Meloterapia- calea spre energizarea creierului

Jurnalul Utilizatorului

Meloterapia- calea spre energizarea creierului

Dintotdeauna omul a fost muzicant. Dintotdeauna, muzica a fost oaza de liniste sau nebunie a individului. Dar oare chiar stim sa ascultam muzica? Sau sa ne folosim de muzica pentru a ne energiza, linisti, vindeca?

Mai jos va recomand un playlist cu melodii pentru inducerea starii de invatare:

J.S.Bach – Concertul in Sol Minor pentru flaut si coarde

Concertul pentru harpa in Sol Minor

Concertul in Do Minor pentru violoncel si orchestra

Rapsodia in Sol

L.V. Beethoven- Concertul nr.5 in Mi Bemol Major pentru pian si orchestra

Concert in Re Major pentru vioara si orchestra

Bhrams – Concertul nr1 pentru vioara si orchestra in Sol Minor

Corelli – Sarabanda din Concertul nr. 7 in Re Minor

Preludiu Sarabanda din Concertul nr.8 in Mi Minor

Preludiu din Concertul nr. 9 in La Major

Concerto Grosso op.6, nr 3,5,8,9

Concerto Grosso op.4, nr 4,10,11,12

Sarabanda din Concertul nr.10 in Fa Major

G.F. Handel – Concertul nr.1 in Fa

Concertul nr.3 in Re, muzica pentru focurile de artficii regale

Concertl nr.1 in Si Major op.3, freamatul padurii si izvoarelor

J.Hayden – Simfonia nr.69 in Si Major

Concertul nr.1 in Do Major pentru vioara si coarde

Concertul nr.2 in Sol Major pentru vioara si coarde

Simfonia nr. 68 in Do major

Mozart – Sonata pentru 2 piane in Fa Major

Sonata pentru 2 piane in Re Major

Simfoniile “Haffner” si “Praga”

Concertele nr.4 pentru viara si orchestra in Re Major

Concertele nr.18 pentru pian si orchestra in Si Bemol Major

Concertele pentru vioara nr. 1,2,3,4,5

Simfoniile nr.29,32,39,40, Simfonia Concertante

Cvartetele de coarde

Meloterapia si sanatatea organismului

Inca din timpuri stravechi, muzica a actionat ca un adevarat medicament pentru diferite suferinte.

Astfel, in papirusurile medicale egiptene care dateaza de acum 2600 de ani, se mentioneaza incantatiile ca remendii pentru sterilitate, dureri reumatice si muscaturi de insecte;

In jurul anului 324 i.H, Alexandru cel mare si-a recapatat sanatatea ascultand o muzica cantata la lira;

Vechiul Testament precizeaza ca, prin cantecul sau de harpa, David a reusit sa alunge tristetea regelui Saul;

Vindecatorii din Grecia Antica foloseau cuvinte sacre in scop terapeutiv, iar flautul este instrumental cu cantec magic ce alina durerile de sciatica si de guta.

Meloterapia a fost  cunoscuta inca din antichitate, cand era folosita pentru a-i revigora pe cei deprimati si pentru a-i incuraja pe cei care plecau la lupta. Studiile stiintifice, din domeniu, au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca. Ea este cunoscuta  in traditiile lumii, ca facand parte dintr-un domeniu magic de activitati.

Muzica este o minune a lumii deoarece trezeste spiritul de libertate, constiinta, indeparteaza pesimismul si melancolia, imbunatateste calitatea somnului si creativitatea, reducand starile de stres si depresie.

Meloterapia poate avea un puternic efect contra durerilor si oboselii deoarece stimuleaza eliberarea de endorfine, asa-numitii hormoni ai fericirii. Pacientii pot alege intre terapia pasiva, ce presupune simpla ascultare a unor melodii, si cea activa, in timpul careia sunt pusi sa cante la diverse instrumente.

Prin meloterapie pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie.

Studiile stiintifice au demonstrate ca, la baza vindecarii prin sunet si muzica se afla rezonanta. Altfel spus, principiul pe care se bazeaza rezonanta nu se aplica numai instrumentelor muzicale, ci si a trupului omenesc. In momentul cand undele sonore cuprind corpul, la nivelul celulelor vii se produc, prin rezonanta, vibratii care ajuta la refacerea organismului.

Continutul ridicat de apa al tesuturilor organismului nostrum favorizeaza propagarea sunetului, iar efectul general este asemanator unui mesaj profund. Datorita acestui fapt, fiinta umana este cel mai complex instrument muzical, unic si fin. Fiecare atom sau molecula din corp transmite in permanenta frecvente specific pentru viata fizica, emotional, mental, spirituala.

Exista numeroase studii care sugereaza ca muzica poate fi benefica pacientilor cu afectiuni cardiovasculare – anumite melodii au ca efect scaderea tensiunii arteriare, a frecventei batailor inimii si reducerea nivelului de stres.

Astfel, pentru diferite afectiuni sunt recomandate anumite melodii ale marilor clasici:

Pentru reglarea tensiunii arteriale

Wolfgang Amadeus Mozart – “Don Juan”

Franz Lizst – “Rapsodie maghiara”

Pentru ameliorarea unor dureri fizice

Ludwig van Beetoven – “Pastorala”

Maurice Ravel – “Bolero”

Frederick Chopin – Concert nr.1 in Mi Minor

Pentru calmarea sistemului nervos

L.v.Beethoven – Concertul nr.5 pentru pian

Richard Wagner – Uvertura operei Parsifal

Pentru tratarea starilor depressive

Antonin Dvorak – Carnavalul

Pentru tratarea starilor de agitatie

L.v.Beethoven – Oda bucuriei

Richard Wagner – Corul pelegrinilor

Pentru tratarea nevrozei atenice si a tulburarilor digestive

Mozart – Mica serenade

Mozart – Simfonia nr.41

Pentru calmarea marilor suferinte care apar in urma unor intamplari tragicee

Antonin Dvorak – Concertul pentru violoncel

Ceaikovski – Patetica.

Pentru relaxare

Claude Debussy – Sonata pentru pian si harpa

Nicolo Paganini – Concert nr.4 in Re Minor

Piotr Ilici Ceaikovski – -Uvertura operei : Frumoasa din padurea adormita”

Pentru liniste interioara

L.v.Beethoven – Concertul imperial nr.5

P.I.Ceaikovski – Lacul Lebedelor

Robert Schumann – Reverie

W.A. Mozart – Concert nr. 21 pentru pian si orchestra

Pentru surmenaj intelectual

Johann Sebastian Bach – Fugile

Sunt sigura ca toata lumea iubeste muzica, mai ales pe cea moderna. Dar ganditi-va si la ce se intampla in organismul dumneavoastra cand ascultati muzica. Va recomand cu caldura muzica clasica pentru a va deconecta de lumea exterioara…si pentru a va conecta mai bine cu lumea interioara a dumneavoastra.

Articol scris de: Andreea Ghimpeteanu

 

Citesc acum o carte despre invatarea superapida si eficienta ce ne sfatuieste ca pentru a putea reusi sa invatam mai bine si mai profund e bine sa ne educam creierul prin … meloterapie. Imediat mi s-a aprins flacara interesului si m-am pus pe cautat mai multe informatii despre terapia prin muzica.
Ultimele descoperiri din psihologie si biologie demonstreaza ca  invatam cele mai importante lucruri chiar inainte de a ne naste, cand inca ne aflam in uter. Astfel ca, inca din a 16-a saptamana de sarcina, anumite zgomote interne, dar si externe, ne influenteaza puternic. Organismul invata sa reactioneze la muzica si la toate componentele ei. De aceea, o anumita preferinta sau inclinatie muzicala inca din copilarie ne stimuleaza si pe plan intelectual. 

Muzica si creierul. Invatarea rapida prin muzica

Cercetarile din ultimele decenii au scos la iveala faptul ca urechea joaca unui rol cheie in functionarea creierului. Unii renumiti specialist au ajuns chiar la concluzia uimitoare ca urechea nu este facuta numai pentru auz, ci are, inplus, rolul de “ a energiza creierul”. Ascultand frecvente intre 5000 – 8000 hertzi, celulele cerebrale se reincarca asemenea unei baterii. Muzica lui Mozart – in special muzica baroca si cea gregoriana – contine cel mai mare numar de sunete cu aceasta frecventa, iar muzica rock are cele mai putine.
Ca o paralela, spectrul cantecelor pasarilor se situeaza tot in jurul frecventei de 5000 Hertzi.
Cei din Orient au inteles de foarte timpuriu ca sunetele au o mare putere ( acum stim si noi ca un anumit sunet poate sparge un pahar) , creand in timp mantrele,  tipuri de sunete care produc anumite vibratii in minte, realizand si o modificare de constiinta. La inceputuri, muzica, in special cea indiana a fost folosita pentru meditatie. La fel, vechii egipteni considerau ca tot ce exista in Univers are o anumita frecventa de vibratie si, datorita rezonantei armonice, exista o corespondenta intre toate lucrurile. Filozofii antici au creat chiar si o “geometrie sacra” care era folosita in muzica si in arhitectura pentru a intra in rezonanta cu anumite forte din Univers.
Cercetarile efectuate pe la mijlocul secolului trecut au aratat ca muzica baroca stimuleaza cresterea plantelor, recoltelor pana la 60%, creste productia de oua la gaini si de lapte la vaci, iar plantele care au primit un asemenea tratament au ajuns chiar in Cartea Recordurilor.
La om s-a demonstrat ca ritmul muzicii influenteaza undele cerebrale. Simplul fapt de a asculta anumite melodii antreneaza creierul influentand starile psihice deorece atat creierul cat si inima au tendinta sa urmareasca ritmul muzicii. Astfel, un ritm lent de 56- 64 de batai pe minut calmeaza mintea, duce la incetinirea batailor inimii, face sa scada tensiunea arteriala, respiratia devine mai lenta, regulate, fluida.
Alfel spus, muzica actioneaza in mod direct asupra organismului, indifernt daca ne dam seama sau nu de acest lucru. Pur si simplu ne recapatam energia, optimismul si increderea in noi si in viata.

Muzica baroca pentru energizarea mintii

Efectele muzicii baroce lente sunt similare exercitiilor de meditatie si relaxare. Muzica, facand mintea sa se detaseze de lumea fizica si de simturi, impresioneaza in mod direct subconstientul. S-a stabilit ca anumite armonii genereaza energii specifice care actioneaza asupra omului; unele sporesc facultatile mintale, in timp ce altele obosesc creand iritabilitate.
Tonurile inalte specifice instrumentelor cu coarde si de suflat (vioara, flaut, oboi, viola, pian etc) au actiune relaxanta si in acelasi timp sunt stimulente pentru creier. O astfel de muzica linisteste mintea si deschide calea spre subconstient, prin atingerea unor zone profunde din creier.
Sovieticii au descoperit de mult frecventele care influenteaza emotiile, memoria, si, totodata, au fost primii care au reusit crearea unor “masini ale mintii” care sporesc IQ-ul, intaresc memoria si amplifica starea de concentrare ( ex. Stimulatorul electro-cranian, Minteascop, etc ).
Anumite genuri de muzica stimuleaza in mod direct dezvoltarea intelectuala, in special Mozart, cea baroca sau cea gregoriana. De aceea, daca doriti copii inteligenti, ar fi bine sa ascultati astfel de muzica de cand sunteti inca insarcinate.
Muzica are un rol foarte important in invatare putand creste receptivitatea si capacitatea de concentrare. Este este considerate a fi o minune medicament reusind sa dispara durerile de cap, elimina stresul, ajuta la concentrare si vizualizare si deschide constiinta interioara accesand cele mai inalte octave ale mintii. Astfel ascultand mai mult timp muzica cu frecvente inalte, creierul se incara cu energie, iar mintea se ascute.
Atunci cand invatam este bine sa ascultam o muzica cu ritm lent, constant, chiar monoton. Nu ar trebui folosita muzica vocala, deoarece textul melodiei interfereaza cu materialul de invatat. Fragmentele lente de muzica instrumental baroca duc la cele mai bune rezultate. Trebuie evitate tempourile contrastante. Pentru o invatare accelerate si de durata ar trebui sa cautam sectiuni de adagio, larghetto sau largo ale concertelor compozitorilor de muzica baroca.
Acest tip de muzica ne ajuta sa invatam mai bine si mai rapid, cu o gratie si usurinta pe care nu le-am fi crezut posibile, dand rezultate mult mai bune decat orice alta invatare bazata pe tone de cafele.
Muzica se poate asculta oricand, in timpul activitatilor zilnice, cand trebaluiesti prin casa, cand dormi, cand mergi pe jos sau cu masina. Muzica se asculta in surdina , doar in fundal. S-a constatat ca sunt necesare cam 100 de astfel de terapie, adica sa ascultam muzica in mod regulat timp de cel putin 4 saptamani, pentru conditionarea urechii, energizarea creierului si limpezimea mintii.
Pentru invatare sfaturile se concentreaza asupra muzicii baroce, de la inceputul secolului al XVIII- lea, care are o structura mai complexa si echilibrata, ritm consistent, aproape matematic: Vivaldi, Telemann, Corelli, Haendel, Bach, Mozart, J.S.Bach., Beethoven.
Ascultand o astfel de muzica, informatiile sunt asimilate ca intr-o stare de hipnoza. La inceputul visarii se recomanda 10 minute de muzica, de exemplu Mozart – Eine kleine nacht music, pentru inducerea starii potrivite, se continua cu muzica baroca si in final se ajunge la cateva minute de muzica allegro. Este bine ca muzica sa fie ascultata in casti pentru ca se transmit mai bine vibratiile.
Mai jos va recomand un playlist cu melodii pentru inducerea starii de invatare:
J.S.Bach –     Concertul in Sol Minor pentru flaut si coarde
Concertul pentru harpa in Sol Minor
Concertul in Do Minor pentru violoncel si orchestra
Rapsodia in Sol
L.V. Beethoven- Concertul nr.5 in Mi Bemol Major pentru pian si orchestra
Concert in Re Major pentru vioara si orchestra
Bhrams  –     Concertul nr1 pentru vioara si orchestra in Sol Minor
Corelli –     Sarabanda din Concertul nr. 7 in Re Minor
Preludiu Sarabanda din Concertul nr.8 in Mi Minor
Preludiu din Concertul nr. 9 in La Major
Concerto Grosso op.6, nr 3,5,8,9
Concerto Grosso op.4, nr 4,10,11,12
Sarabanda din Concertul nr.10 in Fa Major
G.F. Handel – Concertul nr.1 in Fa
Concertul nr.3 in Re, muzica pentru focurile de artficii regale
Concertl nr.1 in Si Major op.3, freamatul padurii si izvoarelor
J.Hayden –     Simfonia nr.69 in Si Major
Concertul nr.1 in Do Major pentru vioara si coarde
Concertul nr.2 in Sol Major pentru vioara si coarde
Simfonia nr. 68 in Do major
Mozart –     Sonata pentru 2 piane in Fa Major
Sonata pentru 2 piane in Re Major
Simfoniile “Haffner” si “Praga”
Concertele nr.4 pentru viara si orchestra in Re Major
Concertele nr.18 pentru pian si orchestra in Si Bemol Major
Concertele pentru vioara nr. 1,2,3,4,5
Simfoniile nr.29,32,39,40, Simfonia Concertante
Cvartetele de coarde

Meloterapia si sanatatea organismului

Inca din timpuri stravechi, muzica a actionat ca un adevarat medicament pentru diferite suferinte.

Astfel, in papirusurile medicale egiptene care dateaza de acum 2600 de ani, se mentioneaza incantatiile ca remendii pentru sterilitate, dureri reumatice si muscaturi de insecte;
In jurul anului 324 i.H, Alexandru cel mare si-a recapatat sanatatea ascultand o muzica cantata la lira;
Vechiul testament precizeaza ca, prin cantecul sau de harpa, David a reusit sa alunge tristetea regelui Saul;
Vindecatorii din Grecia Antica foloseau cuvinte sacre in scop terapeutiv, iar flautul este instrumental cu cantec magic ce alina durerile de sciatica si de guta.
Meloterapia a fost  cunoscuta inca din antichitate, cand era folosita pentru a-i revigora pe cei deprimati si pentru a-i incuraja pe cei care plecau la lupta. Studiile stiintifice, din domeniu, au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca. Ea este cunoscuta  in traditiile lumii, ca facand parte dintr-un domeniu magic de activitati.
Muzica este o minune a lumii deoarece trezeste spiritul de libertate, constiinta, indeparteaza pesimismul si melancolia, imbunatateste calitatea somnului si creativitatea, reducand starile de stres si depresie.
Meloterapia poate avea un puternic efect contra durerilor si oboselii deoarece stimuleaza eliberarea de endorfine, asa-numitii hormoni ai fericirii. Pacientii pot alege intre terapia pasiva, ce presupune simpla ascultare a unor melodii, si cea activa, in timpul careia sunt pusi sa cante la diverse instrumente.
Prin meloterapie pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie.
Studiile stiintifice au demonstrate ca, la baza vindecarii prin sunet si muzica se afla rezonanta. Altfel spus, principiul pe care se bazeaza rezonanta nu se aplica numai instrumentelor muzicale, ci si a trupului omenesc. In momentul cand undele sonore cuprind corpul, la nivelul celulelor vii se produc, prin rezonanta, vibratii care ajuta la refacerea organismului.
Continutul ridicat de apa al tesuturilor organismului nostrum favorizeaza propagarea sunetului, iar efectul general este asemanator unui mesaj profund. Datorita acestui fapt, fiinta umana este cel mai complex instrument muzical, unic si fin. Fiecare atom sau molecula din corp transmite in permanenta frecvente specific pentru viata fizica, emotional, mental, spirituala.
Exista numeroase studii care sugereaza ca muzica poate fi benefica pacientilor cu afectiuni cardiovasculare – anumite melodii au ca efect scaderea tensiunii arteriare, a frecventei batailor inimii si reducerea nivelului de stres.

Astfel, pentru diferite afectiuni sunt recomandate anumite melodii ale marilor clasici:

Pentru reglarea tensiunii arteriale
Wolfgang Amadeus Mozart – “Don Juan”
Franz Lizst – “Rapsodie maghiara”
Pentru ameliorarea unor dureri fizice
Ludwig van Beetoven – “Pastorala”
Maurice Ravel – “Bolero”
Frederick Chopin – Concert nr.1 in Mi Minor
Pentru calmarea sistemului nervos
L.v.Beethoven – Concertul nr.5 pentru pian
Richard Wagner – Uvertura operei Parsifal
Pentru tratarea starilor depressive
Antonin Dvorak – Carnavalul
Pentru tratarea starilor de agitatie
L.v.Beethoven – Oda bucuriei
Richard Wagner – Corul pelegrinilor
Pentru tratarea nevrozei atenice si a tulburarilor digestive
Mozart – Mica serenade
Mozart – Simfonia nr.41
Pentru calmarea marilor suferinte care apar in urma unor intamplari tragicee
Antonin Dvorak – Concertul pentru violoncel
Ceaikovski – Patetica.
Pentru relaxare
Claude Debussy – Sonata pentru pian si harpa
Nicolo Paganini – Concert nr.4 in Re Minor
Piotr Ilici Ceaikovski – -Uvertura operei : Frumoasa din padurea adormita”
Pentru liniste interioara
L.v.Beethoven – Concertul imperial nr.5
P.I.Ceaikovski – Lacul Lebedelor
Robert Schumann – Reverie
W.A. Mozart – Concert nr. 21 pentru pian si orchestra
Pentru surmenaj intelectual
Johann Sebastian Bach – Fugile
Sunt sigura ca toata lumea iubeste muzica, mai ales pe cea moderna. Dar ganditi-va si la ce se intampla in organismul dumneavoastra cand ascultati muzica. Va recomand cu caldura muzica clasica pentru a va deconecta de lumea exterioara…si pentru a va conecta mai bine cu lumea interioara a dumneavoastra.

Sursa photo: www.freedigitalphoto.netCitesc acum o carte despre invatarea superapida si eficienta ce ne sfatuieste ca pentru a putea reusi sa invatam mai bine si mai profund e bine sa ne educam creierul prin … meloterapie. Imediat mi s-a aprins flacara interesului si m-am pus pe cautat mai multe informatii despre terapia prin muzica.

Ultimele descoperiri din psihologie si biologie demonstreaza ca invatam cele mai importante lucruri chiar inainte de a ne naste, cand inca ne aflam in uter. Astfel ca, inca din a 16-a saptamana de sarcina, anumite zgomote interne, dar si externe, ne influenteaza puternic. Organismul invata sa reactioneze la muzica si la toate componentele ei. De aceea, o anumita preferinta sau inclinatie muzicala inca din copilarie ne stimuleaza si pe plan intelectual.

 

Muzica si creierul. Invatarea rapida prin muzica

 

Cercetarile din ultimele decenii au scos la iveala faptul ca urechea joaca unui rol cheie in functionarea creierului. Unii renumiti specialist au ajuns chiar la concluzia uimitoare ca urechea nu este facuta numai pentru auz, ci are, inplus, rolul de “ a energiza creierul”. Ascultand frecvente intre 5000 – 8000 hertzi, celulele cerebrale se reincarca asemenea unei baterii. Muzica lui Mozart – in special muzica baroca si cea gregoriana – contine cel mai mare numar de sunete cu aceasta frecventa, iar muzica rock are cele mai putine.

Ca o paralela, spectrul cantecelor pasarilor se situeaza tot in jurul frecventei de 5000 Hertzi.

Cei din Orient au inteles de foarte timpuriu ca sunetele au o mare putere ( acum stim si noi ca un anumit sunet poate sparge un pahar) , creand in timp mantrele, tipuri de sunete care produc anumite vibratii in minte, realizand si o modificare de constiinta. La inceputuri, muzica, in special cea indiana a fost folosita pentru meditatie. La fel, vechii egipteni considerau ca tot ce exista in Univers are o anumita frecventa de vibratie si, datorita rezonantei armonice, exista o corespondenta intre toate lucrurile. Filozofii antici au creat chiar si o “geometrie sacra” care era folosita in muzica si in arhitectura pentru a intra in rezonanta cu anumite forte din Univers.

Cercetarile efectuate pe la mijlocul secolului trecut au aratat ca muzica baroca stimuleaza cresterea plantelor, recoltelor pana la 60%, creste productia de oua la gaini si de lapte la vaci, iar plantele care au primit un asemenea tratament au ajuns chiar in Cartea Recordurilor.

La om s-a demonstrat ca ritmul muzicii influenteaza undele cerebrale. Simplul fapt de a asculta anumite melodii antreneaza creierul influentand starile psihice deorece atat creierul cat si inima au tendinta sa urmareasca ritmul muzicii. Astfel, un ritm lent de 56- 64 de batai pe minut calmeaza mintea, duce la incetinirea batailor inimii, face sa scada tensiunea arteriala, respiratia devine mai lenta, regulate, fluida.

Alfel spus, muzica actioneaza in mod direct asupra organismului, indifernt daca ne dam seama sau nu de acest lucru. Pur si simplu ne recapatam energia, optimismul si increderea in noi si in viata.

 

Muzica baroca pentru energizarea mintii

 

Efectele muzicii baroce lente sunt similare exercitiilor de meditatie si relaxare. Muzica, facand mintea sa se detaseze de lumea fizica si de simturi, impresioneaza in mod direct subconstientul. S-a stabilit ca anumite armonii genereaza energii specifice care actioneaza asupra omului; unele sporesc facultatile mintale, in timp ce altele obosesc creand iritabilitate.

Tonurile inalte specifice instrumentelor cu coarde si de suflat (vioara, flaut, oboi, viola, pian etc) au actiune relaxanta si in acelasi timp sunt stimulente pentru creier. O astfel de muzica linisteste mintea si deschide calea spre subconstient, prin atingerea unor zone profunde din creier.

Sovieticii au descoperit de mult frecventele care influenteaza emotiile, memoria, si, totodata, au fost primii care au reusit crearea unor “masini ale mintii” care sporesc IQ-ul, intaresc memoria si amplifica starea de concentrare ( ex. Stimulatorul electro-cranian, Minteascop, etc ).

Anumite genuri de muzica stimuleaza in mod direct dezvoltarea intelectuala, in special Mozart, cea baroca sau cea gregoriana. De aceea, daca doriti copii inteligenti, ar fi bine sa ascultati astfel de muzica de cand sunteti inca insarcinate.

Muzica are un rol foarte important in invatare putand creste receptivitatea si capacitatea de concentrare. Este este considerate a fi o minune medicament reusind sa dispara durerile de cap, elimina stresul, ajuta la concentrare si vizualizare si deschide constiinta interioara accesand cele mai inalte octave ale mintii. Astfel ascultand mai mult timp muzica cu frecvente inalte, creierul se incara cu energie, iar mintea se ascute.

Atunci cand invatam este bine sa ascultam o muzica cu ritm lent, constant, chiar monoton. Nu ar trebui folosita muzica vocala, deoarece textul melodiei interfereaza cu materialul de invatat. Fragmentele lente de muzica instrumental baroca duc la cele mai bune rezultate. Trebuie evitate tempourile contrastante. Pentru o invatare accelerate si de durata ar trebui sa cautam sectiuni de adagio, larghetto sau largo ale concertelor compozitorilor de muzica baroca.

Acest tip de muzica ne ajuta sa invatam mai bine si mai rapid, cu o gratie si usurinta pe care nu le-am fi crezut posibile, dand rezultate mult mai bune decat orice alta invatare bazata pe tone de cafele.

Muzica se poate asculta oricand, in timpul activitatilor zilnice, cand trebaluiesti prin casa, cand dormi, cand mergi pe jos sau cu masina. Muzica se asculta in surdina , doar in fundal. S-a constatat ca sunt necesare cam 100 de astfel de terapie, adica sa ascultam muzica in mod regulat timp de cel putin 4 saptamani, pentru conditionarea urechii, energizarea creierului si limpezimea mintii.

Pentru invatare sfaturile se concentreaza asupra muzicii baroce, de la inceputul secolului al XVIII- lea, care are o structura mai complexa si echilibrata, ritm consistent, aproape matematic: Vivaldi, Telemann, Corelli, Haendel, Bach, Mozart, J.S.Bach., Beethoven.

Ascultand o astfel de muzica, informatiile sunt asimilate ca intr-o stare de hipnoza. La inceputul visarii se recomanda 10 minute de muzica, de exemplu Mozart – Eine kleine nacht music, pentru inducerea starii potrivite, se continua cu muzica baroca si in final se ajunge la cateva minute de muzica allegro. Este bine ca muzica sa fie ascultata in casti pentru ca se transmit mai bine vibratiile.

Mai jos va recomand un playlist cu melodii pentru inducerea starii de invatare:

J.S.Bach – Concertul in Sol Minor pentru flaut si coarde

Concertul pentru harpa in Sol Minor

Concertul in Do Minor pentru violoncel si orchestra

Rapsodia in Sol

L.V. Beethoven- Concertul nr.5 in Mi Bemol Major pentru pian si orchestra

Concert in Re Major pentru vioara si orchestra

Bhrams – Concertul nr1 pentru vioara si orchestra in Sol Minor

Corelli – Sarabanda din Concertul nr. 7 in Re Minor

Preludiu Sarabanda din Concertul nr.8 in Mi Minor

Preludiu din Concertul nr. 9 in La Major

Concerto Grosso op.6, nr 3,5,8,9

Concerto Grosso op.4, nr 4,10,11,12

Sarabanda din Concertul nr.10 in Fa Major

G.F. Handel – Concertul nr.1 in Fa

Concertul nr.3 in Re, muzica pentru focurile de artficii regale

Concertl nr.1 in Si Major op.3, freamatul padurii si izvoarelor

J.Hayden – Simfonia nr.69 in Si Major

Concertul nr.1 in Do Major pentru vioara si coarde

Concertul nr.2 in Sol Major pentru vioara si coarde

Simfonia nr. 68 in Do major

Mozart – Sonata pentru 2 piane in Fa Major

Sonata pentru 2 piane in Re Major

Simfoniile “Haffner” si “Praga”

Concertele nr.4 pentru viara si orchestra in Re Major

Concertele nr.18 pentru pian si orchestra in Si Bemol Major

Concertele pentru vioara nr. 1,2,3,4,5

Simfoniile nr.29,32,39,40, Simfonia Concertante

Cvartetele de coarde

 

 

Meloterapia si sanatatea organismului

 

Inca din timpuri stravechi, muzica a actionat ca un adevarat medicament pentru diferite suferinte.

 

Astfel, in papirusurile medicale egiptene care dateaza de acum 2600 de ani, se mentioneaza incantatiile ca remendii pentru sterilitate, dureri reumatice si muscaturi de insecte;

In jurul anului 324 i.H, Alexandru cel mare si-a recapatat sanatatea ascultand o muzica cantata la lira;

Vechiul testament precizeaza ca, prin cantecul sau de harpa, David a reusit sa alunge tristetea regelui Saul;

Vindecatorii din Grecia Antica foloseau cuvinte sacre in scop terapeutiv, iar flautul este instrumental cu cantec magic ce alina durerile de sciatica si de guta.

Meloterapia a fost  cunoscuta inca din antichitate, cand era folosita pentru a-i revigora pe cei deprimati si pentru a-i incuraja pe cei care plecau la lupta. Studiile stiintifice, din domeniu, au demonstrat ca muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca. Ea este cunoscuta  in traditiile lumii, ca facand parte dintr-un domeniu magic de activitati.

Muzica este o minune a lumii deoarece trezeste spiritul de libertate, constiinta, indeparteaza pesimismul si melancolia, imbunatateste calitatea somnului si creativitatea, reducand starile de stres si depresie.

Meloterapia poate avea un puternic efect contra durerilor si oboselii deoarece stimuleaza eliberarea de endorfine, asa-numitii hormoni ai fericirii. Pacientii pot alege intre terapia pasiva, ce presupune simpla ascultare a unor melodii, si cea activa, in timpul careia sunt pusi sa cante la diverse instrumente.

Prin meloterapie pot fi tratate agresivitatile ascunse, tulburarile mentale sau afective, anumite blocari, dar si cateva boli psihosomatice, cum ar fi astmul sau problemele de alimentatie.

Studiile stiintifice au demonstrate ca, la baza vindecarii prin sunet si muzica se afla rezonanta. Altfel spus, principiul pe care se bazeaza rezonanta nu se aplica numai instrumentelor muzicale, ci si a trupului omenesc. In momentul cand undele sonore cuprind corpul, la nivelul celulelor vii se produc, prin rezonanta, vibratii care ajuta la refacerea organismului.

Continutul ridicat de apa al tesuturilor organismului nostrum favorizeaza propagarea sunetului, iar efectul general este asemanator unui mesaj profund. Datorita acestui fapt, fiinta umana este cel mai complex instrument muzical, unic si fin. Fiecare atom sau molecula din corp transmite in permanenta frecvente specific pentru viata fizica, emotional, mental, spirituala.

Exista numeroase studii care sugereaza ca muzica poate fi benefica pacientilor cu afectiuni cardiovasculare – anumite melodii au ca efect scaderea tensiunii arteriare, a frecventei batailor inimii si reducerea nivelului de stres.

 

Astfel, pentru diferite afectiuni sunt recomandate anumite melodii ale marilor clasici:

 

Pentru reglarea tensiunii arteriale

Wolfgang Amadeus Mozart – “Don Juan”

Franz Lizst – “Rapsodie maghiara”

Pentru ameliorarea unor dureri fizice

Ludwig van Beetoven – “Pastorala”

Maurice Ravel – “Bolero”

Frederick Chopin – Concert nr.1 in Mi Minor

Pentru calmarea sistemului nervos

L.v.Beethoven – Concertul nr.5 pentru pian

Richard Wagner – Uvertura operei Parsifal

Pentru tratarea starilor depressive

Antonin Dvorak – Carnavalul

Pentru tratarea starilor de agitatie

L.v.Beethoven – Oda bucuriei

Richard Wagner – Corul pelegrinilor

Pentru tratarea nevrozei atenice si a tulburarilor digestive

Mozart – Mica serenade

Mozart – Simfonia nr.41

Pentru calmarea marilor suferinte care apar in urma unor intamplari tragicee

Antonin Dvorak – Concertul pentru violoncel

Ceaikovski – Patetica.

Pentru relaxare

Claude Debussy – Sonata pentru pian si harpa

Nicolo Paganini – Concert nr.4 in Re Minor

Piotr Ilici Ceaikovski – -Uvertura operei : Frumoasa din padurea adormita”

Pentru liniste interioara

L.v.Beethoven – Concertul imperial nr.5

P.I.Ceaikovski – Lacul Lebedelor

Robert Schumann – Reverie

W.A. Mozart – Concert nr. 21 pentru pian si orchestra

Pentru surmenaj intelectual

Johann Sebastian Bach – Fugile

Sunt sigura ca toata lumea iubeste muzica, mai ales pe cea moderna. Dar ganditi-va si la ce se intampla in organismul dumneavoastra cand ascultati muzica. Va recomand cu caldura muzica clasica pentru a va deconecta de lumea exterioara…si pentru a va conecta mai bine cu lumea interioara a dumneavoastra.

 

Sursa photo: www.freedigitalphoto.net



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou