10 alternative de utilizare a zatului de cafea

Fara sort

10 alternative de utilizare a zatului de cafea

Incepem dimineata cu o cafea aromata, numai buna pentru a ne binedispune. Dar ce facem cu zatul? Mayra iti propune sa nu-l arunci, ci sa-l utilizezi in diferite moduri, prezentate mai jos.

Cu toate ca zatul de cafea nu pare prea util, acesta poate fi tocmai acel ingredient cautat care te va scuti de multe cheltuieli. Acest articol enumera zece alternative de reutilizare a zatului de cafea sau chiar a cafelei. Dupa ce citesti articolul, s-ar putea sa-ti vezi ceasca de cafea intr-o cu totul alta lumina.

10 modalitati de utilizare a zatului de cafea

1. Mentine mirosul placut la scurgerea chiuvetei

Se intampla sa simti un miros neplacut prin bucatarie, emanat chiar de scurgerea chiuvetei? Pentru eradicarea problemei, poti folosi zatul de cafea o data pe saptamana. Primul pas este sa fierbi intr-un vas niste apa. Cand apa este fierbinte, toarna jumatate de cana de zat de cafea in scurgerea chiuvetei, urmat imediat de apa fierbinte.

Vei turna cel putin 5 cani de apa fierbinte dupa zat, asigurandu-te, astfel, ca nu ti-ai infundat chiuveta. Scurgerea va emana un miros fresh pentru cel putin o saptamana.

utilizarea zatului

2. Vopseste!

Cu toate ca vopsitul obiectelor nu este o activitate uzuala, este bine sa stii ca, la nevoie, ai si o vopsea. Zatul de cafea poate fi utilizat ca un excelent colorant maro pentru textile, hartie si chiar si pentru ouale de Paste. Pune zatul de cafea intr-un filtru sau nailon pe care il inmoi intr-o cana cu apa fierbinte timp de 10 minute.

Dupa ce ai terminat procesul, ai o vopsea gata de utilizare. Cand ai de vopsit o bucata mai mare de material, foloseste mai multa apa fierbinte si mai mult zat de cafea. Daca ai mobila maro, vopseaua preparata astfel iti poate fi de folos la acoperirea zgarieturilor.

3. Zatul de cafea – agent de curatare

Cu totii avem de-a face cu obiecte greu de curatat. Daca ai de furca cu o tigaie ce nu se lasa curatata sau cu o scrumiera plina de pete, solutia pe care o cautai este folosirea zatului de cafea ca agent de curatare. Amesteca zatul cu putina apa si aplica-l cu ajutorul unei perii.

Asigura-te ca obiectele pe care le cureti astfel sunt rezistente la petele de culoare. In caz contrar, vei curata cat poti de repede; dupa cum am amintit mai sus, cafeaua coloreaza.

4. Tine la distanta pisicile si insectele

Cu toate ca multi dintre noi iubim pisicile, nimeni nu le accepta prin gradini. Se poate intampla ca pisica ta sa nu faca diferenta intre ladita cu nisip si gradina ta. Vei fi surprins sa afli ca poti rezolva problema cu ajutorul zatului de cafea. Amesteca zatul cu cateva coji de portocala si imprastie-l in afara gradinii. Pisicile vor sta departe de gradina, deoarece nu suporta nici mirosurile de citrice, nici pe cel de cafea.

Poti folosi zatul de cafea nu doar pentru a tine departe pisicile de gradini, dar si pentru a inlatura furnicile. Furnicilor le displace, de asemenea, mirosul cafelei. Daca ai probleme cu furnicile, imprastie niste zat de cafea pe musuroi. Dupa o saptamana de repetare a procedeului, vei remarca faptul ca furnicile si-au gasit o noua “chirie”.

5. Contribuie la dezvoltarea ridichilor si a morcovilor

Cu totii stim ca zatul de cafea este un bun ingrasamant pentru solul gradinii. Ce nu stii inca este faptul ca zatul are efecte deosebite in special pentru morcovi si ridichi. Inainte sa le plantezi, amesteca semintele de morcovi si ridichi cu niste zat de cafea, dupa care planteaza-le. Legumele vor creste mai mari decat de obicei si vor tine departe orice fel de daunator subteran. Incearca si vei avea culturi infloritoare!

zatul de cafea

6. Dezodorizeaza

Chiar daca nu-ti place mirosul de cafea, zatul de cafea este foarte util in inlaturarea mirosurilor neplacute. Dupa uscarea zatului, preferabil pe hartie de copt, pune-l intr-un ciorap vechi. Fa nod la capatul ciorapului si pune-l in dulap sau oriunde vrei sa inlaturi mirosurile neplacute.

Mirosul proaspat rezista cateva saptamani. Poti folosi aceeasi metoda pentru frigider. De ce sa-ti cheltuiesti banii pe solutii, cand zatul are acelasi efect? Dupa uscare, respectand procedeul de mai sus, pune zatul de cafea intr-o cutie goala de margarina sau in ceva similar. Pune-i capac si fa cateva gauri, pentru a permite circulatia aerului. Fara circulatia oxigenului, zatul de cafea nu ar putea capta mirosurile in mod eficient.

7. Tratament pentru par

 

Chiar daca esti sceptica, sa stii ca zatul de cafea este foarte util parului, in special daca esti bruneta. Zatul de cafea intensifica culoarea maro sau neagra a parului si da stralucire acestuia. Daca iti freci scalpul cu zat, vei preveni aparitia matretii.

Cum sa aplici zatul? In timp ce faci dus, dupa ce ti-ai spalat parul, ia niste zat de cafea – nu conteaza daca este umed – si freaca-l pe toata suprafata parului. Dupa ce l-ai distribuit in mod egal pe par, clateste.

Este bine sa aplici zat intre samponare si aplicarea balsamului, pentru a te asigura ca ai inlaturat cafeaua si mirosul in totalitate. Este bine sa folosesti zat in acest scop daca ai parul saten inchis sau negru; daca-l ai de culoare deschisa, este mai bine sa te abtii.

tratament cosmetic cu zat

8. Reda stralucirea blanitei cainelui tau

Unii sunt de parere ca zatul de cafea este util si pentru indepartarea purecilor. Cu toate ca zatul inlatura insectele, nu sunt studii serioase care sa arate ca acesta ar avea vreun efect si asupra purecilor.

9. Tine la distanta praful

Nu iti sugeram sa stergi praful cu o carpa imbibata in zat. Acesta este un truc util pentru cei ce au semineu. Curatarea unui semineu este un proces problematic, deoarece cenusa este usoara si se raspandeste usor. Solutia la aceasta problema este, din nou, zatul de cafea. Umezeste-l si pune-l deasupra cenusii ce urmeaza sa fie curatata. Zatul va absorbi cenusa, astfel ca vei putea curata semineul fara sa faci mare praf.

10. La gatit

Pentru gatit, nu vei folosi zat, in schimb vei utiliza cafeaua neconsumata sau cea macinata. In loc sa arunci cafeaua fiarta, o poti folosi pentru a da un gust aparte carnii. Friptura ta va capata o aroma aparte si va deveni mai frageda. Pentru o aroma deosebita, poti adauga cafea macinata si la “negrese” sau la torturile de ciocolata.

Acum, ca te-ai familiarizat cu intrebuintarile mai putin obisnuite ale zatului de cafea, te vei gandi bine inainte sa-l arunci la gunoi. Dupa ce practici aceste metode, este posibil sa gasesti si alte intrebuintari ale zatului. Asadar… nu arunca zatul de cafea!



feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou