In lipsa iubirii

Pe raft

In lipsa iubirii

Pe Paula Izquierdo o cunoastem prin intermediul volumului ”Femei anonime”, o colectie de povesti de un farmec straniu, tulburator, despre dragoste, renuntare, identitate, cautari si gasiri, implinire si disperare.

In lipsa iubirii, roman de factura autobiografica dar de fictiune totusi, spune o poveste care, poate, a mai fost spusa deja de sute de ori: un om, o intamplare, o mutatie in cursul firesc al lucrurilor si iata, ravasire, ordine data peste cap, normalitatea redusa la nivel de teorie si nu de practica, vieti marcate si un deznodamant oarecare. Cantec de dragoste, eseu despre afectiune, radiografie a intimitatii si meta-analiza asupra valorilor fundamentale care compun si definesc o persoana, ce conteaza cu adevarat la acest roman este felul in care este spusa povestea, Paula Izquierdo ne facand nici un rabat de la stilul care a consacrat-o.

Povestea psihiatrului candid, inteligent si profund uman ce joaca rolul principal in acest roman este spusa la persoana I, punctul de vedere al lui Pablo fiind cel care insufleteste celelalte personaje, da culoare peisajelor si imprima scenelor din vitalitatea proprie. Inclinat spre introspectie si analiza, Pablo, ca un adevarat om de stiinta, studiaza fiecare unghi al realitatii din toate perspectivele posibile, fara a risca pentru nici un moment ca povestea sa devina liniara sau uni-fatetata. Capacitatea sa de perceptie este incredibila, autoarea reusind sa redea o lume intreaga prin vocea unui singur personaj.

lectura

In lipsa iubirii

Regasim si in acest roman elementele cheie care fac din proza Paulei Izquierdo o adevarata bijuterie a literaturii universale. Ca sa pararazam titlul unui celebru roman SF, in naratiunea lui Pablo timpul se dezarticuleaza, autoarea avand capacitatea impresionanta de a scrie intr-un slow-motion demn de cele mai bine cotate pelicule cinematografice. Daca ii lipseste violenta imaginilor si a actiunii cartilor lui Chuck Palahniuk, daca ii lipseste intensitatea cu care personajele scriitorului american se scindeaza la nivel uman, se dezintegreaza moral si emotional intr-o sfasietoare tortura, asta nu inseamna ca fictiunea transgresiva nu poate cunoaste nuante, sensibilitati si digresiuni de la gen. Sentimentul de dizolvare emotionala este cu atat mai tulburator in acest volum, cu cat este urmarit cu incetinitorul, chiar de catre cel care este subiectul si singurul martor al respectivei transformari.

Cadrele ne sunt oferite in aceeasi maniera a clarobscur-ului pe care l-am intalnit si in Femei anonime si asistam neputinciosi la zbuciumarile unui suflet ce ni se dezvaluie treptat, menit sa se reinventeze pe sine insusi pentru a atinge un apogeu al implinirii, asemenea fluturelui ce se lupta cu propria viata pentru a capata o viata dincolo de cocon.

Metaforele se impletesc firesc cu rabufniri de o luciditate dureroasa, Pablo avand si experienta si darul de a subjuga realitatea sa intima celor mai taioase si critice instrumente de analiza rationala, devenind astfel un erou ce creste si se dezvolta sub ochiul vigilent al propriului microscop.

In lipsa iubirii este o carte ce fascineaza si doare, vorbindu-ne tuturor pe aceesi limba, pentru ca toti am gustat cel putin o data in viata suferinta, iubirea, desertaciunea, frica sau speranta. O carte ce parca s-a scris singura, pe panza intricata a destinului individual cu cel colectiv, solid construita ca tot unitar pe repere parca desprinse din experienta individuala a fiecaruia dintre noi.

Autor: Andreea Sterea

www.nemira.rofeedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou