fix mai ales cand vine vorba de supe. De la faimoasa supa de ceapa (extrem de populara in Franta) si pana la supele a la Provence, astazi te ispitim cu 3 retete de supe frantuzesti.
2. Supa a la Provence (Soupe au Pistou)
Ingrediente:
- 1 praz (partea alba si verde pal) tocat marunt
- 1 nervura de telina (taiata in doua bucati)
- 1 morcov (taiat in doua bucati)
- 1 catel de usturoi (tocat marunt)
- 1 ramurica de cimbru
- 2 linguri de ulei de masline
- 230g de cartofi fierti (taiati bucatele)
- 230g de sfecla (tocata marunt)
- 880g de apa
- 230g de dovlecel (taiat bucatele)
- 110g fasole verde (tocata marunt)
- 85g de paste scoica
- felii de bagheta toast (unse cu putin ulei de masline)
Ingrediente pentru Pistou:
- 1 rosie mica
- 110g de frunze de busuioc
- 60g de patrunjel
- 2 catei de usturoi (tocati marunt)
- 2 linguri de ulei de masline
- 110g de branza Gruyère (rasa)
Mod de preparare:
Adauga intr-o oala mare cu putin ulei: prazul, telina, morcovul, usturoiul, ramurica de cimbru, putina sare si piper. Amesteca constant pana ce legumele capata o nuanta maronie.
E timpul sa adaugi cartofii si sfecla. Amesteca toate ingredientele timp de 5 minute. Adauga apa si adu compozitia la punctul de fierbere.
Este momentul sa adaugi compozitiei urmatoarele ingrediente: dovlecei, fasole verde, paste, 1/4 lingurita de sare. Gateste compozitia pana sunt gata pastele, iar legumele devin moi. Scoate ramurica de cimbru.
Pistou:
Pune pe foc o tigaie din teflon si adauga in ea rosia. Dupa ce s-a copt (devine moale si maleabila), inlatura cu ajutorul unui cutit coaja.
Adauga intr-un blender: rosia, busuiocul, patrunjelul si usturioul. Amesteca bine toate ingredientele pana devin o pasta. E timpul sa adaugi uleiul de masline si branza si sa pornesti din nou blenderul.
Adauga jumatate din cantitatea de Pistou peste supa, iar restul pastreaza-l pentru decorul fiecarui castron de supa. Serveste cu doua bucati de bagheta toast.