Visele – o alta dimensiune

Horoscop

Visele – o alta dimensiune

Misterioasa lume a somnului a exercitat dintotdeauna asupra noastra, a visatorilor,o atractie deosebita mentinand mereu vie dorinta de a descifrara misterele ce prind viata odata ce adormim.

Misterioasa lume a somnului a exercitat dintotdeauna asupra noastra, a visatorilor,o atractie deosebita mentinand mereu vie dorinta de a descifrara misterele ce prind viata odata ce adormim. Pornind de la primitivi, care credeau ca prin vis se afla in legatura cu zeii sau cu demonii, si ajungand pana la teoria visului asa cum a fost ea conceputa de Sigmind Freud, care a influentat in mare masura cercetarile in acest domeniu, ne dam seama ca de-a lungul timpului oamenii au incercat sa gaseasca semnificatii in legatura cu visul. Si pe buna dreptate, pentru ca o treime din viata ne-o petrecem dormind.

Nu visam decat figuri sau experiente vazute sau traite de noi la un moment dat – nu putem visa ceea ce nu cunoastem. Visul are legatura intotdeauna cu viata vigila, adica si cele mai absurde imagini din vis, sau cele mai minunate, au sau au avut legatura cu viata psihica sau cu lumea externa asa cum am perceput-o prin intermediul simturilor. Si persoanele nevazatoare viseaza si visele lor sunt in concordanta cu imaginile pe care le-au pastrat vii in amintire inainte de a orbi. Copii cu varste sub 2-3 ani insa, nu viseaza nimic in legatura cu ei. Visele lor sunt in mare parte legate de felul in care ei percep realitatea (de dorintele sau nevoile de care au luat cunostinta pana in acel moment si de ingrijirile care le-au fost oferite), adica sunt constituite in imagini si actiuni.

Cercetatorii spun ca ne sunt necesare, in general, doar sapte minute ca sa adormim si de asemenea sustin ca toata lumea viseaza. Doar pentru ca nu ne amintim visele, nu inseamna ca nu am visat. Cum apar insa visele? Functia principala a visului este aceea de a proteja somnul impotriva excitantilor interni sau externi care altfel ne-ar impinge catre desteptare.

Apoi, pentru ca visul sa se produca este necesar sa existe o dorinta inconstienta (pentru ca visul semnifica intotdeauna implinirea unei dorinte), prea periculoasa sau poate interzisa pentru a-si face aparitia in stare de veghe, dorinta care preseaza totusi si se cere implinita. Aceasta ar fi motorul sau motivul visului. Apoi sunt necesare unele impresii, cel mai probabil din ziua/zilele precedente cu care aceasta dorinta sa se asocieze. In fine, sunt necesari si niste stimuli de moment care sa duca la aparitia visului (o lumina in ochi in timpul somnului, nevoia de a merge la toaleta, senzatii musculare, etc).

Durata medie a unui vis este de 10-15 minute chiar daca uneori avem impresia, la trezire, ca am visat toata noaptea. Aceasta senzatie se datoreaza faptului ca asupra visului, si in timp ce el se produce ,actioneaza o serie de procese. Desi visam 10 minute, uneori nu putem relata visul decat in doua –trei cuvinte – acest lucru se datoreaza procesului de condensare care face ca amintirea visului sa se constituie intr-o traducere abreviata a visului in sine. Simbolizarea este un alt proces ce actioneaza asupra visului. Aceasta face ca visul sa fie expresia simbolica a dorintei inconstiente, dorinta care, din acest punct de vedere, se exprima indirect, figurat si mai mult sau mai putin dificil de descifrat. Datorita unor asemenea procese, ne putem explica de ce jumatate din continutul viselor este uitat, in general, dupa 5 minute si 90% este uitat dupa 10 minute.

Curiozitati despre vise:

  • Nu toata lumea viseaza color, 12% dintre noi viseaza alb-negru.
  • Petrecem aproximativ sase ani din viata visand.
  • Aproape 40% dintre adulti sforaie. Nu putem sforai si visa in acelasi timp.
  • Specialistii spun ca ardem mai multe calorii in timpul somnului decat atunci cand ne uitam la TV.
  • 70% dintre femei si 65% dintre barbati experimenteaza vise recurente.
  • Cele mai comune vise sunt despre: a cadea, a fi urmarit, a ramane fara dinti, a fi dinnou la scoala si despre partenerii de viata. Oamenii nu sunt singurii care viseaza, si animalele o fac, de fapt cercetatorii cred ca toate mamiferele viseaza.

Daca visele noastre ar fi mai clare, mai conectate la realitatea vietii de zi cu zi ar avea mai multa importanţa practica pentru noi. Cum nu sunt asa ele raman la stadiul de traire sufleteasca si depinde de noi, de fiecare, cu cata intensitate si curiozitate ne aplecam asupra lor.

Psih. Gabriela Miu
Tel. 0727 750 552
e-mail. miu.gaby@gmail.com
www.psihoploiesti.ro



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou