5 carti despre ZEN

Pe raft

5 carti despre ZEN

Multi am auzit despre Zen si avem macar o mica idee despre ceea ce inseamna. Zenul ne poate ilumina, ne poate trezi in mod subit. Aceasta iluminare sau trezire nu e neaparat nevoie sa aiba loc intr-o pozitie de meditatie, in linistea meditatiei. Ea poate sa aiba loc studiind o carte, aflandu-ne intr-o anumita actiune…

Iata cateva carti care fac referire la ceea ce inseamna ZEN.

1. Esenta doctrinei buddhiste de Gonsar Rinpoche

Venerabilul Pabongka Rinpoche ofera toate indrumarile necesare pentru parcurgerea caii spre trezie si dobandirea Iluminarii. Maestrul Gonsar Rinpoche a comentat in detaliu aceste invataturi in cadrul unui curs din vara lui 2002, la Leysin (Elvetia). Conferintele tinute cu acea ocazie au fost stranse in volumul de fata, intitulat “Esenta doctrinei buddhiste”. Cu o verva si o claritate incomparabile, el a stiut sa puna in valoare profunzimea invataturii maestrului Pabongka, textul-sursa devenind astfel accesibil oricui. Gasim aici sfaturi simple si precise care, practicate cu sinceritate, zel si entuziasm, devin cheia care permite deschiderea usii eliberarii.

Contextul in care a fost redactat este simplu: unul dintre discipoli i-a cerut intr-o zi Maestrului Pabongka sa-i dea un sfat foarte concis pe care sa-l poata aplica in viata de zi cu zi si care sa dea rezultate eficiente.

2. Zen. Cele mai frumoase scrieri de Nyogen Senzaki, Paul Reps

“Zen. Cele mai frumoase scrieri” adunate de Paul Reps si Nyogen Senzaki a devenit inca din 1957, anul in care a aparut prima data, calauza unei generatii intregi. Cele patru carti reunite in acest volum reiau invatamintele zen stravechi, reper de-a lungul vremii pentru nenumarati oameni aflati in cautarea iluminarii si a intelepciunii.

“Mi-a fost alaturi in ultimii treizeci de ani: ghidul zen clasic care-ti indruma gandirea liniara inspre invatatura Zen.” (Phil Jackson, autorul cartii Sacred Hoops)

“Cartea aceasta a fost constant calea prin care milioane de occidentali au izbutit sa intrezareasca semnificatia invataturii zen, prin dialogurile ei inovative, prin umor si intelepciune.” (Jon Kabat-Zinn, autorul cartii Whenever You Go, There You Are)

“O lectura absolut necesara, o bijuterie, un dar oferit noua tuturor.” (Daniel Goleman, autorul cartii Emotional Intelligence)

3. Istoria Zenului. Doctrina si practica zen in China si Japonia de Kaiten Nukariya

Volumul infatiseaza intr-o maniera sintetica nu doar evolutia istorica a Zenului ci si doctrinele principalelor scoli, caracteristicile lor precum si practicile sale fizice si mentale. Aceste practici sunt o cale spre Iluminarea suprema, intrucat spulbera iluzia si indoiala. Odata cu depasirea egoismului, dorintele impure dispar, si in cele din urma, intelepciunea innascuta se poate manifesta.

“Zazenul este cea mai eficienta metoda pentru a distruge egoismul, ignoranta, viciul, rautatea, facandu-ne capabili sa recunoastem acelasi spirit divin atat ca oameni, cat si in fiecare fiinta din univers.

Tratatele Yoga sustin ca practicantul poate dobandi puteri supranaturale cu ajutorul meditatiei, dar Zenul respinge astfel de pretentii absurde, dispretuind pe aceia despre care se crede ca poseda astfel de puteri ca urmare a ascezei lor”, sustine autorul.

4. Calea Zen de Alan Watts

“Din punct de vedere istoric, Zenul poate fi privit ca implinirea unei lungi traditii de cultura indiana si chineza, cu toate ca, in fapt, este mai mult chinez decat indian si ca, incepand din secolul XII, s-a inradacinat adanc si extrem de creativ in cultura Japoniei.

Ca o realizare a acestor mari culturi si ca un singular si cu deosebire instructiv exemplu de ceea ce inseamna o cale de eliberare, Zenul este unul dintre cele mai pretioase daruri ale Asiei catre omenire”, spune autorul.

5. Calea Zen de Osho

Osho sugereaza ca Zen-ul ar putea fi puntea de legatura intre Orient si Occident, intre stiinta si religie.

“Fara stiinta – spune Osho – Orientul a pierdut foarte mult. Fara meditatie, Occidentul a pierdut la fel de mult. Eu incerc sa unesc Orientul si Occidentul, caci numai impreuna vor putea da ele nastere unui tot unitar.”

Osho il incurajeaza pe cititor sa renunte la “cunoasterea” sa acumulata de o viata, sa renunte la tensiunile fizice, emotionale si mentale, sa se relaxeze ascultand discursul sau extraordinar si sa devina astfel receptiv la momentul prezent si la potentialul dinlauntrul sau.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou