Totul despre bonsai

Deco

Totul despre bonsai

Legenda spune ca un imparat din dinastia Han, dornic sa cuprinda dintr-o privire intreaga sa imparatie, a creat in curtea palatului un peisaj in miniatura al imperiului, fidel pana la detaliul cu originalul. Fascinat de aceasta creatie, el a intocmit pentru apararea ei cea mai buna paza si a interzis cu desavarsire aparitia a ceva asemanator.

Oricine era prins ca detine un sigur arbore in miniatura era condamnat pe loc la moarte.

Este doar una dintre numeroasele legende care invaluie aceasta arta cu traditie, originara din China si datand de mai bine de 2 000 de ani. Inca de la inceput, deprinderea de a creste un bonsai a fost considerata o arta nobila, necesitand talentul de a insufleti micile trupuri vegetale cu forme de animale, dragoni sau pasari.

Mult timp aceasta indeletnicire a fost un privilegiu al clasei instarite, o desfatare spirituala a nobililor.

Istoric

Etimologic, "bonsai" vine din japoneza si inseamna, cu aproximatie "gradinarit in tava". Este arta si stiinta de a creste plante miniaturale (mai ales arbori) in spatii mult mai restranse decat sunt necesare in mod obisnuit dezvoltarii lor. Fortand planta sa se dezvolte intr-un spatiu mult mai mic, conducand si taind adecvat ramurile si hranind-o minimal cu apa si ingrasaminte, crescatorii de bonsai ajung sa le imprime acestora forme estetice impresionante.

Arta bonsai are o precursoare celebra, originara din China continentala, menita insa expunerii arborilor in aer liber. "Peinjing" este cea mai veche dintre artele dezvoltarii plantelor miniaturale si sursa de inspiratie a tuturor acestora.

Scoala japoneza

Estetica bonsai de factura japoneza are ca element central principiul "cer si pamant" intr-un singur vas. Planta este cea care va face cele doua forte contrare sa stea in echilibru – shin-zen-bi (adevar, esenta si frumusete).

Subiectele preferate ale scolii japoneze sunt pinul, ulmul, artarul, wisteria japoneza, jneapanul si laricea, respectiv caisul floral si ciresul floral.

Scoala japoneza tine sa releve spiritul esential al plantei, estompand pe cat posibil interventia umana, astfel incat naturaletea aranjamentului sa nu fie periclitata.

Scoala chineza

Artistul chinez este influentat de principiul Dao – dualismul Yin si Yang, adica de guvernarea Universului de catre doua forte contrare si complementare.

Esential pentru arta bonsai chineza este crearea de contraste.

Principiile filosofice cultivate in pamantul bonsaiului sunt acelasi care strabat si celelalte manifestari ale spiritului chinez, cum ar fi literatura, poezia sau pictura.

In forma sa desavarsita, valoarea penjing este perfect similara cu valorile pozeiei, caligrafiei, picturii si artei gardinaritului.

Cum va place…

Bonsaii se pot obtine din orice tip de arbust sau arbore, inclusiv din cei care fac flori si fructe. Cheia succesului este cresterea dirijata, care necesita rabdare si maiestrie.

Este absolut remarcabil ca orice bonsai nu este mai putin sanatos sau mai putin activ decat fratii lui "normali". O dovada in acest sens este proportia florilor acestor plante miniaturale.

Forme subtile de poezie vegetala, florile unui arbore sau arbust bonsai sunt intotdeauna normale. In ciuda miniaturizarii trunchiului, ramurilor si frunzelor, florile nu pot fi micsorate.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou