Gradina din apartament 2

Deco

Gradina din apartament 2

Daca in primul articol am vorbit despre ingrijirea gradinii, despre “responsabilitatile” pe care ni le asumam fata de aceste organismele vii care sunt plantele, acum e momentul sa trecem la partea “frumoasa”: ce plante ne putem alege si cum trebuie sa “ne purtam” cu ele.

Ingrijire: Vara Yucca prefera locurile cat mai insorite, in timp ce iarna nu se sperie de putin frig, putand fi tinuta si la temperaturi ceva mai scazute (10 grade Celsius.). Pamantul in care vom planta o Yucca va fi un amestec compus din pamant de gradina, mranita si ingrasamant.

Din mai in octombrie irigarea se va face de doua ori pe saptamana, in perioada racoroasa a anului Yucca putand fi udata o data la doua saptamani. In general, o vom feri de umezeala, care ii dauneaza.

Pentru un aranjament mai spectaculos, folositi acelasi vas pentru mai multe yucca de marimi diferite sau asezati-le langa cativa cactusi.

Bonsai

bonsai
De aceasta data avem de-a face cu ceva mai mult decat o planta decorativa. Bonsai-ul este considerat o arta, a cultiva si a ingriji un bonsai este inclusiv o provocare spirituala.

In plus, bonsai-ul nu este o specie in sine, ci un mod de a cultiva arborii de talie normala in ghivece, obtinand variantele lor "miniaturale".

Ingrijire: Cea mai frecventa greseala este aceea de a tine bonsai-ul in spatiu inchis. Daca este un arbore autohton, bonsai-ul va fi tinut afara, indiferent de temperatura si conditii climaterice. Irigarea se face zilnic sau o data la doua zile.

Una dintre virtutile necesare stapanilor de bonsai este rabdarea: daca veti incepe acum sa cresteti un bonsai, rezultatul il veti putea admira abia peste 4 sau 5 ani.

Daca va doriti o asemenea minunatie in casa cat mai repede, o puteti achizitiona din magazinele de specialitate. Mare atentie la instructiuni si mod de ingrijire!

 



Gradina din apartament

Deco

Gradina din apartament

Cate dintre noi nu viseaza la o frumoasa gradina de apartament, care sa inveseleasca incaperile chiar si in zilele cand razele soarelui lipsesc, care sa improspateze atmosfera si sa incante privirea?

Lumina pe care o primeste o planta mai variaza si in functie de perioada anului (anotimp, unghiul facut de soare, lungimea zilei etc.) si alte conditii externe (umbra copacilor din jur etc.). Din toate aceste motive lumina artificiala este folosita frecvent pentru a suplimenta necesarul gradinii si pentru a permite un mai bun control al dezvoltarii plantelor.

Culoarea luminii este de asemenea importanta. Radiatiile galbene si verzi sunt reflectate de frunze si dau astfel foarte putina energie, pe cand cele albastre si mai ales cele rosii sunt deosebit de importante. Printre cele mai cunoscute surse de lumina artificiala se numara tuburile flourescente si becurile cu incandescenta.

Printre cei mai intalniti daunatori, se numara:

Paduchele lanos ( Pseudococcus sp.)

Slabeste planta si favorizeaza aparitia bolilor. Primele simptome sunt ofilirea si ingalbenirea, dupa care urmeaza caderea frunzelor moartea plantei. Poate fi combatut prin tamponare cu alcool medicinal (diluat) sau stropirea plantei si a pamantului cu insecticid.

Paduchele testos (Lecanium sp., Diaphes sp., Saisseia sp.)

Aparitia lui este favorizata de caldura si umezeala din camera. Este extrem de inestetic si duce, in timp, la uscarea plantei. Poate fi combatut prin tamponare cu solutii speciale sau alcool medicinal sau arderea partilor din planta care au fost afectate.

Musculita alba (Trialeurodes vaporariorum)

Este daunatoare mai ales din cauza larvelor sale. Pentru ca are nevoie de sucul celular al plantei, frunzele si florile acesteia se vor usca si vor cadea in scurt timp. Poate fi combatuta cu ajutorul insecticidelor.

Tripsul (Thrips sp, Thaeniothrips sp.)

E semnalizat de o serie de pete alb-argintii ce apar pe planta. Apare mai ales la plantele tinute in camere mici si calduroase. "Prefera" begonia, crotonul, cercelusul. Scapam de el fie prin aplicarea de dusuri zilnice cu apa calduta plantei, fie prin stropiri repetate cu insecticide.

Acarieni (Tetranychus, Rhizoglyphus, Tarsonemus)

Cunoscuti si ca paianjeni rosii apar mai ales in medii calduroase si cu aer uscat. Dispar in urma tratamentelor cu insecticid.

Am pornit la drum spre gradina de vis cu toate aceste detalii tehnice nu pentru a va diminua entuziasmul, ci pentru a va creste responsabilitatea! Astazi am vorbit mai mult despre sanatate, data viitoare va fi rezervata frumusetii ;) .



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou