Porţia de cultură

Hipstar

Porţia de cultură

Porţia de cultură o înghiţim zilnic, fie că vrem sau nu, o respirăm o dată cu aerul ţării şi lumii în care trăim. Oriunde ai fi, eşti în cadrul ei – deşi nu o vezi. Oriunde mergi, o duci cu tine – chiar dacă nu o simţi.

 Cultura nu este neapărat un subiect grav, la care meditezi în acordurile unei muzici clasice de renume, savurând o băutură fină, ci şi un subiect de importanţă cotidiană.

 Vineri eşti invitată pe Mayra.ro să vorbim despre cultură urbană şi nu numai. Discuţia nu este doar pentru intelectuali, oameni cu facultate şi cu diplome, ci pentru toţi cei care alcătuim o societate umană. Cu toţi suntem supuşi – în diverse grade – unor experienţe formatoare prin intermediul culturii, însă nu toţi ascultăm chemarea.

Cultura nu se confundă cu stilul de viaţă. Unei vieţi împlinite nu îi poate fi de ajuns latura materială, care oricum nu poate da cumpărătorului decât o aparenţă de cultură. Nu putem fi toţi mari creatori, iar unii nici măcar mari consumatori, însă atitudinea faţă de starea culturii ne priveşte pe toţi.

În condiţiile unei globalizări accelerate şi a omogenizării într-o mare ciorbă de culturi, conceptul de "melting pot" al civilizaţiilor mi se pare o ameninţare la adresa identităţii.

În aşa-numita civilizaţie modernă tendinţa generală este cea de a şterge diferenţele care ne fac unici ca popor, dar şi ca persoane. Tradiţii, obiceiuri care ne definesc, feluri de mâncare, felul de a ne îmbrăca, de a privi, de a vorbi, felul cum întâmpinăm străinii şi cum ne privim pe noi ca oameni şi membri ai unei culturi, acestea şi altele sunt parte din identitatea noastră. Împingem adesea cultura deoparte ca pe o relaxare opţională de weekend. Ne putem permite să avem o identitate oarecare?

Lumea este tot mai mult sub influenţa stilurilor de viaţă uniformizate prin infuzii de valori şi idealuri revărsate zilnic pe gurile mass-media. Noi, românii, îndreptăm privirea spre orizonturi culturale straniere şi ignorăm realitatea autohtonă.

Când artiştii noştri sunt aplaudaţi în ţări străine, începem să îi recunoaştem. Vă propun să vorbim despre nevoia de autenticitate, căci ne paşte pericolul de-personalizării prin globalizare. Conştientizarea situaţiei actuale este primul pas pentru a nu degenera într-o cultură a mediocrităţii, a vulgarului, a superficialului, undeva într-o periferie a globalismului.

Şi dintr-o astfel de discuţie nu putem ignora cadoul pe care modernitatea i-l face culturii – Internetul, dimensiunea virtuală care aboleşte timpul şi spaţiul clasice pentru a deveni o dimensiune a existenţei noastre. Despre cum ne schimbă internetul viaţa, dar şi despre rolul actual al lecturii, filmului, muzicii, călătoriilor şi experienţelor interculturale putem schimba păreri pe forumul Mayra.
 
În plus, mi-am propus să vă provoc la re-descoperire. Oricât ne-am încăpăţâna să negăm, să uităm şi să ne integrăm,  suntem români. Ar trebui să fim mândri de realizările de până acum pentru care suntem unici în lume şi să nu ne jignim cultura noastră, confundând-o cu divertismentul. Tu poţi să decizi dacă vrei rol de spectator pasiv sau să selectezi activ dintre producţiile ce ţi se oferă. Vom şti că este mai mult decât un accesoriu decorativ privind-o ca pe o sursă de valori şi idealuri pe care reprezentanţii noştri s-au străduit să ne-o lase moştenire.

Aşadar, porţia de cultură se vrea a fi mai mult decât un prânz la McDonald’s. Putem să ignorăm rolul culturii de masă şi să gândim cu mintea noastră? Putem  selecta, filtra şi cultiva acele experienţe culturale care modelează din noi fiinţe integre, verticale şi mândre?



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou