Ne vedem in “A doua viata”

Pe ecran

Ne vedem in “A doua viata”

Credeam ca cel mai periculos lucru pentru o internauta impatimita ca mine este dependenta, insa o perioada fara conexiune mi-a ajutat la dez-internetizare. In prezent ma recuperez. Acum cred ca esti cu adevarat dependent daca ajungi sa traiesti in Second Life.

Cel mai popular taram virtual al momentului se numeste Second Life si iti ofera toate premisele pentru a-ti construi o existenta paralela, o replica 3-D cu utilitati, servicii, institutii copiate din viata de zi cu zi.

Mi se pare fascinant cum se construieste aceasta Lume Noua, tot mai multi navigatori pe Internet optand pentru facilitatile oferite de Second Life. Comunitate online creata inca din 2003 numara astazi peste 6 milioane de utilizatori. Este un spatiu virtual care face istorie nu doar ca loc de intalnire preferat de milioane de cetateni ai lumii, dar aici se petrec premiere mondiale, precum primul concert al unei cantarete reale in ciberspatiu.

Cum functioneaza? Te inscrii gratuit, te re-creezi ca si Avatar, cu infatisarea si garderoba dorita si poti incepe sa explorezi. Te poti plimba pe insula, mai intai pe la centrele de instruire – un fel de copilarie in Second Life.

Ulterior poti opta pentru diverse cursuri de specializare oferite de alti membri ai comunitatii. Daca ai decis sa mai ramai, poti intalni oameni reali in forma virtuala, cu care sa intri in vorba (deocamdata doar prin scris) si chiar sa ai relatii cu ei, la fel de imprevizibile ca si cele de zi cu zi.

Fiecarui avatar ii corespunde o persoana singulara, persoana care atunci cand nu e logata in contul sau isi poate desfasura existenta "primara" in oricare parte a globului unde exista conexiune la Internet.

In Second Life joaca de-a realitatea devine tot mai serioasa fata de alte simulari de gen. Aici se desfasoara deja afaceri in toata regula, locul are propria sa economie unde tranzactiile se fac intr-o moneda virtuala specifica, dolarii Linden. Au de castigat nu doar creatorii lumii virtuale, ci si tu, ca utilizator, daca ai un simt antreprenorial ce nu tine cont de granite demodate gen timp-spatiu, real-virtual. Banii obtinuti sunt cat se poate de reali.

Un cont gratuit iti permite accesul la anumite evenimente, inscrierea in diverse grupuri, dar nu te ajuta sa devii proprietar de teren sau sa iti construiesti o locuinta, asa cum se cuvine unui membru stabil al comunitatii online. Daca doresti asta, pentru mai putin de 10 dolari (americani) pe luna, toate oportunitatile ti se deschid. Locuind acolo "cu chirie", poti demara afaceri cu ceilalti membri sau poti deveni un consumator de servicii. Ti se ofera tot felul de cursuri de limbi straine, daca vrei sa inveti, concursuri de bingo si concerte, daca vrei sa te relaxezi si nu numai.

Probabil ca unul dintre putinele lucruri pe care nu le poti face in Second Life este sa te hranesti, dar cine garanteaza ca nu se va gasi o solutie si pentru asta? Intrebarea este – merita oare sa schimbi realitatea banala cu realitatea virtuala?

Am instalat intr-o seara aplicatiile Second Life pe calculator. Mi-am construit clona virtuala de la zero si am inceput sa urmez educatia necesara adaptarii la noua lume. In jurul meu se nasteau tot felul de avataruri, la fel de dezorientate ca si mine.

Unii luau lectii de mers, altii zburau deja. Cu cativa am intrat in vorba, sau mai bine zis, intr-o comunicare scrisa (amuzant: in loc sa ni se miste buzele, ni se miscau mainile, in ritmul in care scriam pe tastatura).

Am parasit Second Life in zori, dupa o noapte interesanta, insa la scurt timp am renuntat sa mai intru. Perspectiva dependentei era cumva ingrijoratoare. Nu stiu ce s-a ales de avatarul meu, singur si inadaptat pe un taram necunoscut. 

Ma intreb cati vor imita modelul celor care au debarcat pe Taramul modern al Fagaduintei si au construit visul globalismului? Cati o vor lua in serios si vor ramane pe aceasta insula? Istoria se construieste chiar acum. Ce urmeaza in Second Life, ramane de vazut.feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou