Gradina din apartament 2

Deco

Gradina din apartament 2

Daca in primul articol am vorbit despre ingrijirea gradinii, despre “responsabilitatile” pe care ni le asumam fata de aceste organismele vii care sunt plantele, acum e momentul sa trecem la partea “frumoasa”: ce plante ne putem alege si cum trebuie sa “ne purtam” cu ele.

Vom incepe cu plantele decorative prin frunze, pentru ca data viitoare sa ne ocupam de cele cu flori. Vom vorbi despre Bromelii, Yucca si Bonsai – trei dintre cele mai populare plante de acest tip.

Bromeliile

bromelia
Sunt originare din America, fiind des intalnite in "compania" orhideelor. Frunzele se coloreaza rosu in perioada de inflorire, florile pot fi albastre, rosii sau galbene. Bromeliile cel mai des intalnite pe piata sunt Guzmania (cu rozeta de funze inalta), Tillandsya (frunze inguse si aspre), Neoregelia (frunze dungate si zimtate) si Vriesea (frunze pestrite si bractei inalt).

Ingrijire: Bromeliile sunt mari iubitoare de umezeala, asa ca nu uitati sa le stropiti frunzele cu apa dedurizata (fiarta si racita) la temperatura camerei. Pentru ca iubesc umezeala, nu trebuie expuse la arsita fierbinte a verii, si nici la frig (iarna temperatura la care sunt tinute nu trebuie sa scada sub 15 grade).

Ghiveciul in care veti planta bromeliile nu trebuie sa fie foarte adanc, ci mai degraba lat si de dimensiuni modeste.

Daunatorii care ataca cel mai des aceasta planta sunt: virozele, pythium, fusarium si paduchele lanos. Pentru a preveni aceste probleme, spatiul in care sunt tinute bromeliile trebuie sa fie bine aerisit si solul bine drenat.

Yucca

yucca
Este originara din America Centrala, yucca este o planta "venerabila". Mayasii o foloseau inca de acum 2000 de ani ca aliment si hrana. Omul secolului 20 a descoperit, dupa secole de intrebuintari practice ale plantei. si virtutile ei… decorative. Intr-adevar, frunzele lungi si subtiri, dispuse ca niste manunchiuri de palmieri, atrag imediat privirea.

In varianta care se cultiva in spatii inchise, Yucca nu infloreste, asa ca frumoasele ei frunze care bat in albastrui sunt principala atractie.



Gradina din apartament

Deco

Gradina din apartament

Cate dintre noi nu viseaza la o frumoasa gradina de apartament, care sa inveseleasca incaperile chiar si in zilele cand razele soarelui lipsesc, care sa improspateze atmosfera si sa incante privirea?

Inainte de a ne infaptui un astfel de vis, am face bine sa ne raspundem la o intrebare: suntem capabile sa avem grija de o astfel de gradina? E bine sa raspundem la aceasta intrebare cu cat mai multa sinceritate, pentru ca in ce priveste planurile pentru gradina, aspiratiile estetice trebuie sa fie echilibrate de… capacitatile etice.

O planta, ca orice organism viu, are nevoie de ingrijire si atentie.

Iata de ce ne-am hotarat sa incepem acest ghid al gradinilor de apartament cu o discutie despre cresterea plantelor, problemele lor de santate si remediile specifice. O planta frumoasa si sanatoasa cere atentie, rabdare si de cele mai multe ori un program de ingrijire regulat. Daca nu sunteti sigure ca puteti oferi toate acestea… alegeti mai bine sa adapostiti in casa doar o frumoasa colectie de cactusi :) .

Pamantul

Pamantul este foarte important, de proprietatile sale depinzand cresterea si dezvoltarea intregii plante. Pentru plantele ornamentale, cele mai prielnice sunt solurile luto-nisipoase, afanate si bogate in humus. Bineinteles, fiecare planta are necesitatile ei specifice.

Pamanturile naturale pe care le gasim in comert se impart in: pamanturi grele (pamantul de telina, nisipul), semigrele (pamantul de gradina, mranita), usoare (pamantul de padure, pamantul de turba) si adiacente (carbunele de lemn). Atunci cand achizitionati planta, nu uitati sa va informati despre tipul de pamant pe care il prefera.

Un alt aspect care trebuie luat in considerare este gradul de aciditate sau alcalinitate al solului (pH-ul). Acesta ia valori intre 4 si 8, majoritatea plantelor de apartament preferand o gradatie din intervalul 6,5 – 7,5. Pentru gradina de apartament, verificarea nivelului de pH al solului trebuie facuta periodic, pentru ca in ghivece si alte recipiente acesta se modifica mult mai repede si mai des, din pricina udarilor repetate.

Lumina

Lumina este esentiala, reprezentand factorul principal care ne va decide in achizitionarea unei plante. In functie de cata lumina poate oferi locuinta noastra, vom putea alege plantele potrivite, care vor creste fara sa sufere. A lipsi o planta de lumina e aproape la fel cu a lipsi un om de hrana: ea este cel mai important factor de mediu in cresterea lor, este ingredientul absolut necesar organismului plantei pentru a-si produce "hrana", substantele necesare cresterii.

Organizare

Pornind de la indicatiile despre necesitatile plantei, va veti organiza gradina in felul urmator:

  • plantele care necesita un nivel ridicat de lumina vor fi asezate langa ferestrele orientate spre vest sau sud
  • cele care au nevoie de un nivel mediu de lumina pot fi plasate in aria primului metru de langa ferestrele cu orientare vestica sau sudica sau langa ferestrele orientate spre est
  • plantele ce solicita un nivel scazut de lumina pot fi plasate in preajma ferestrelor cu orientare estica sau langa ferestrele orientate spre nord

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou