Concubinaj sau casatorie?
Jurnalul Utilizatorului

Din ce in ce mai multi tineri aleg – in locul casatoriei – concubinajul. Uneori, acest lucru se intampla spre disperarea parintilor, care viseaza „sa-i vada fericiti la casa lor” pe copiii lor, „sa joace la nunta lor” si sa devina bunici…
Optiunea pentru „uniunea libera consensuala” sau „parteneriatul social” pare a fi motivata in mod divers.
De ce sa renunti la casatorie?
1. Economia
Cel mai des sunt invocate ratiuni economice: plata unei singure chirii, o singura factura la telefonia fixa sau cablu, cheltuieli de incalzire pentru o singura locuinta… asadar este mai usor decat sa fii singur. Fata de casatorie, in care primeaza investitiile pe termen lung: locuinta sau masina, concubinajul nu isi propune, de regula, planuri minutios elaborate pentru viitor, asa incat celor care opteaza pentru aceasta forma de convietuire le raman bani pentru cheltuieli legate de propria persoana. Potrivit traditiilor, casatoria presupune o investitie initiala, legata de petrecerea nuntii si a lunii de miere, cheltuieli evitate prin optiunea concubinajului.
2. Responsabilitatea
Al doilea tip de argumente se refera la asumarea responsabilitatii: a te casatori inseamna nu numai recunoasterea dragostei pe care o porti persoanei cu care ai decis sa-ti unesti destinul, dar si promisiunea ca o vei iubi vesnic, ca doresti un viitor inseparabil de al sau.
3. Casatorie de proba
Un al treilea motiv pentru care tinerii prefera concubinajul este ideea casniciei de proba. Ei pretind deseori ca au optat astfel doar pentru o perioada limitata de timp, ca un exercitiu al fericirii.
4. Libertatea
Alte consideratii se refera la libertatea pe care o ofera concubinajul. Casatoria pare sa insemne doar acea ingrozitoare hartie, in nuante de roz, care ii determina sa traiasca in captivitate. Se poate, desigur, evada, inseland: dar acest lucru face casnicia mai imorala decat concubinajul!