Inside man

Pe ecran

Inside man

Spike Lee a facut filme bune, filme precum “Do the right thing” – tradus la noi prin “Pizzeria lui Sal” – un film care taia in carne vie si facea o analiza rece asupra comunitatii multi rasiale.

Apoi "The 25 th hour" apare ca un film meditativ, dar la fel de elocvent ca cel de mai sus.

"Inside man" sparge un pic tipologia specifica lui Spike Lee. Filmul nu mai are o tenta puternic politica, nu mai avem terenul propice in care regizorul sa analizeze si sa ne arunce in fata niste realitati.

"Inside man" se plaseaza intr-un gen anume, e lucrat dupa scenariul altcuiva (Russell Gewirtz) si probabil daca ne-am chinui, i-am gasi cateva laitmotive specifice genului. Asadar avem un "thriller" cu spargatori de banci, cu rasturnari si amplificari de situatie si tot tacamul.

Insa cam aici se opresc corespondentele cu un "heist-movie" tipic. De aici incolo, Lee deconstruieste gradual toate caracteristicile genului. Astfel, dincolo de particularitatea "actiunii" propriu-zise – pe care regizorul o "joaca" bine si complica lucrurile fara a scapa nici un detaliu si fara a deveni derizoriu – avem si un studiu asupra mecanicii prezumtiei de vinovatie a fiecarei persoane si a paranoiei generate de 11 septembrie, care a dus la nesiguranta si incertitudine.

Admirator frenetic al filmului "Dog Day Afternoon" (in regia lui Sidney Lumet), Spike Lee face referire la el, punand o replica din filmul respectiv in gura unui personaj de-al sau, insa, ca si in "The 25th hour", extinde interogatia asupra lumii contemporane. Iar dincolo de aceste aspecte, avem o gama larga de etnii, intr-o cearta permanenta, spunand parca "istoria se scrie si se pierde in amalgamul inter-etnic" si camufland-o intr-un jaf perfect.

Desi nu este un film marca Spike Lee in totalitatea lui, "Inside man" pastreaza totusi aciditatea cu care regizorul ne-a obisnuit, doar ca nu ne mai este pusa in fata, ci camuflata in spatele unei naratiuni cu iz de actiune.

Actorii sunt alesi foarte bine: Jodie Foster face un rol excelent de femeie fara scrupule, Denzel Washington e impecabil cum e tot timpul, iar Clive Owen e foarte bun, in ciuda faptului ca trei sferturi din film e "prezent" cu masca pe figura si prin replici.

Imagine excelenta, montat ca la carte, "Inside man" e un film bun, un altfel de "Spike Lee joint".feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou