Putem sa traim fara gadgeturi?

Jurnalul Utilizatorului

Putem sa traim fara gadgeturi?

Nu conteaza unde ne aflam, acasa, la lucru, in mașina proprie, in autobuz, metrou, tramvai, avion sau tren, spital sau pur și simplu la plimbare, gadgeturile ne inconjoara.

Acasa avem televizoare, care mai de care mai plate, mai late, cu conexiuni pentru calculator, PM3, DVD, proiectoare și altele. Telefoanele fixe din casa nu mai au fir. Trebuie sa ne ofere posibilitatea de a ne putea mișca liberi prin casa, in așa fel incat sa ne putem facem treaba liniștiti. Pana cand și aparatura din bucatarie este tot un gadget, asta numai daca nu folositi cuptorul bunicii. Aparaturile standard nu se pot considera a fi un gadget, dar daca avem achizitionat un cuptor cu taste incorporate, deja putem sa il numim a fi un gadget, o tehnologie de varf.

In momentul in care mergem spre servici sau ducem copii la școala avem mașina proprie care mai mult ca sigur are un computer de bord, cu ajutorul caruia putem sa știm cu aproximatie cati kilometrii mai avem de facut cu combustibilul din rezervor, cat am consumat pana in momentul respectiv și cati kilometrii am efectuat deja și la ce viteza. Aparatura radio este dotata sigur cu un CD player, pentru ca a avea casetofon nu mai este obligatoriu, este un lucru demodat, iar majoritatea avem un memory stick pentru muzica care se poate conecta la aparatul radio.

Peste tot, la un post de lucru avem nevoie de un calculator. Daca nu pentru a lucra pe acesta, atunci pentru a ne putea informa, iar daca suntem proiectanti, ingineri, directori, vanzatori intr-un super market, vanzatori intr-un magazin mai mare, nu cel de pe colt din cartier, suntem dependenti de tehnologie. Sa nu mai vorbim de afacerile de productie sau de domeniul IT. Daca acum 50 de ani, la o fabrica de constructii de mașini, lucrau 5000 de oameni, acum mai lucreaza doar 500. Acest lucru este posibil acestei tehnologi care ajuta personalul sa lucreze mai eficient, mai repede și mai sigur.

In statiile de autobuz, observam un panou electronic care ne arata cand vine urmatorul mijloc de transport in comun. Acest lucru nu ar fi posibil daca respectivul mijloc de transport nu este dotat cu un GPS, care trimite informatiile la un server, care la randul lui imparte aceste informatii la panourile din statiile de autobuz, troleibuz, metrou și altele. Iar daca ne uitam la persoanele care ne inconjoara, nu știu daca vom observa o mana de oameni care sa nu aiba caști pentru ascultat muzica sau cine știe ce.

Romania inca nu a ajuns sa tina pasul cu occidentul, dar in școlile private din Romania tehnologia este la ea acasa. Un profesor nu mai poate sa prezinte o lectie fara sa arate o imagine sau doua elevilor cu ajutorul unui proiector. In cel mai rau caz, acest proiector folosește lumina și un set de oglinzi, pe care profesorul așeaza o coala de calc cu schita respectiva pentru a putea reflecta imaginea de pe aceasta. In general se folosește un proiector care este legat la un calculator, iar cum un calculator de birou este destul de mare și prea incomod pentru profesor de transportat, atunci acesta are sigur un laptop.

Se pare ca in ziua de astazi nu putem sa traim fara aceste aparaturi. Nu mai avem cum sa facem acest lucru datorita faptului ca acesta este secolul rapiditatii. Nu mai avem timp sa facem focul și sa stam doua ore pana fierbe mamaliga. Nu mai putem aștepta minute in șir sa putem afla o informatie. Acum totul se mișca atat de repede incat daca nu am avea aceste aparaturi langa noi, nu am face fata informatiei.

Poate cineva sa-mi spuna ca nu are un calculator in casa? Și aici ma refer la persoanele care au un copil la școala. Pana și la școala, copii primesc lectii de pe calculator. Mai bine spus de pe internet.

Fiecare dintre noi avem un telefon mobil. Am 3 nepoti in varsta de 8, 12 și 15 ani. Toti poseda un telefon mobil. In functie de varsta, acesta este mai mult sau mai putin performant. Cel mic nu are pretentii, dar nepotica mare… are pretentii mari.

Adevarul este ca aceste aparaturi ne fac viata mai ușoara, iar noi avem mai mult timp pentru familie, iar daca nu suntem familiști, atunci pentru noi.

Intr-un singur loc ești obligat, intr-un fel sau altul, sa oprești aceasta tehnologie și sa renunti la ea pe perioada calatoriei. Da, in avion nu avem voie sa folosim telefonul și alta tehnologie care face legatura cu un aparat din afara avionului. Acest lucru este interzis tocmai saturarii cu tehnologie a avionului respectiv.

In spital daca te duci, doctorii folosesc tehnologia de ultima generatie, sau așa ar trebuii sa fie. In cele mai dificile operatii, doctorii sunt ajutati de ultima generatie de aparatura pentru a putea face operatia mai rapid, mai sigur și cu mai putine cicatrici. Iar inainte de a intra in operatie ești consultat de asistent cu aparatura care da rezultatele mai rapid și mai sigur. Iar observam ca totul se oprește la ”mai repede” și ”mai sigur”. Fiecare dintre noi iși dorește mai nou sa nu ramana cu cicatrice dupa o interventie chirurgicala. Acest lucru este posibil in ziua de astazi, datorita tehnologiei avansate. Daca pentru o banala operatie de apendicita, in 1987, eu am ramas cu o cicatrice pe burta de șase pana la opt centimetrii, acum dupa aceeași operatie, cicatricea consta in doua puncte aproape invizibile. Daca mama mea a trebuit sa faca cezariana sa ma nasca și a ramas cu o cicatrice de circa 15 centimetrii de la buric in jos, astazi doamnele care urmeaza sa treaca printr-o cezariana nu mai trebuie sa-și faca grija de cicatrice. Aceasta fiind mica și ascunsa.

Toate aceste lucruri și multe altele nu ar fi fost posibile fara sa avem tehnologia necesara. Fiecare putem sa spunem daca avem sau nu nevoie de tehnologie. Fiecare dintre noi este liber sa decida cum folosește tehnologia și la ce nivel o face, dar pana la urmatoarea inventie va spun ”GADGET UP”.

P.S. Știati ca din momentul in care ati inceput sa cititi acest articol și pana acum, s-au inventat circa o mie de aparaturi noi?

Articol scris de: Marius Andrei Herta



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou