Nobelul la feminin

Pe scena

Nobelul la feminin

Maica Teresa, Selma Lagerlof, Marie Curie, Barbara McClintock sunt doar cateva dintre cele mai faimoase femei ale lumii, din alte domenii decat showbiz-ul sau lumea mondena. De-a lungul timpului 34 de reprezentante ale sexului frumos au ridicat in fata lumii o medalie inscriptionata Nobel.

Marie Curie a fost prima femeie care si-a revendicat un premiu Nobel, la numai doi ani de cand Fundatia Nobel fusese infiintata. De mai bine de un secol, femeile continua sa castige premii la diverse categorii. Putini stiu ca tot o femeie, Bertha von Suttner, a influentat decizia lui Alfred Nobel de a acorda un premiu si pentru pace.

Iata cateva dintre cele mai faimoase figuri feminine din istoria premiilor Nobel.

Fizica

marieDe numele cercetatoarei poloneze Marie Sklodowska Curie se leaga descoperirea radioactivitatii si de asemenea, izolarea radiumului. Ea este una dintre putinii laureati din istoria fundatiei Nobel care se poate mandri cu doua premii si singura persoana premiata la doua categorii diferite- premiul pentru fizica (1903) si pentru chimie (1911). Desi a trait in Franta, un alt element chimic descoperit de ea a fost denumit polonium, in onoarea tarii de origine.

Chimie

ireneCeva mai tarziu, s-a remarcat si Irene Joliot-Curie, fiica lui Marie, laureata in 1935 pentru activitatea in domeniul chimiei, unde a demonstrat ca si aluminiul poate fi radioactiv. Un domeniu controversat, care a si provocat moartea mamei ei, expusa timp indelungat la radiatii. Urmasii Irenei au fost de asemenea oameni de stiinta prolifici.

Medicina

barbaraIn medicina, s-au remarcat nume precum Barbara McClintock, o prezenta revolutionara in stiinta americana. In 1983 i s-a acordat distinctia pentru descoperirea mobilitatii elementelor genetice. Barbara a fost prima persoana din lume care a demonstrat interactiunea incrucisata a cromozomilor de acelasi fel in timpul meiozei. Numele sau ramane inscris in galeria mondiala a cercetatorilor geneticieni.

In 1988, o alta cercetatoare americana, Gertrude Belle Elion, a fost premiata pentru descoperirea unor principii esentiale in tratamentul medicamentos. Impreuna cu George H. Hitchings si Sir James Black a inventat cateva medicamente, din care mai tarziu au derivat tratamente impotriva HIV. In 1991 a devenit prima femeie acceptata in National Inventors Hall of Fame.

Pace

Dintre cele 12 laureate ale premiului Nobel pentru pace, se distinge calugarita albaneza cunoscuta sub numele de Maica Teresa. Aceasta s-a nascut la Skopje, in fostul Imperiu Otoman, dedicandu-si viata ajutorarii saracilor, bolnavilor, suferinzilor lumii. Pentru activitatea sa umanitara de mai bine de patru decenii, Agnes Gonxha Bojaxhiu a primit premiul Nobel in 1979, intr-un moment in care faima sa facuse daja inconjorul lumii.

Literatura

Poate cele mai cunoscute doamne castigatoare de Nobel se gasesc in domeniul literaturii. Selma Lagerlof ( 1909 ), Grazia Deledda (1926), Pearl Buck (1938), Toni Morrison (1993) sunt doar cateva din cele 11 castigatoare. Laureata de anul acesta, scriitoarea britanica Doris Lessing a fost descrisa de Academie drept “naratoarea experientei feminine, care, cu scepticism, pasiune si putere vizionara, a supus atentiei o civilizatie divizata” .

liseDin culisele intunecate ale Nobelului se ridica si povesti ale unor femei pe nedrept uitate. Printre controversele acordarii Nobelului se numara Lise Meitner, o cercetatoare austriaca din echipa care a descoperit fuziunea nucleara. Premiul a fost revendicat si primit insa in 1944, de colegul sau Otto Hahn. O alta fiziciana de renume, Chien-Shiung Wu, supranumita Marie Curie din China, a murit in 1997, inainte de a-i putea fi acordat premiul pentru contributii la fizica nucleara. Jocelyn Bell Burnell a descoperit prima existenta pulsarilor, insa premiat a fost profesorul sau.

Economia este singura categorie din cele sase existente care nu are pana acum o prezenta feminina printre castigatori. Insa nu se stie niciodata cui rezerva viitorul urmatorul premiu Nobel.

Puteti citi lista completa aici .Tag-uri: , ,

feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou