Femei anonime

Pe raft

Femei anonime

Perlele naturale sunt atat de rare si pretioase, incat, cei care le gasesc sau le poseda stiu ca astfel de comori sunt de nepretuit. Sa descoperi o perla intr-o mare de scoici inutile este un moment de o rara frumusete si fascinatie, un moment ce se tine minte si se povesteste cu emotie in glas.

Nu vom sti poate niciodata ce simteau cu adevarat cei din antichitate atunci cand gaseau aceste mici minuni ale naturii, maiestuoase si zguduitoare prin simplitatea lor, dar stim ce putem simti atunci cand citim volumul ”Femei anonime” a Paulei Izquierdo.

Cele 12 povestiri care compun volumul au doua trasaturi in comun: pun in valoare eternal feminin, cu tot zbuciumul,vulnerabilitatea si maretia sa, si sunt izbitor de frumoase, asemeni perlelor. Povesti cu si despre femei, surprinse in fragmente disparate de timp si de spatiu, povesti pline de o emotie rara, ce au darul de a ne pune pe ganduri, de a ne chema la introspectie.

Vocile se fac auzite fie direct, fie prin intermediul scriitoarei, povestind fragmente de viata aparent banale, franturi de sens si existenta, imprimate pe veci pe o pelicula de film de catre ochiul atotcunoscator al scriitoarei. De cate ori nu ne-a sunat telefonul la intamplare, fara sa cunoastem identitatea celui de la capatul opus, o greseala de numar, de cele mai multe ori? Un fapt banal, care pentru autoare devine un fapt extraordinar ce merita pus sub lupa bijutierului pentru a ii fi analizate cu atentie toate detaliile. Parca auzim cu urechile noastre sunetul pe care il face timpul atunci cand autoarea il sfasie, intrerupandu-I pentru o clipa scurgerea.

In momentele acestea, in care totul sta pe loc si numai autoarea noastra aude, vede si se misca, atunci isi lasa personajele libere sa evolueze ca pe o scena. Apar pe rand, femei anonime, si le vedem pe fiecare din ele, ca in cel mai magic sirag de perle, cum traiesc acea clipa si acel fapt banal cu o intensitate zguduitoare. Actrite in propriile vieti, femeile Paulei Izquierdo se misca in slow-motion, dar nu ireal ca niste fantome, ci vii, aici, langa noi, soptindu-ne cuvinte despre viata, dragoste, oroare, crima, zadarnicie, frica si frig, speranta si revelatii. Despre nastere si renastere. Despre imuabilitatea sufletului si golurile pe care cu disperare vrem sa le umplem.

Femile anonime care apar si dispar rand pe rand pe tot cuprinsul volumului au fost inzestrate cu o inimaginabila putere de introspectie, de a privi in ele, dar si in jurul lor, de a patrunde cu mintea valul efemer al realitatii si de a gasi adevarul dincolo de acesta.

Desi are dimensiuni reduse, ca si cea mai valoroasa dintre bijuterii, volumul impresioneaza prin stilul desavarsit cu care autoarea creaza imagini vizuale, surprinde senzatii, emotii, perceptii si descrie actiuni. Nu conteaza in acest caz expozeul vast, ci intensitatea cu care se comprima, in putine pagini, tot ceea ce este mai tulburator in experientele acestor femei.

Totul pare un vis, crampeie de viata se intrepatrund, se ridica si cad, apar si dispar, ca intr-un caleidoscop. Rotunde, construite dupa regulile firesti ce guverneaza literatura de calitate, cele 12 povestiri fac din volumul Femei anonime o piesa de colectie.

Andreea Sterea

www.nemira.rofeedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou