Blogati teatrul!

Pe scena

Blogati teatrul!

Daca cineva va intreaba ce ziare cumparati, e foarte probabil sa va intrebe si ce bloguri cititi. Atat ca raspandire cat si ca impact social, blogurile au devenit un fenomen imposibil de ignorat in Romania de azi. O noua forma de expresie, o noua forma de informare, o noua forma de arta, o noua forma de manipulare.

Sau doar o noua forma de vanzare-cumparare?

Discutiile despre blog ca stil jurnalistic au agitat (prin scandaluri specifice) destul de mult media romaneasca, pana cand aceasta a ajuns sa asimileze genul fara probleme. Rezultatul este ca in momentul de fata marile publicatii trag din greu pentru a-si folosi redactorii si la sectiunea "blog". Pentru gazetele sportive si unele cotidiene reteta s-a dovedit un mare succes.

Atu-ul principal al blogului este ca nu se joaca deloc mascat cu subiectivitatea oamenilor, umbland la ea direct prin intermediul… subiectivitatii autorului. Si se ajunge intra-devar la toata gama de "isme"… de jurnal.

Nu doar prin informatie, ci si prin emotie.

Proiectul "Blog the Theatre" incearca sa treca blogul din zona mass-media in zona artei, scotand text dramatic din "caracterele" blogurilor. Teatrul Bulandra din Bucuresti participa la acest proiect alaturi de alte patru mari teatre euopene: Schauspielhaus din Graz, Noradowi Stary Teatr din Polonia, Teatrul Katona din Ungaria si Teatrul Garibaldi din Italia.

In urmatoarele trei luni o echipa formata din trei blogscouts (Daniel Popa, Ana Sandoiu si Laurentiu Banescu) vor investiga blogurile romanesti cautand dintre ele trei cu potential dramatizabil. In urma unor lecturi publice, texte de pe cele trei bloguri selectionate vor fi transformate in piese de teatru de cate 30 de minute de 3 dramaturgi contemporani, identitatea a doi dintre ei fiind deja cunoscuta pana la aceasta ora: Maria Manolescu si Peca Stefan. Pe langa punerea in scena, cele trei piese-blog vor participa la Festivalul de la Graz (Austria) in mai 2008, alaturi de toate celelalte piese castigatoare.

In ce fel vor reusi cei trei dramaturgi sa transforme spectacolul monologal al blogului intr-o actiune de scena? Ce legatura are blogul – o forma de experienta virtuala si de cele mai multe ori anonima cu impactul "fata in fata" al unei compozitii dramatice?

Cat de mare este distanta dintre pixeli, fonturi, gest, grimasa, replica?

Despre toate aceste lucruri asteptam sa ne vorbeasca "Blog the Theatre".


feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou