Cateva traditii si obiceiuri de Craciun de prin lume

Jurnalul Utilizatorului

Cateva traditii si obiceiuri de Craciun de prin lume

Craciunul – Sarbatoarea Nasterii Domnului – este un moment important al anului, pentru crestini, dar nu numai pentru ei… Pomul de Craciun, schimbul de cadouri, sarutul sub vasc, prajiturile cu martipan, vinul fiert cu scortisoara sunt numai cateva dintre simbolurile pe care diferitele popoare ale lumii le asociaza acestei sarbatori.

Impodobirea bradului de Craciun isi are originea la popoarele germanice. Globurile, ghirlandele si bomboanele sunt decoratiuni devenite clasice. Exista insa si tari unde nu se impodobeste bradul… ci palmierii, cactusii sau pinii si brazii din plastic. In Elvetia, ridichile devin lampioane, fiind impodobite cu crestaturi si cu lumanari aprinse. In Grecia, principalul simbol al Craciunului este un bol de lemn in care se tine o cruce decorata cu busuioc.

Obiceiurile culinare asociate Ajunului Craciunului sunt diverse. In Danemarca, toti membrii familiei mananca o budinca care contine o migdala: se spune ca cel care o va gasi va avea noroc tot anul. In Italia se consuma sapte feluri de peste. Sunca, pestele si fasolea sunt bucatele preferate in Suedia.

La masa traditionala de Craciun, britanicii consuma carne de curcan, iar in Letonia sunt preferate mazarea cu carne de porc, varza si carnatii. In Franta, o prajitura in forma de buturuga este „regina” mesei festive. Americanii mananca carne de vita, curcan cu legume sau rata cu sos de merisoare si beau lichior de oua. Traditia romanilor include carnatii, raciturile, chisca, toba, sarmalele, dar si cozonacul.

Mos Craciun – un personaj devenit legendar in traditia multor popoare – este o versiune moderna a lui Mos Nicolae. In Ungaria, el aduce nuieluse copiilor obraznici si cadouri celor cuminti. Copiii din Danemarca il asteapta sa soseasca intr-o sanie trasa de reni, insotit de un cor de spiridusi, insa cei din Olanda isi pun fan in saboti, pentru calul alb pe care va veni la ei, calare, Mosul. In Italia este ajutat de o vrajitoare sa puna darurile sub brad, in timp ce in Marea Britanie coboara pe horn sa lase cadourile in sosetelele atarnate la uscat. In Franta, cadourile sunt puse in ghetute, iar in Islanda nu vine numai un Mos Craciun… vin treisprezece si aduc dulciuri copiilor cuminti si cartofi celor neastamparati.

Superstitiile legate de aceasta sarbatoare nu sunt putine! In Lituania se crede ca animalele vorbesc si ca apa se transforma in vin. Copiii din Marea Britanie pun scrisorile in hornul semineului, pentru ca Mosul sa le gaseasca. Grecii tin o candela aprinsa de la Craciun si pana la Boboteaza, pentru ca spiritele rele sa nu patrunda in casa. Crestinii din Irak aprind un foc de lemne si – daca toate lemnele ard pana se transforma in cenusa – considera ca va urma un an norocos. Si la noi exista multe asemenea credinte: cei din casa care a fost colindata in ajun de Craciun vor fi norocosi, iar la miezul noptii fetele isi vor visa ursitul. In multe tari ale lumii, usa de la intrare se decoreaza cu vasc: sarutul sub bobitele albe ale acestuia este considerat magic, capabil de a face dragostea nemuritoare.

Fie ca sunt crestini sau nu, multi oameni de pe glob sarbatoresc Craciunul, considerandu-l un moment de bucurie, un prilej de a deveni mai buni si de a petrece timpul alaturi de cei dragi, o imbinare minunata intre traditie si modern, cu cantec, daruri si voie buna.

Va doresc tuturor sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

Articol scris de: Carmela Botezatu



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou