Gradini la oras

Deco

Gradini la oras

Conceptul de gradina urbana nu se refera la conceptul de stil peisagistic clasic. A devenit foarte raspandit in a doua jumatate a secolului al XX-lea, si nu ii este specifica o singura imagistica.

In anii ‘70 orasele din intreaga lume s-au marit anormal de mult. Pentru asezarea mai multor milioane de locuitori, s-au construit locuinte sociale, iar in zonele mai bogate, cartiere rezidentiale.
Aceasta lume aglomerata de beton si asfalt a starnit multor persoane dorinta de a trai mai aproape de natura.

Oamenii au incercat sa-si inverzeasca locuintele prin plantarea florilor, plasandu-le astfel in vase de lemn, piatra, beton si plastic, pe terasa, acoperis sau in fata intrarii. Declinul inevitabil al zonelor urbane verzi a marit aceasta nevoie.

Astfel au devenit aproape universale diferitele tipuri de "plantari" din jurul cladirilor oraselor, formandu-se asa-numitele "gradini urbane".

Gradinile-terasa

Acum, sunt frecvente cazurile in care, cele mai multe case dar si alte tipuri de locuinte au terase. Constructia in sine, fara amenajari, este extrem de rece si fara viata. Poti invia acest spatiu geometric rigid, cu ajutorul plantelor, dar exista multe exemple alarmante, care ingrozesc simtul estetic al privitorului. Cele mai comune sunt ghivecele din plastic cu muscate sau alte flori de o vara, atarnand pe marginea terasei.

Acest lucru este mai mult decat nimic, dar cu acelasi efort material si munca fizica, iti stau la dispozitie aranjamente florale mult mai frumoase, mai durabile si mai armonizate cu mediul inconjurator.

O muscata colorata sau o multime de petunii se potrivesc perfect  mediului construit cu caracterul Biedermeier. Creaza o unitate perfecta cu cladirile austriacului Hallstatt si ale satelor din secolele XVIII-XIX din Tirol, frumos decorate cu piatra si lemn dantelat.

Intr-o cladire cu zece etaje din panel, unde liniile monotone ale formelor geometrice se repeta, adunaturi de lucruri au fost expuse pe un balcon iar pe cealalt sunt vizibile flori in plina expansiune.

Toate acestea transforma peisajul intr-o imagine grotesca. In plus, forma inchisa, puternic accentuata a vasului din plastic, care taie posibilitatea ilustrarii unitatii dintre aranjamentului floral si mediul inconjurator, nu va avea un impact pozitiv si nu va avea un efect asupra ambiantei constructiei.

Solutia: trebuie atinsa armonia dintre formele construite si lumea culorilor. Nu utiliza materiale din plastic pentru a face aranjamente florale din plante vesnic verzi si pitice, sau din plante perene tinere si moderne. Foloseste in schimb materiale naturale pentru stocarea plantelor (vase din lemn, lut si piatra).

Costurile investitiei unei astfel de plantari este mai mare decat cel necesar plantarii unei muscate sau a altei plante anuale. Daca iei in considerare faptul ca muscatele si celelalte plante anuale trebuie cumparate in fiecare an, din lipsa spatiului pentru iernat, in cativa ani, plantarea pomilor pitici va fi mai ieftina.

Gradinile de pe acoperis

Una din cele mai populare "inverziri" ale mediului urban este constructia gradinilor pe acoperisuri. Proiectarea si construirea lor necesita prezenta unui specialist profesionist. Cele mai importante aspecte: sarcina statica, rezolvarea perfecta si garantata a problemelor de drenaj ale apei (pe termen lung), alegerea plantelor potrivite.

Din aceasta perspectiva, poti construi o gradina mare pe acoperis, ale carei plante (ierburi rezistente la seceta, Yucca, cactusi rezistenti la frig, arbusti din desert) se multumesc cu precipitatiile naturale (500-550 mm / an).

La construirea intensiva a acoperisului este inevitabila instalarea sistemului de irigare (prin picurare sau cu micro-duze). In ambele cazuri trebuiesa iei in considerare la selectia de soiuri, sa nu alegi plantele care au o crestere agresiva a radacinii. Un aspect important al constructiei, este sa clarifici inainte cu vecinii si cu administratorul cladirii, circumstantele construirii, si sa selectezi acei contractanti care sa tina cont de cererile si conditiile impuse de conducere (curatarea zilnica, folosirea liftului, etc.). Cu acestia, poti minimaliza conflictele, chiar daca nu le poti evita complet.

Gradina Atrium

La intrarea in cladiri, intre locurile de parcare, la captusirea gardurilor, poti planta aranjamente florale in vase care stau pe pamant, in jgeaburi construite din piatra naturala sau din turba, sau in insulite nepavate. Scopul este acela de a sensibiliza, de a sublinia intrarea principala, de a dezvolta o armonie intre materialul si culoarea constructiei si designul gradinii.

Gradinile urbane, portiuni de gradina

Plantele vii decoreaza, rup rigiditatea si inertia mediului artificial construit. O gradina din pietre, postata langa o scara urcatoare, o compozitie de plante si pietre naturale plasata langa parcarea unui bloc modern, il transforma in ceva viu si da o noua calitate mediului. Insa depinde de tine, daca te straduiesti sa atingi perfectiunea sau te multumesti cu sfaturi slabe sau solutii incomplete.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou